Groenten - Specials

Coco de Paimpol

De bonen worden in halfdroge toestand geoogst. Daardoor is de kooktijd vrij kort. De gekookte bonen zijn zacht, smelten als het ware in de mond en hebben een kastanjeachtige smaak met ook een zweem van bloemen en gedroogde vruchten.


lees verder...

Oeraardappel

Cantharel

Cantharellen Girolles, een vlezige paddenstoel, met een iets peperige smaak. De cantharel heeft een trechtervormige hoed waarin de steel overloopt. De kleur varieert van lichtgeel tot donkergeel.


lees verder...

Oeraardappel

Yacón

De knollen hebben een eigen zoete smaak die wordt vergeleken met appel, peer en watermeloen. Het vruchtenaroma en de 'bite' maken de Yacón bijzonder verrassend.


lees verder...

Oeraardappel

Aspergetips

Jonge aspergetips zijn zo mals en zacht dat ze niet geschild hoeven te worden en rauw eetbaar zijn.


lees verder...

Oeraardappel

Oeraardappel

De 'ouders' van ons Oeraardappelras zijn ongeveer 20 jaar geleden uit Peru gehaald, het oorsprongsgebied van onze huidige dagelijkse aardappel.


lees verder...

Oeraardappel

Amandelpaddenstoel

De Amandelpaddenstoel wordt in de gastronomie gewaardeerd om zijn smaak: een mooie amandeltoon en een vleug anijs. De ‘bite’ is stevig, de amandel smaak niet opdringerig.


lees verder...

Amandel paddestoel

TESTA RAF tomaat

De unieke smaak van de TESTA RAF ontstaat door het hoge zoutgehalte in de grond. Bij de kweek wordt een mengsel van zoet en zout water gebruikt. De tomaten worden met de hand geplukt vanwege de tere tomatenplanten.


lees verder...

TESTA RAF tomaat

Oca of klaverzuringknol

Oca, een klein, kleurrijk en smakelijk knolletje.
Een typische winterseizoen groente! Knollen, rood, oranje, geel of wit gekleurd en die nog lekker zijn ook.


lees verder...

klaverzuringknol

Cavalo Nero

Ook wel palmkool of zwarte boerenkool genoemd. Het is een familielid van onze boerenkool, gladder blad en witte nerven zijn de kenmerken van dit product. De bladeren dienen iets langer gekookt te worden als boerenkool.
lees verder...

Cavalo Nero

Bloemendaalse gele kool

Een echt streekproduct uit de regio Kennemerland. Sinds enkele jaren via hobby tuinders is dit product weer “nieuw” leven in geblazen. Werd in het verleden ook wel slobberkool genoemd omdat het zacht blad heeft en in vroeger tijd veel te gaar gekookt werd.
lees verder...

Bloemendaalse gele kool

Antarctica bloemetjes

Een bloeiende mini variant van het meer bekende ijskruidsla of ijskruidspinazie. De fijne takjes zijn rondom bedekt met kristallen en het bloemetje bloeit in het licht en sluit zich in donker.
lees verder...

Antarctica bloemetjes

Aardbeispinazie

Men denkt dit als fruit te kunnen eten, het tegendeel is waar het combineert door de frisse smaak mooi bij voor en visgerechten. De prachtige puntblaadjes als ook de vruchtjes zijn eetbaar, de smaak van de vruchtjes is fris.
lees verder...

Aardbeispinazie

Gele bietjes

Een lekkere en decoratieve variant op de bekende rode bietjes, vooral de mooie diepgele kleur geeft een goede presentatie.
lees verder...

Gele bietjes

Chioggia bietje

Een oud ras werd omstreeks 1840 ontdekt. De oorsprong ligt in Italie rond de stad Chioggia. Het bietje smaakt lichtzoet, heeft geen sterke grondsmaak.
lees verder...

Chioggia bietje

Speksnijboon

Een vlezigere boon dan de sperciebonen of snijbonen die we kennen. Worden op beperkte schaal in Nederland geteeld. Lekker om te bereiden als stamppot. Verkrijgbaar in de maanden augustus tot september
lees verder...

Speksnijboon

La Bonnotte

Het exclusieve aardappeltje is afkomstig van het Franse eiland Noirmoutier. De smaak wordt door kenners omgeschreven als zilt en nootachtig
lees verder...

La Bonnotte

Bladgroenten

Andijvie

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade. Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof. verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

andijvie

Rode bindsla

Rode bindsla vormt een zeer losse krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en hebben iets weg van een eikenblad. Rode bindsla heeft meestal een roodbruine kleur. Het blad is mals en zacht en heeft een licht nootachtige smaak.
verkrijgbaarheid...

Eikenbladsla

IJsbergsla

IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig, zodat het lijkt alsof ze bevroren zijn. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla. Er bestaat ook rode ijsbergsla. IJsbergsla is enorm populair geworden en heeft de plaats ingenomen van kropsla.
verkrijgbaarheid...

ijsbergsla

Kropsla

De bladeren zitten los in de krop en zijn groen, groot en hebben een zachte smaak. In het midden van de krop zitten de bladeren kompacter en zijn ze lichtgeel. Kropsla wordt rauw in salades verwerkt. Kropsla blijft de meest geteelde slasoort.
verkrijgbaarheid...

kropsla

Krulandijvie of frisée

Deze lichtbittere groenten kan kort worden gestoomd of gekookt of rauw in een salade worden gegeten. Was zorgvuldig in koud water. Koop kroppen met een wit hart en knapperig groenblad. Gebruik het malse lichtgroene blad voor een salade.
verkrijgbaarheid...

frisee

Paksoi, Sang Hai

Laaggroeiende plant met een donkergroen blad. Het is een variant op de gewone paksoi. Heeft dezelfde smaak en bevat ook vitamine A en C maar is wat taaier en moet wat langer koken. Wordt gebruikt in soepen en roerbakgerechten.
verkrijgbaarheid...

paksoi

Radicchio

Familie van de andijvie en van Italiaanse oorsprong. Varieert van robijnrood tot rose en wit. De smaak is peperig en licht bitter. Wordt meestal gebruikt in salades maar is ook lekker in pastasauzen en risotto en kan in kwarten gesneden worden geroosterd.
verkrijgbaarheid...

Radicchio

Rucola of Roquette

Ook wel raketkruid genoemd. Het blad lijkt op dat van de paardenbloem en heeft een peperige smaak. Wordt gebruikt in pasta, risotto, pesto, salsa, soepen en stoofgerechten maar vooral ook als sla.
verkrijgbaarheid...

roquette

Snijbiet

Wordt soms verward met wilde spinazie. Het blad moet donkergroen en glansend zijn en de stelen wit zonder beschadigingen. Kook de bladeren gaar als spinazie of eet ze rauw als onderdeel van een groene salade. Gebruik de stelen in soepen of stoof ze gaar.
verkrijgbaarheid...

snijbiet

Spinazie

Een belangrijke ijzerleverancier. Was verschillende keren in koud water en kook of bak kort. Gebruik als groenten of rauw in salades.
verkrijgbaarheid...

spinazie

Veldsla

Heeft een nootachtige smaak en is ideaal voor windersalades. Wordt ook wel ezelsoren genoemd.
verkrijgbaarheid...

vledsla

Waterkers

Dit licht peperige blad populair in salades, salsa, pesto en in soepen. Koop bosjes met knapperig frisgroen blad. Gooi de hard stelen weg. Rijk aan ijzer, vitamines en sporenelementen.
verkrijgbaarheid...

waterkers

Wortelgroenten en knollen

Aardpeer of topinamboer

Deze groente heeft niets te maken met de vrucht die wij peer noemen. Behandel als aardappelen. Gebruik in soepen, stoofgerechten en voor gratins. Rauw kunnen ze dun gesneden in salades worden verwerkt.
verkrijgbaarheid...

topinamboer

Bataat of zoete aardappel

Wordt vaak verward met de yam en wordt geschild en gekookt als een gewone aardappel. Bewaar niet in de koelkast, maar op een luchtige, donkere, koele plaats. Wordt ook gebruikt in soepen en hartige taarten en wordt in de Verenigde Staten met Thanksgiving Day gekonfijt.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Bataat

Bietjes

Vroeger werden bietjes verbouwd om het blad, maar tegenwoordig zijn de knollen met hun licht suiker gehalte het belangrijkste deel. Kook ze in de schil om te voorkomen dat de kleur uitloopt.
verkrijgbaarheid...

bietjes

Bospeen

Koop helderoranje glanzende wortelen zonder plekken of scheuren die niet slap zijn. Koop bospeen met fris groen. Die hoeven niet te worden geschild of geschrapt, wat bij oudere wortelen wel nodig is.
verkrijgbaarheid...

bospeen

Daikon of Japanse radijs

Deze Japanse radijs wordt ook wel mooli genoemd en heeft een frisse zoete smaak. Wordt zowel in de Japanse als in de Chinese keuken veel gebruikt. Rauw in salades en bij sashimi en gekookt in soepen en stoofgerechten. Koop ze niet te groot omdat ze dan draderig kunnen zijn.
verkrijgbaarheid...

Daikon

Meiraap

Heel populair in Schotland als begeleider van haggis, gevulde schapenmaag. Kunnen met aardappen worden gepureerd. Evenals de meeste wortelgroenten worden ze vooral in de winter gegeten in soepen, stoofgerechten en puree.
verkrijgbaarheid...

knolraap

Knolselderij

Deze knolgroente heeft en bruine knobbelige schil, wit draderig vruchtvlees en een zachte smaak. De plant wordt gekweekt voor de wortel en is niet hetzelfde als bladselderij.
verkrijgbaarheid...

Selderij

Koolraap

Nauw verwant aan de knolraap, waarmee hij vaak wordt verward. Een veelzijdige groente die heel of in stukjes kan worden gekookt, gepureerd, met een stuk vlees in de braadslee kan worden gebakken of dun gesneden rauw in salade kan worden verwerkt.
verkrijgbaarheid...

koolraap

Meiknol

Pittig, sappig en fris dat zijn de rauwe meiraapjes ten voeten uit. Ook prima te stoven, mooi product.
verkrijgbaarheid...

Meiknol

Pastinaak

Een wortelgroente met het model van een wortel en een kruidige smaak, die vooral in de winter op tafel komt. Koop ze niet te groot omdat ze anders een houterige kern kunnen hebben. Gebruik ze in soepen of als groenten gepureerd, in stoofgerechten en dun gesneden of geraspt rauw voor een winterse salade.
verkrijgbaarheid...

pastinaak

Radijs

De radijs is een eetbare wortel en behoort tot de mosterdfamilie. Het vruchtvlees is knapperig, sappig en wit, vorm en kleur van de schil kunnen varieren. Ook de smaak kan meer of minder sterk zijn. Gebruik zowel de knolletjes als het blad in salades.
verkrijgbaarheid...

Radijs

Schorseneren

Schorseneren zijn zowel wit als zwart te koop. Die met de witte schil zijn fijner van smaak als ze gekookt zijn. De zwarte soort is de meest voortkomende. Beide soorten worden gekookt, gestoofd, gefrituurd of gebakken.
verkrijgbaarheid...

Schorseneren

Taro

Grote melige eetbare knollen met droog vruchtvlees en een smaak die op zoete aardappelen lijkt. De kleur van het vruchtvlees kan varieren van romig tot licht rose. Is rauw bitter. Wordt gekookt of gebakken, kan ook in zoete gerechten worden verwerkt.
verkrijgbaarheid...

taro

Stengelgroenten

Artisjok

Een artisjok is een ongeopende bloemknop van een distel die tot de familie van de madelieven behoort. Let op dat het blad glanzend groen, purper of bronskleurig is en dat ze zwaar zijn.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

artisjok

Asperge

Scheuten van een plant met gevederd blad. Er zijn witte en groene asperges. Let op dat ze stevig zijn, van gelijke dikte met gesloten koppen. Van jonge groene asperges hoeven alleen de houtachtige onderkantjes te worden gesneden, oudere groene en witte asperges moeten worden geschild.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

asperge

Bleekselderij

Er zijn twee soorten bleekselderij, de gebleekte witte en de zacht tot donker groene. Wordt als smaakmaker in soepen gebruikt maar ook rauw in salades gegeten.
verkrijgbaarheid...

Bleekselderij

Venkel

Venkel heeft een uitgesproken anijssmaak. De vlezige knollen worden gekookt of rauw in salades verwerkt. Het gevederde blad wordt als kruid gebruikt en de zaadjes in de Mediterrane en Indiase keuken. Stukjes rauwe venkel worden in Italie vaak aan het einde van de maaltijd gegeten om de mond schoon te maken.
verkrijgbaarheid...

venkel

Witlof en roodlof of Brussels lof

Witlof wordt in het donker geteeld, in het licht wordt de krop door chlorofyl vorming namelijk groen. De afgesneden krop kan rauw dan wel gekookt gegeten worden.
verkrijgbaarheid...

witlof en roodlof

Komkommerachtigen

Bitterkomkommer of balsempeer

Deze geribbelde op komkommer lijkende groenten worden onrijp gegeten. Het vruchvlees heeft een bittere smaak die tijdens het koken verdwijnt. Wordt in Zuidoost-Aziatische gerechten gebruikt. Als zoetzuur ook populair in India.
verkrijgbaarheid...

Bitterkomkommer

Courgette

Er zijn courgettes in veel verschillende maten en kleuren, varierend van licht tot donkergroen en geel tot bijna zwart. De neutrale smaak kan worden opgehaald door knoflook, kruiden en tomaten.
verkrijgbaarheid...

Courgette

Komkommer

Bij komkommers wordt meestal gedacht aan salades of rauwkost maar ze zijn ook heel lekker als ze als groenten worden gestoofd, vooral bij vis, schaal- en schelpdieren. Dille past er uitstekend bij.
verkrijgbaarheid...

Komkommer

Patisson

De kleur van de partisson varieert van wit tot heldergroen of heldergeel. Kan het beste jong worden gegeten, gekookt of gebakken.
verkrijgbaarheid...

Patisson

Pompoen

Er zijn vele soorten en maten pompoenen. Tot de zomersoorten horen ook de komkommer en courgette. Ze hebben een harde, niet eetbare schil. Let bij aankoop op dat ze zwaar zijn in relatie tot het formaat. Gebruik ze in soepen, stoofschotels, taarten, gepureerd of geroosterd.
verkrijgbaarheid...

Pompoen

Uigewassen

Bosknoflook

Dit is een onvolgroeide knoflook. Zacht van smaak en geschikt voor salades, in soep of in roerbak gerechten.
verkrijgbaarheid...

bosui

Bruine ui

Groot en koperkleurig, zacht en zoet van smaak en ideaal voor salades. Kan ook gefruit worden.
verkrijgbaarheid...

bruine ui

Groene ui

Groter dan bosui. Als ze jong zijn uitstekend geschikt om op zuur te worden gezet. Kunnen ook rauw worden gegeten en worden op dezelfde manier verwerkt dan bosuitjes.
verkrijgbaarheid...

groene ui

Knoflook

Evenals de ui behoort de knoflook tot de lelie-familie. Knoflook wordt veracht en geprezen om zijn sterke smaak. Het pellen gaat het makkelijkst door het teentje op de plank te leggen en er stevig met de zijkant van een groot mes op te drukken.
verkrijgbaarheid...

knoflook

Prei

Van dezelfde familie maar zachter van smaak dan de gewone uien. Het is een groente die bestand is tegen de kou, lekker in soepen, stoofgerechten, pastasauzen en risotto. Is een goede vervanger van de ui als de smaak niet te sterk mag zijn. Was goed onder de koude kraan om eventueel zand tussen de bladen te verwijderen.
verkrijgbaarheid...

Prei

Rode ui

Zacht van smaak en lekker om rauw in een salade of een antipasto te verwerken.
verkrijgbaarheid...

rode ui

Sjalot

Een kleine knol met een zoetere, lichtere en meer verfijnde smaak dan de ui. Er zijn veel soorten, waaronder de roze en de bruine. Voornamelijk in voorjaar en zomer verkrijgbaar en vaak gebruikt in gerechten uit de Franse keuken.
verkrijgbaarheid...

sjalot

Ui

Uien zijn niet uit de hedendaagse keuken weg te denken. Er zijn droge en groene uien. De droge groeien onder de grond en hebben een taai buitenschilletje, waardoor ze beter kunnen worden bewaard. Groene uien zijn jong en niet rijp. Er zijn veel soorten en veel toepassingsmogelijheden.
verkrijgbaarheid...

ui

Witte ui

Zachter dan de bruine ui. Voor veel doeleinden te gebruiken, o.a. rauw in salades.
verkrijgbaarheid...

witte ui

Peulvruchten

Alfalfa

Alfalfa is in het Nederlands de naam van de spruitgroente (ontkiemde zaden) van de luzerne. Luzerne kan het hele jaar ontkiemen, zodat alfalfa het hele jaar verkrijgbaar is. Alfalfa kan op dezelfde manier worden gebruikt bij de voedselbereiding als taugé, een andere bekende spruitgroente.
verkrijgbaarheid...

Alfalfa

Boterboon

De was of boterboon is vergelijkbaar met de sperzieboon maar met een goudgele kleur.
verkrijgbaarheid...

boterboon

Daikon-kers

Daikonkers is het jonge groen van een bepaalde variant van Raphanus sativus. Het wordt in de Oosterse keuken verwerkt in salades en als garnering. Het heeft een pittige en peperachtige geur en lijkt wel wat op tuinkers.
verkrijgbaarheid...

Daikon-kers

Doperwten

Doperwtjes zijn de in de peulen opgesloten zaden. Koop ze als ze tamelijk groot zijn en helder groen. Extra fijne doperwtjes worden geplukt voordat ze volgroeid zijn en hebben de fijnste smaak.
verkrijgbaarheid...

doperwten

Goaboon of vleugelboon

Deze exotisch uitziende boon groeit in tropische gebieden en is geen familie van de meer bekende bonen. De onvolgroeide zaadjes in de jonge peulen smaken als doperwtjes. De voedingswaarde van de bonen is hoog en vergelijkbaar met die van sojabonen. Worden in de Aziatische keuken veel gebruikt.
verkrijgbaarheid...

vleugelboon

Haricot verts

Fijne Franse boon. Kan worden behandeld als sperziebonen.
verkrijgbaarheid...

Haricot verts

Kousenband

Deze lange dunne donkergroene bonen worden behandeld als sperziebonen en voor het serveren vaak in een knop gelegd.
verkrijgbaarheid...

Kousenband

Maiskolf

De zaden groeien in de oksels van een grasplant en worden door een groen schutblad omgeven. Koop altijd kloven met blad, omdat de suiker in de mais heel snel in zetmeel wordt omgezet als het schutblad wordt verwijderd. Kook 6 tot 8 minuten in kokend water of leg met het schutblad op de barbecue.
verkrijgbaarheid...

Mais

Maiskolf, klein of baby/mini mais

Worden geïmporteerd uit Azië, hebben weinig smaak maar geven roerbakgerechten kleur en knapperigheid.
verkrijgbaarheid...

baby mais

Okra

Deze groente is heel populair in de Creoolse en Cajun keukens. Okra´s hebben een slijmerige structuur en worden daarom als natuurlijke binder gebruikt. De viscositeit kan worden beperkt door ze 30 minuten in water met azijn te zetten.
verkrijgbaarheid...

okra

Peultjes

De peulen bevatten minuscule zaadjes en worden in hun geheel gegeten. Ze worden gestoomd, geblancheerd, roergebakken of rauw in een salade verwerkt.
verkrijgbaarheid...

peultjes

Snijboon

De snijboon is een plantensoort uit de familie van de vlinderbloemigen met brede, platte peulen, die fijngesneden worden gegeten, om op deze manier het aroma ten volle tot zijn recht te laten komen. Oude rassen vormen een draad doordat de rugnaad van de peul verhout, maar tegenwoordig zijn de meeste rassen draadloos.
verkrijgbaarheid...

snijboon

Sperzieboon

Er zijn veel soorten sperziebonen. De kleur kan varieren van lichtgroen tot geel en donkergroen. Koop geen slappe doffe boontjes. De huidige bonen zijn niet draderig en hoeven voor het koken niet te worden afgehaald. Verwijder alleen de uiteinden.
verkrijgbaarheid...

sperzie boon

Sugar snaps

Lijken op peultjes, maar de ewtjes zijn wat groter. Kunnen het best worden gestoomd, geblancheerd of in roerbakgerechten worden verwerkt.
verkrijgbaarheid...

sugarsnaps

Taugé

Taugé is de ontkiemde mungboon genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken. Het kan ook geroerbakt worden in olie.
verkrijgbaarheid...

tauge

Tuinbonen

Tuinbonen zijn al sinds de vroegste tijden populair en waren het voesel der armen in de landen rond de Middellandse Zee terwijl de rijke Grieken en Romeinen ze verachtten omdat ze verwarring zouden veroorzaken. De grote peulen met de zachte harige binnenkant kunnen alleen worden meegegeten als ze heel jong en mals zijn. Meestal worden ze gedopt en als ze wat ouder zijn wordt zelfs het buitenste vliesje van de boontjes verwijderd.
verkrijgbaarheid...

tuinbonen

Koolsoorten

Bloemkool

Familie van de broccoli. Let op dat de kool mooi wit is en de roosjes gesloten zijn. Koop geen kolen die bruine plekken vertonen. Wintergroente; wordt gekookt, ook als soepgroente. Rauw geschikt voor salades of als rauwkost. De babykooltjes worden gekookt, overgoten met een kaassaus en als voorgerecht geserveerd.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

bloemkool

Boerenkool

Een losse koolsoort met harde stelen en een sterk gekruld blad. Er zijn veel soorten, ook met zilvergrijze en purperen bladeren. Wordt gekookt en vaak tot stamppot verwerkt.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

boerenkool

Broccoli

Broccoli wordt als een van de gezondste groenten beschouwd. Koop frisgroene gesloten kolen zonder gele verkleuringen. Gooi de stelen niet weg, maar schil ze en snijdt ze in plakjes die samen met de roosjes worden gekookt.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

broccoli

Groene savooienkool

Sterk gebobbeld donkergroen blad met een zachte smaak en alleen in de wintermaanden verkrijgbaar. Moet kort na aanschaf worden gegeten en kan worden gestoomd, geroerbakken of gevuld.
verkrijgbaarheid...

Groene savooienkool

Koolrabi

Wordt vaak aangezien voor wortelgroente, maar het is niet meer dan een gezwollen stengel. Verwijder de stelen en kook de knollen in de schil. Of schil ze en kook ze in de soep of gebruik ze in een stoofschotel. In blokjes gesneden en gekookt zijn ze geschikt voor een salade.
verkrijgbaarheid...

koolrabi

Mizuna

Een Japanse groente met een zachte mosterdachtige smaak en knapperig blad met witte stelen. Het jonge blad wordt in salades gebruikt Oudere mizuna wordt gebruikt voor roerbakgerechten.
verkrijgbaarheid...

mizuna

Paksoi

Een Chinese koolsoort met witte stelen en groen blad. De smaak is zacht. Blad en stelen worden vaak verwerkt in roerbakgerechten en soepen. Kan rauw ook in salades worden gebruikt.
verkrijgbaarheid...

paksoi

Raapstelen

Deze groente met zijn relatief zachte smaak kan worden gebruikt in roerbakgerechten of pastasauzen. Het kleinere blad kan zelfs in salades worden verwerkt. Grotere bladeren worden eerst in reepjes gesneden.
verkrijgbaarheid...

raapstelen

Spruiten

Deze kleine kooltjes behoren tot de wintergroenten en groeien in de bladoksels langs de steel van een lid van de brassica familie. Koop bij voorkeur kleine stevige heldergroene spruitjes. Kook ze kort. Ook te verwerken in soepen en stoofschotel. Als ze in plakjes worden gesneden kunnen ze worden geroerbakken of rauw worden gegeten in een salade.
verkrijgbaarheid...

Spruiten

Tjoysam

Ook wel choisum genoemd Heeft vaak kleine gele bloemknoppen. De stelen zijn mals en worden samen met het blad gekookt. Wordt gekookt, gestoomd, of geroerbakken, vaak met andere groenten.
verkrijgbaarheid...

Tjoysam

Wittekool

De vaste kool met een knapperig blad is heel geschikt om rauw te worden gegeten als koolsla. Wordt gebruikt voor het maken van zuurkool en is goed houdbaar.
verkrijgbaarheid...

wittekool

Zeegroenten

Dulse

Rood zeewier met lintvormig blad en een vissige zilte smaak. Moet goed worden afgespoeld als het gepekeld is en kan in salades en eiergerechten worden gebruikt. Als het met citroensap wordt bedruppelt, blijft de kleur bewaard.

Dulse

Nori

Zeewier met een paarsrode kleur. Wordt in Japan in vellen geperst, gedroogd en gebruikt voor het maken van sushi.

nori

Zeekraal

Een wilde plant die in riviermondingen en zilte kwelders groeit. Wordt in de zomer geoogst, kan worden geroerbakken of geblancheerd in kokend water om zijn knapperige structuur te behouden. Heeft een zilte peperige smaak die goed past bij visgerechten.
verkrijgbaarheid...

zeekraal

Vruchtgroenten

Aubergine

Deze glanzende vruchten met een gladde schil bestaan in vele kleuren. Let op dat ze niet beschadigd zijn en zwaar voor hun afmeting. Tegenwoordig is het vocht niet meer bitter, maar wie zeker wil zijn, snijd ze in plakken, bestrooit ze met zout en laat ze 30 minuten staan om het vocht eruit te trekken. Spoel ze af en dep ze droog. Bekende rassen zijn: Adona en Bodrix.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

aubergine

Avocado

Peervormige tot bijna rond met een gladde of ruwe schil. De kleur varieert van donkergroen tot bruinachtig purper. Het vruchtvlees is romig en uniek omdat het enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevat. De calorische waarde is hoog. Laat ze in een papieren zak samen met een banaan narijpen. Ze zijn rijp als ze aan de bovenkant licht kunnen worden ingedrukt.
verkrijgbaarheid...

avocado

Cayennepepers

Het vruchtvlees is dun en ze zijn scherp van smaak. Ze worden gebruikt in salsa’s, sauzen en soepen en als garnering. Nogal scherp.
verkrijgbaarheid...

Cayennepepers

Chayote

De groeiende belangstelling voor buitenlandse keukens heeft de lichtverteerbare peervormige vrucht in de belangstelling gebracht. Chayotes kunnen het best onder water worden geschild omdat het plakkerige vocht dat ze afscheiden moeilijk van de handen af te krijgen is. Ze worden op dezelfde manier verwerkt als kleine pompoentjes.
verkrijgbaarheid...

Chayote

Jalapenopepers

De onrijpe zijn groen, de rijpe rood. Het vruchtvlees heeft een frisse smaak. Ze worden verwerkt in salsa’s stoofgerechten en sauzen, gerechten met citroensap of azijn (en escabeche) of geroosterd en gevuld met kaas, vlees of vis. Middelscherp.
verkrijgbaarheid...

Jalapenopepers

Madame Jeanette

De heetste pepers die er bestaan; zo’n 30 tot 50 keer heter dan de jalapenopeper. Wees voorzichtig met het verwerken en eten. Kan goed worden gecombineerd met tomaten en gerechten met tropische vruchten. De pepertjes worden meestal alleen meegekookt en voor het serveren uit het gerecht verwijderd. Zeer scherp.
verkrijgbaarheid...

Madame Jeanette

Mexicaanse pepers

Een van de populairste pepersoorten in Mexico. Het vruchtvlees is dik en ze worden meestal geroosterd om de smaak te intensiveren. Ze worden vaak gevuld met andere ingrediënten (chiles rellenos), verwerkt in sauzen en stoofgerechten of fijngehakt en aan sauzen en soepen toegevoegd. Middelscherp.
verkrijgbaarheid...

Mexicaanse pepers

Paprika

Paprika kan zowel rauw als gaar worden gegeten. Rauwe paprika’s zijn een uitstekende bron van vitamine C. Er zijn rode, gele, oranje, paarse en groene soorten. Let op dat ze glanzen en niet beschadigd zijn, of plekken vertonen. Paprika’s rijpen door nadat ze zijn geoogst. Rijpe rode paprika’s zijn zoeter en minder scherp dan de groene. Paprikapoeder is gedroogde en gemalen rode paprika.
verkrijgbaarheid...

Paprika

Paprika, geel

Het vruchtvlees is dik en de smaak is zoet en fruitig. Ze worden verwerkt in salades, salsa’s, stoofgerechten en gerechten met pasta of rijst. Ze kunnen worden geroosterd. Mild.
verkrijgbaarheid...

Paprika, geel

Paprika, groen

Het vruchtvlees is dik en de smaak bitterzoet. Ze zijn minder zoet dan rode of gele paprikas en kunnen niet worden uitgewisseld. Gebruik ze in salades, stoofgerechten, gerechten met rijst of vul ze. Mild.
verkrijgbaarheid...

Paprika, groen

Paprika, rood

Mild, vlezig en vrij zoet. Wordt gebruikt in salades, salsa’s, stoofgerechten en gerechten met pasta of rijst. Om de schil te verwijderen moeten ze onder de grill worden geblakerd en daarna 20 minuten afgedekt of in een dichte plastic zak rusten.
verkrijgbaarheid...

Paprika, rood

Puntpaprika, geel

Minder vlezig en middelscherp. Licht zoet en met een scherpe en intensieve smaak. Wordt vaak gebruikt voor sauzen en worden verwerkt in salades, salsa’s, stoofgerechten en gerechten met pasta of rijst. Kunnen worden gevuld.
verkrijgbaarheid...

Puntpaprika, geel

Puntpaprika, rood

Het vruchtvlees is dik en de smaak is zoet en sterk vergelijkbaar met roder pepers. Ze worden verwerkt  in salades, salsa’s stoofgerechten, gerechten met pasta of rijst of worden gevuld. Mild.
verkrijgbaarheid...

Puntpaprika, rood

Rodepepers

Familie van de cayennepeper en tabascopeper De kleur kan variëren van rood tot oranje. Het vruchtvlees is dun en zijn tamelijk heet. Ze worden gebruikt in salades, stoofschotels en roerbakgerechten. Scherp.
verkrijgbaarheid...

Rodepepers

Serrano pepers

De kleur varieert van heldergroen tot helderrood, het vruchtvlees is dik en de smaak heel pikant. De rode zijn wat zoeter dan de groene en worden vaker als garnering gebruikt. Ze worden verwerkt in azijn (en escabeche) of geroosterd in sauzen. middelscherp.
verkrijgbaarheid...

Serrano pepers

Tomaat

De eerste tomaten die in Europa aankwamen waren geel, de reden waarom de Italianen ze pomodoro of “gouden appel”noemden. Ze bevatten veel water, weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine A, B en C. Ze worden veel gebruikt , gaar of rauw, als groenten in salades, in sauzen en als sap. Tomaten uit de late zomer en het vroege najaar zijn het lekkerst. Er zijn veel soorten.
verkrijgbaarheid...

tomaat

Tomaat, kas

Tomaten die op kunststof  groeien en onder glas rijpen. De voedingswaarde is dezelfde als die van de koude grond, maar de smaak is minder.
verkrijgbaarheid...

Tomaat, kas

Tomaat, vlees

Deze vlezige tomaten met hun volle smaak zijn uitstekend geschikt voor salades. Leg ze, als ze goed rijp zijn, in de koelkast en laat ze een uur voor gebruik op kamertemperatuur komen. Koop ze in verschillende stadia van rijpheid zodat er altijd rijpe tomaten voor handen zijn.
verkrijgbaarheid...

Tomaat, vlees

Groenten - Aardappelen

Bintje

Zachte witte schil en geel zachtkokend vruchtvlees. Koken, bakken en pureren. Voor salades en gratins. verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Aardappelen

Charlotte aardappel

Een typisch Franse aardappel. Een stevige schil die er niet met de vingers afgewreven kan worden. Geschikt om te bakken maar niet te klein voor de oven. Een van de mooiste vastkokende tourneer aardappeltjes. De schil heeft een heldere kleur.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Coliban

Witte gladde schil en bloemig kokend vruchtvlees. Bakken en koken, Valt bij het koken uit elkaar.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Delaware

Zachte schil en wit vruchtvlees. Bakken, magnetron en frituren. Goed voor gratins, maar niet voor puree.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Desirée

Roze schil, goudgeel vruchtvlees. Koken, bakken of pureren. Goed voor salades, maar niet voor frituren.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Idaho

Bruine schil en bleekgeel vruchtvlees. Frituren en bakken.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

King edward

Zachte schil met roze vlekjes, wit vruchtvlees. Pureren, frituren, bakken en koken.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Kipfler

Goudbruine schil en geel gladkokend vruchtvlees. Koken bakken of in salades.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Aardappelen

Krielaardappel

Kleine nieuwe aardappeltjes met een dunne schil en zacht vruchtvlees. Koken en bakken.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Aardappelen

La ratte du Santerre

Een kleine langwerpige knobbelige nieuwe aardappel met stevig vruchtvlees. Heeft een heerlijke nootachtige smaak en is geschikt om te koken en in salades. Een geel gladde schil met diepe ogen, zeer geschikt om met schil te bereiden. Prachtig voor puree. De streek is bepalend voor de smaak..
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Nicola

Zachte schil en geel, gladkokend vruchtvlees. Koken of in salades.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Patrone

Zachte schil en geel, gladkokend vruchtvlees. Koken en bakken. Geschikt voor salades, maar niet voor puree.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Pink eye

Zachte schil met roze paarsgevlekte ogen. Geel gladkokend vruchtvlees. Koken, frituren, in salades, maar niet pureren.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Pontiac

Rode schil en wit gladkokend vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingswijzen.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Purple congo

Donkerpaarse schil met paars, melig vruchtvlees dat ook bij het koken paars blijft. Frituren of koken.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Roseval

Rode schil. Geschikt om te bakken.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Aardappelen

Roze dennenappel

Geelroze schil en gladkokend vruchtvlees. Koken of bakken. Uitstekend voor salades.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Aardappelen

Sebago

Zachte schil en wit vruchtvlees. Koken, bakken, frituren. Uitstekend geschikt voor puree.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

Spunta

Bruine schil, goudgeel vruchtvlees. Bakken, frituren, pureren. Goed voor gratins, maar niet om te koken.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Aardappelen

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail