Kokswereld Magazine

alles (143) | ingrediënten (76) | recepten (4) | ondernemen (30) | opleiding (18) | quiz (1)

Of je van goud houdtingrediënten
Of je van goud houdt
Bladgoud is een pure vorm van goud, veel puurder dan menig gouden sieraad. Dat komt omdat puur goud erg zacht is, te zacht om er een ring van te smeden. Van 1 gram goud kan een vel bladgoud worden gemaakt van 1 vierkante meter groot.
Lees verder
Casu marzu: beweeglijk kaasjeingrediënten
Casu marzu: beweeglijk kaasje
Het ding met delicatessen is dat ze naast heel erg lekker meestal ook bijzonder, schaars en een vaak een beetje dubieus zijn. In sommige gevallen kan je er zelfs ‘gevaarlijk’ of ‘verboden’ aan toevoegen. Zoals bij de Sardijnse delicatesse Casu marzu, oftewel: bedorven schapenkaas met maden.
Lees verder
Langoustinesingrediënten
Langoustines
De langoustine heeft een licht zilte en zoete, bijna romige smaak. Er zijn weinig producten waar men zo onverdeeld enthousiast over is. Langoustine hoort absoluut thuis in het rijtje van topproducten zoals truffel, kaviaar en foie.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Antiboiseingrediënten
Antiboise
Antiboise is een frisse saus met als basisingrediënten olijfolie, knoflook, tomaat en azijn. Deze lichte saus, of eigenlijk is het meer een dressing, is een absolute klassieker uit de Franse keuken. Toch?
Lees verder
Slag op de Veldenopleiding
Slag op de Velden
Slag op de Schelde introduceert Slag op de Velden. Met deze nieuwe kookwedstrijd worden gastronomie, wildpluk en bushcraft samengebracht en battelen teams om de prijs voor het beste gerecht op basis van Zeeuws wild en wildpluk in de Zeeuwse natuur.
Lees verder
Zeekomkommers: waar begin je?ingrediënten
Zeekomkommers: waar begin je?
Anders dan de naam doet vermoeden is een zeekomkommer geen plant maar een dier. Hoewel je smaakpapillen niet direct worden gestreeld bij het zien van een zeekomkommer, is het wereldwijd een echte delicatesse.
Lees verder
Vooruitblik Michelinsterren 2021ondernemen
Vooruitblik Michelinsterren 2021
De door de coronacrisis uitgestelde lancering van de dit jaar digitale Michelingids vindt plaats op maandag 29 maart. Welke restaurants krijgen hun eerste ster, wie gaat naar twee of misschien zelfs naar drie sterren?
Lees verder
Ricotta: geen echte kaas, wat wel?ingrediënten
Ricotta: geen echte kaas, wat wel?
Ricotta is feitelijk geen echte kaas. Wel écht Italiaans! Overal waar in Italië kaas wordt gemaakt, vind je ook ricotta en elke streek heeft weer zijn eigen specialiteit.
Lees verder
Nieuwe Bib Gourmandsondernemen
Nieuwe Bib Gourmands
Michelin presenteerde maandag 9 maart de nieuwe Bib Gourmands van 2021. Dit maal niet in een aparte gids voor de Benelux maar als voorloper en onderdeel van de Michelingids. Nederland telt 13 nieuwe bedrijven met een Bib Gourmand.
Lees verder
Michelin Bib Gourmands vooruitblikondernemen
Michelin Bib Gourmands vooruitblik
Komende dinsdag maakt Michelin de Nederlandse Bib Gourmands bekend. Het zijn de eerste bekendmakingen uit de Michelingids 2021, die op 29 maart wordt gepresenteerd. Wat zijn de criteria om in aanmerking te komen? En welke restaurants maken kans?
Lees verder
De rol van de patissieropleiding
De rol van de patissier
Het zijn vaak de laatste momenten van een maaltijd die de gast het meeste bijblijven. We spraken met Steyn Dullens van restaurant Da Vinci over zijn rol als patissier en die van de patisserie in het algemeen.
Lees verder
Aceto balsamicoazijningrediënten
Aceto balsamicoazijn
In de heuvelachtige regio Emilia Romagna staan zolders vol met houten vaten. Hier wordt de aceto balsamico gerijpt. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten om de juiste Aceto te kopen?
Lees verder
Kardemom: hartig en zoetingrediënten
Kardemom: hartig en zoet
Uniek, uitgesproken en ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Dan hebben we het natuurlijk maar over één kruid: kardemom! Er weldegelijk verschillende varianten die je niet met elkaar kan verwisselen.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Ondernemen in tijden van coronaondernemen
Ondernemen in tijden van corona
Florian van Dillen en Jeroen en Marleen Brouwer over ondernemen in tijden van corona. Wat als je negen dagen na opening van je nieuwe restaurant alweer moet sluiten door de horecalockdown? En hoe vergaat het restaurants die door hotelkamers al eerder open mochten?
Lees verder
Taggiasche olijfingrediënten
Taggiasche olijf
Los bij de borrel of als trouw onderdeel van antiboise: olijven zijn ziltige smaakbommetjes. De soorten verschillen onderling behoorlijk, qua smaak maar zeker ook in de looks. Leg zo’n frisgroene Bella di Cerignola maar eens naast de donkerpaarse Taggiasche olijf.
Lees verder
Matcha: het summum van theeingrediënten
Matcha: het summum van thee
De ene kop thee de andere niet, zo verschillen witte en zwarte thee als dag en nacht. En dan is er dus ook nog matcha, zeg maar het summum van thee. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar juist ook door de intense smaak.
Lees verder
Bloemknoppen met smaakingrediënten
Bloemknoppen met smaak
Vitello tonnato, steak tartaar en in boter gebakken rog vleugel zouden toch echt andere gerechten zijn zonder dit klassieke ingrediënt: kappertjes! Maar wat zijn kappertjes eigenlijk en waar komen ze vandaan?
Lees verder
Parmezaanse kaasingrediënten
Parmezaanse kaas
Uit de culinaire schatkamer van Noord-Italië komt naast de beroemde risottorijst en verfijnde aceto balsamico nóg een bijzonder kroonjuweel: Parmezaanse kaas. Of, zoals ‘ie echt heet: Parmigiano Reggiano.
Lees verder
Okonomiyaki: Japans comfortfoodingrediënten
Okonomiyaki: Japans comfortfood
Na een paar keer oefenen wordt het steeds makkelijker om uit te spreken: o-ko-no-mi-ya-ki. En zo ingewikkeld als het klinkt, zo simpel is de betekenis. Een gegrilde, hartige pannenkoek uit Japan met de lekkerste ingrediënten.
Lees verder
Umami: smaak met twee gezichteningrediënten
Umami is smaak met twee gezichten
Lang werd er gedacht dat er 4 basissmaken zijn: zoet, zout, bitter en zuur. De vijfde basissmaak umami krijgt steeds meer aandacht. Umami is de hartige smaak die van nature voorkomt in veel producten, maar ook nagemaakt kan worden.
Lees verder
De impact van de Michelinsterondernemen
De impact van de Michelinster
Wat is de impact van een Michelinster en hoe belangrijk zijn restaurantgidsen? We vroegen het aan twee chefs die vorig jaar een Michelinster kregen: Thomas van Santvoort van Flicka in Kerkdriel en Danny Tsang van O&O in Sint Willebrord.
Lees verder
Gelatine: van vloeibaar naar vast en weer terugingrediënten
Gelatine: vloeibaar naar vast en terug
Gelatine wordt gebruikt vanwege zijn bindende eigenschappen. In een handomdraai maakt gelatine van een vloeibare substantie een product in vaste vorm. Geen pannacotta, bavarois of gelei zou hetzelfde zijn zonder gelatine.
Lees verder
Dresseren: sleutel tot belevingopleiding
Dresseren: sleutel tot beleving
Dresseren is heel veel meer dan zorgen dat jouw goed uitgedachte gerecht mooi de keuken verlaat. Met dresseren heb je de sleutel tot de ideale smaakbeleving van jouw gasten in handen.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Aceto balsamicoazijningrediënten
Aceto balsamicoazijn
In de heuvelachtige regio Emilia Romagna staan zolders vol met houten vaten. Hier wordt de aceto balsamico gerijpt. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten om de juiste Aceto te kopen?
Lees verder
Harissa: de Noord-Afrikaanse smaaksensatieingrediënten
Harissa: Noord-Afrikaanse smaaksensatie
Harissa is kort door de bocht een pasta die wordt gemaakt van de Spaanse rode peper, en dit wordt voornamelijk in landen als Tunesië, Libië en Algerije gegeten. Harissa fleurt met gemak een gerecht op naar een pittige smaaksensatie.
Lees verder
Hoe bereid je inktvis?ingrediënten
Hoe bereid je inktvis?
Dé inktvis bestaat niet, ‘inktvis’ is een verzamelnaam voor verschillende weekdieren uit dezelfde familie: de koppotigen. Inktvissen kunnen opgedeeld worden in 3 soorten: de pijlinktvis, zeekat en de octopus.
Lees verder
Fermenteren: van zuurkool tot kombuchaingrediënten
Fermenteren: van zuurkool tot kombucha
Al lang voordat er voedselhypes en koelkasten bestonden was men bezig met fermenteren. Door gecontroleerde verrotting worden producten niet alleen langer houdbaar maar ontstaat er een heel eigen smaak.
Lees verder
Colatura di alici: lekkende ansjovisingrediënten
Colatura di alici: lekkende ansjovis
In het pittoreske vissersdorpje Cetera dat aan de Zuid-Italiaanse kust ligt, wordt al sinds jaar en dag een echte keukeschat gemaakt: colatura di alici. Letterlijk vertaald: lekkende ansjovis. Deze Europese vissaus maakt met een paar drupjes van een simpele pasta een smaakbom.
Lees verder
De 30 beste telers op één plekondernemen
De 30 beste telers op één plek
Je moet van goeden huize komen om ruim 300 doorgewinterde chefs en ondernemers te laten watertanden. De 30-jarige groente- en fruit specialist Rungis kreeg het maandag 3 juni voor elkaar op landgoed Vollenhoven in De Bilt.
Lees verder
Roy Eijkelkamp & Robin van de Buntondernemen
Roy Eijkelkamp & Robin van de Bunt
Op jonge leeftijd de keuken van een sterrenrestaurant overnemen en die sterren behouden. Dat flikten Roy Eijkelkamp en Robin van de Bunt. Een interview over hun weg naar de eigen sterren.
Lees verder
Azijn: hoe zuur wil je het hebben?ingrediënten
Azijn: hoe zuur wil je het hebben?
Deze smaakmaker gaat in sauzen, dressings en marinades, maar we gebruiken azijn ook als schoonmaakmiddel op stoeptegels. Wat is azijn eigenlijk? Wat zijn de verschillen en hoe wordt het gemaakt?
Lees verder
Eperheide lamsvleesingrediënten
Eperheide lamsvlees
In het zuidelijkste stukje van Limburg trekt herder Ger Lardinois met zijn kudde Mergelland schapen over de Eperheide. Dankzij de bloemrijke voeding op het kalkgraslandschap wordt het vlees uitzonderlijk vol van smaak.
Lees verder
Is jackfruit het nieuwe superfood?ingrediënten
Is jackfruit het nieuwe superfood?
Hoewel we een klein beetje de kriebels krijgen komt jackfruit toch wel aardig in de buurt van een super food. Als in: een bijzonder etenswaar dat je zowel als groente, vleesvervanger en fruit kan eten bedoelen we dan.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Bonito vlokken: dansende umamiingrediënten
Bonito vlokken: dansende umami
Je kan de bonito vlokken direct serveren. Door de warme lucht dansen de flinterdunne schaafsels op het gerecht. Bonito flakes worden ook gebruikt om andere gerechten mee te maken, zoals de Japanse dashi bouillon.
Lees verder
Kan elke rijst risotto worden?ingrediënten
Kan elke rijst risotto worden?
Voor het maken van de perfecte risotto - lekker romig maar toch stevig - heb je naast een goede bouillon, kwalitatieve garnituren en een beetje liefde óók de perfecte rijstkorrel nodig. Want niet zomaar elke rijst veranderd in dit klassiek Italiaanse gerecht.
Lees verder
Groentegastles Sterklas Amsterdamopleiding
Groentegastles Sterklas Amsterdam
Cedrat, maitake, rossio en mashua het zijn allemaal groenten die de gemiddelde Nederlander niet kent. Groenteleverancier Rungis is altijd opzoek naar nieuwe smaken. De opgedane kennis delen ze graag, vandaag in de vorm van een bijzondere gastles aan Sterklas Amsterdam.
Lees verder
Cacao: hoe maak je daar chocola van?ingrediënten
Cacao: hoe maak je daar chocola van?
Diep in Zuid-Amerika, in de Amazone, groeit van oorsprong de cacaoboom. Inmiddels groeit ‘ie ook in Azië en Afrika om de cacaoproductie op peil te houden. Chocola is er in oneindig veel varianten en valt natuurlijk niet zo van de boom.
Lees verder
Mozzarella, burrata en stracciatellaingrediënten
Mozzarella, burrata en stracciatella
Mozzarella en burrata kennen we wel, al denkt men daar in Italië waarschijnlijk heel anders over. Hoe wij ze hier eten is zelden zoals oorspronkelijk bedoeld.
Lees verder
Sesam: geroosterd, als olie of pastaingrediënten
Sesam: geroosterd, als olie of pasta
In de Oosterse, Aziatische én Afrikaanse keuken is sesam een belangrijk ingrediënt. Ze zijn er in het wit en zwart, en zo’n beetje alle kleurschakeringen daartussen in. Rauw, geroosterd, als olie of pasta, dit kleine zaadje kent een groot scala aan toepassingen!
Lees verder
Boost je omzet met  kerstthuismenu’sondernemen
Boost je omzet met kerstthuismenu’s
Steeds meer restaurants ontzorgen hun gasten door het aanbieden van thuismenu’s voor de kerstdagen. Bewerkelijk, maar goed voor de omzet. We vragen drie chefs naar hun tips en ervaringen.
Lees verder
De impact van de Michelinsteringrediënten
Pandan- en jasmijnrijst
Pandanrijst is geen rijstsoort maar een bereiding. Een echte aanvulling op elk Thais gerecht. Maar wat is het geheim van pandanrijst dan? En hoe verhoudt pandanrijst zich tot jasmijnrijst?
Lees verder
De impact van de Michelinsterondernemen
De impact van de Michelinster
Op 17 december wordt de Michelingids gepresenteerd. Hoe belangrijk zijn restaurantgidsen en reviewsites? Chef Jeffrey Graf van The Duchess in Amsterdam en restaurateur Danny Gonzalez van Fitzgerald in Rotterdam aan het woord.
Lees verder
Sumak: fris dieprood poederingrediënten
Sumak: fris dieprood poeder
We noemen Sumak wel een kruid, maar eigenlijk zijn het gedroogde en vermalen steenvruchten. Sumak wordt met trossen tegelijk geoogst, gedroogd en fijngemalen. Als poeder over gegrild vlees te strooien of als marinade of dressing.
Lees verder
Tamarinde – de Indische dadelingrediënten
Ansjovis
Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. Van verrassende zoute smaakmaker tot vers van de grill.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Tamarinde – de Indische dadelingrediënten
Tamarinde – de Indische dadel
In de kaneelbruine tamarinde peulen zitten enkele zaden, het vruchtvlees om die zaden is het eetbare deel van deze peul. Het vruchtvlees is donkerbruin en kleverig. Tamarinde in meerdere keukens geliefd, lees hier waarom.
Lees verder
Cas Spijkers Academie 10 jaaropleiding
Cas Spijkers Academie 10 jaar
Wat maakt de Cas Spijkers Academie zo bijzonder en welke rol speelt het bedrijfsleven daarin? Een gesprek met 3 vakdocenten en met hoofddocent Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef in Nederland.
Lees verder
Sidney Schutte eerste Cerisa kerseningrediënten
Sidney Schutte eerste Cerisa kersen
Wat maakt deze grote dieprode Hollandse kers nu zo bijzonder en wat zijn de favoriete smaak­combinaties. We vragen het Sidney Schutte, Executive Chef Waldorf Astoria Amsterdam en verantwoordelijk voor tweesterren restaurant Librije's Zusje.
Lees verder
Zeeduivel: monsterlijk lekkeringrediënten
Zeeduivel: monsterlijk lekker
Deze vis leeft op de bodem van de Atlantische Oceaan en Middellandse zee en is op zijn zachts gezegd niet echt moeders mooiste. Sterker nog, met zijn reusachtige kop en scherpe tanden is ‘ie niet om aan te zien.
Lees verder
Rode Palamós garnaalingrediënten
Rode Palamós garnaal
Palamós is een klein vissersplaatsje met een grote reputatie. De kunst van het vissen wordt hier al generaties lang binnen families doorgegeven. De rode Palamós garnaal is met zijn felrode kleur een lust voor het oog en ontzettend lekker. Ze zijn vrij groot en het vlees is stevig en lichtzoet.
Lees verder
Alliance Gastronomiqueondernemen
Alliance Gastronomique
Alliance Gastronomique is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa met rond de 40 restaurants in Nederland en België. Doel is altijd geweest, en altijd gebleven, het op een voortreffelijke manier gasten culinair verwennen.
Lees verder
Niveau van scholen steeds hogeropleiding
Niveau van scholen steeds hoger
Afgelopen maandag vond voor de achtste keer Future Talents plaats. Met achttien teams van zowel witte- als zwarte brigade is het de meest toonaangevende gastronomische wedstrijd voor talenten in opleiding.
Lees verder
Jamón Ibérico de Bellotaingrediënten
Jamón Ibérico de Bellota
Je hoeft er gelukkig niet voor naar Spanje af te reizen maar mocht het wel zo zijn, dan is Jamón Ibérico de Bellota elke kilometer waard. Wat maakt Jamón Ibérico de Bellota de beste ham ter wereld?
Lees verder
Succesvol horecaterras op niveauondernemen
Succesvol horecaterras op niveau
Met een horecaterras is geld te verdienen, zeker voor meer laagdrempelige zaken. Maar hoe werkt het als je een restaurant in het betere segment hebt? En hoe belangrijk is ligging, kaart en logistiek op het terras? Drie chef-ondernemers over hun terras.
Lees verder
Dijonmosterdingrediënten
Dijonmosterd
Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden wereldberoemd vanwege zijn mosterd.
Lees verder
Strijd mee in de Slag op de Scheldeondernemen
Kokstekort? Wees slim in de keuken
De horeca krijgt het steeds drukker, maar er zijn steeds minder geschoolde koks. Hoe zorg je ervoor dat je geen ‘nee’ hoeft te zeggen tegen een reservering omdat er te weinig koks in de keuken zijn?
Lees verder
Kaneel of cassia?ingrediënten
Kaneel of cassia?
Bestaat er wel zoiets als ‘echte kaneel’? Wat zijn de verschillen, en misschien nog wel belangrijker, wat zijn de overeenkomsten tussen kaneel en cassia?
Lees verder
Vissaus: smaakmaker vol umamiingrediënten
Vissaus: smaakmaker vol umami
Overal waar in onze keuken gewoon zout wordt gebruikt, gebruiken ze in Zuidoost-Azië vissaus. In warme en koude gerechten, sauzen, marinades en curries bijvoorbeeld. Verschillende kleine visjes, gaan samen met zout, in een grote ton die in de zon wordt gezet.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Nootmuskaat en foelieingrediënten
Nootmuskaat en foelie
Nootmuskaat is zo ingeburgerd dat het oer-Hollands aanvoelt. Niets is minder waar. Om het te bemachtigen werd een levensgevaarlijke reis afgelegd en gevochten.
Lees verder
Medewerkers met beperking: het werktondernemen
Medewerkers met beperking: het werkt
Een toprestaurant waar een groot deel van het team bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Klinkt tegenstrijdig, maar gebeurt in Zwolle. Hoe je succesvol kan zijn vertelt Josua Oechies van restaurant Vidiveni.
Lees verder
Beurre noisetteingrediënten
Beurre noisette
Wat is nog beter en lekkerder dan roomboter? Juist: Beurre noisette. Deze roomboter 2.0 tilt elk gerecht naar een hoger niveau. Van rogvleugel tot Madeleines.
Lees verder
Chefs over de impact van de Michelinsterondernemen
Chefs over de impact van de Michelinster
Op 11 december wordt de, binnen het vak hoog gewaardeerde, Michelingids gepresenteerd. We laten chefs Edwin Kats, Jozua Jaring en Jarno Eggen aan het woord over de impact van de Michelinster die ze kregen.
Lees verder
Muscovado suiker: fris, licht bitter en dropachtigingrediënten
Muscovado suiker: fris en dropachtig
Bruine suiker werd vroeger afkeurend ‘armelui-suiker’ genoemd. Tijden veranderen en inmiddels zijn we juist heel blij met een zo-min-mogelijk bewerkt product als Muscovado suiker.
Lees verder
Op je 31e Executive Chefopleiding
Op je 31e Executive Chef
Op je 31e gevraagd worden als Executive Chef, het overkwam Casimir Evens. Hij leidt de keuken in het gloednieuwe NH Collection Eindhoven Centre, inclusief VANE Restaurant & Skybar. Een interview over de weg ernaartoe en over ambities.
Lees verder
Eendenmosselen: gevaarlijk lekkeringrediënten
Eendenmosselen: gevaarlijk lekker
Van een kluwen eendenmosselen loopt het water je waarschijnlijk niet direct in de mond. Tenzij je natuurlijk al bekend bent met deze bijzondere delicatesse, door zijn indrukwekkende smaak vergeef je zijn bizarre uiterlijk direct!
Lees verder
Yellowtail Kingfish uit Zeelandingrediënten
Yellowtail Kingfish uit Zeeland
Rond oktober 2017 komt ie op de markt: de eerste in Zeeland gekweekte Yellowtail Kingfish. Wat maakt deze kweekvis die we ook wel kennen als hamachi zo bijzonder?
Lees verder
Ondernemen als medewerkerondernemen
Ondernemen als medewerker
Je bent ondernemer of werknemer. Maar je kunt ook beide zijn. Er veel mogelijkheden om túe ondernemen zonder dat je 100% eigenaar bent. Drie verschillende situaties worden belicht.
Lees verder
Olijfolie sterk in gerechteningrediënten
Olijfolie sterk in gerechten
Topkoks zijn er gek op: Masia El Altet olijfolie. Tijdens een inspiratiesessie lieten chef Kelvin Lin en de cocktailshakers van De Smaak Ambassade zien en proeven hoe deze karakteristieke olijfolie verwerkt kan worden in gerechten en dranken.
Lees verder
Sollicitatietips van restaurateursondernemen
Sollicitatietips van restaurateurs
Een baan als kok zoeken lijkt een peulenschil in deze tijden van tekorten aan vakbekwame koks. Toch zijn werkgevers kritisch bij het aannemen van personeel. Waar letten zij op en hoe kan jij als sollicitant het verschil maken?
Lees verder
Nieuwe leermiddelen voor koksopleiding
Nieuwe leermiddelen voor koks
SVH heeft een serie gloednieuwe leermiddelen ontwikkeld bestaande uit boeken die lezen als een magazine en een onlineomgeving vol video. Kokswereld interviewt SVH directeur Ricardo Eshuis over de laatste ontwikkelingen.
Lees verder
Barramundi: echt vers uit Australiëingrediënten
Barramundi: echt vers uit Australië
Dé hit uit Down Under komt nu vers bij jou in de keuken. Leer deze echte rover kennen en bekijk het gerecht wat Cees Helder er mee maakt.
Lees verder
Smaakverdieping met laurieringrediënten
Smaakverdieping met laurier
Wat is een bouillon of saus zonder laurier? De aromatische, ovaalvormige bladeren worden al meer dan tweeduizend jaar als krachtige smaakmaker gebruikt. Vers of gedroogd, in bescheiden hoeveelheden.
Lees verder
Gijs Kemmeren wint Vegetarian Chance Milaanopleiding
Gijs Kemmeren wint Vegetarian Chance
Gijs Kemmeren, chef-kok bij Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht reisde afgelopen weekend af naar Milaan om samen met zijn team genoot Robrecht Haex deel te nemen aan internationale vegetarische kookwedstrijd ‘The vegetarian Chance’, en met succes!
Lees verder
Tips voor invullen koks vacatureondernemen
Tips voor invullen koks vacature
Als je in deze tijden een koksvacature hebt ben je het haasje. Of niet? Hoe zorg je er voor dat jouw vacature snel ingevuld wordt? We zetten een aantal tips van horecaondernemers op een rij.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Zo kiezen koks voor jouw bedrijfondernemen
Zo kiezen koks voor jouw bedrijf
Zolang het tekort nog voortduurt heeft de kok op zoek naar een baan meer keus dan ooit. Maar hoe zorg je er als horecaondernemer voor dat koks voor jouw bedrijf kiezen en dat je ze voor langere tijd aan je bedrijf bindt?
Lees verder
Zo kiezen koks voor jouw bedrijfopleiding
Talent v.d. Toekomst 2017: outsider eerste
Van de totaal 33 teams wint het koksteam van Nova College Haarlem en het bedieningsteam van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde de eerste prijs. Juryvoorzitter Jacob Jan Boerma: “We laten zien dat onze jeugd in Europa op topniveau meedoet.”
Lees verder
Sushi: van snack naar chiqueondernemen
Sushi: van snack naar chique
Dat Japan op culinair gebied veel te bieden heeft is niets nieuws. Kobe beef, blow fish, en zo gaat het lijstje nog wel even door. Met stip op 1 staat natuurlijk sushi. Kokswereld liep een dag mee met Yosuke Imada van restaurant Kyubey in Japan.
Lees verder
Vadouvan: beste van twee wereldeningrediënten
Vadouvan: beste van twee werelden
Pondicherry, een kustplaats in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, was tot 1954 in handen van de Fransen. Een overblijfsel uit dit koloniale verleden is vadouvan: de Franse interpretatie van een Indiaas kerriemengsel.
Lees verder
De Europese keuken in Japanondernemen
De Europese keuken in Japan
Opvallend veel restaurants die de Europese keuken vertegenwoordigen staan in de Japanse Michelingids. Tweesterrenchef Dominique Bouchet deelt zijn visie.
Lees verder
Het neusje van de zalmingrediënten
Het neusje van de zalm
Zalm is altijd een topper op de menukaart, dus er is veel vraag naar. Zowel naar wilde als naar gekweekte zalm. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En hoe maak je het verschil met gerookte zalm?
Lees verder
Saffraan: puur handwerkingrediënten
Saffraan: puur handwerk
De gedroogde rode stampers van een paarse herfstbloeiende krokus: dat is saffraan. Er zijn wel tweehonderd bloemen nodig om één gram van het kostbare specerij te produceren.
Lees verder
Leer financiers makenopleiding
Hoe goed ken jij de keukentermen?
Bepaalde woorden kom je alleen in de professionele keuken tegen. Termen van arroseren tot zeste bekijk je, met de uitleg er bij, in dit gastronomisch woordenboek.
Lees verder
Michelin-sterren in Tokioondernemen
Michelin-sterren in Tokio
Als we de Michelingids voor 2016 moeten geloven is een culinaire trip naar Tokio aan te raden. Opvallend veel restaurants die de Europese keuken vertegenwoordigen staan in de gids. Kokswereld licht twee toprestaurants uit. Vandaag deel één van een tweeluik: Quitenssence.
Lees verder
Het neusje van de zalmingrediënten
Duke of Berkshire, vlees van adel
Berkshire-varken is van origine een Keltisch ras, dat al in de 18e eeuw werd geroemd om zijn smaak. Het ras dreigde te verdwijnen en in 1976 was er nog maar één beer over. Dierenarts en varkens-goeroe Kees Scheepens besloot het Berkshire-varken een glorieuze comeback te bezorgen.
Lees verder
Zeeuwse platte oestersingrediënten
Zeeuwse platte oesters
Het seizoen van de Zeeuwse platte oesters weer van start gegaan. De Zeeuwse Platte wordt geroemd als dé Koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak. De Zeker Zeeuws® oesters groeien op in de Grevelingen en Oosterschelde, hier zijn de omstandigheden ideaal.
Lees verder
Culinaire vertalingenondernemen
Culinaire vertalingen
Ben je bezig met de vertaling van je menukaart en kom je er niet helemaal uit? Bekijk onze culinaire vertalingen naar het Frans, Duits en Engels. Uiteraard zijn aanvullingen en verbeteringen altijd welkom.
Lees verder
Zeeuwse scheermesseningrediënten
Zeeuwse scheermessen
Ze staan rechtop zo’n tien tot vijftien centimeter in het zand en steken nét boven de zeebodem uit. Nietsvermoedend. Totdat een van de Zeeuwse scheermes­vissers hen opvist. Grote kans dat ze niet op een Nederlands bord eindigen, maar op reis gaan naar Zuid-Europa.
Lees verder
Leer financiers makenrecepten
Leer financiers maken
Jules laat in zijn filmpje zien hoe je eenvoudig een financiercakeje maakt: Beurre Noisette geeft dit smeuïge Franse cakeje een rijke en iets nootachtige smaak. Een smaakvolle basis voor een dessert of friandise.
Lees verder
Chef's special van Leendert Scholtusrecepten
Chef's special van Leendert Scholtus
Het zacht garen van kreeft op 72 °C. Dat is cruciaal bij het signatuurgerecht van patron cuisinier Leendert Scholtus van De Goudplevier in Peize. ,,Bij mij geen bord vol dingetjes en datjes maar een marinade die recht door zee is, erwt die smaakt naar erwt en kreeft naar kreeft.’’
Lees verder
Eerste Cerisa's naar de Kersentuiningrediënten
Eerste Cerisa's naar de Kersentuin
Een fantastisch product om mee te werken en zeker niet alleen in desserts. Zo typeert chef Wessel Ruijmgaart van restaurant de Kersentuin in Amsterdam de Cerisa-kers. Wat maakt deze grote dieprode Hollandse kers nu zo bijzonder?
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Aanstormend kooktalentopleiding
Aanstormend kooktalent
De koksopleidingen leveren jaarlijks veel koks af. Sommige vallen op door hun bijzondere talenten. We spraken met Jules Wiringa en Marco van der Wijngaard over wat hen beweegt. Ook komen hun chefs Roger Rassin en Raoul Meuwese aan het woord.
Lees verder
Mangalitza varken van dicht bijingrediënten
Mangalitza varken van dicht bij
Geen stallen, en geen hutje mutje dus. Het Mangalitza valt sowieso met geen enkel ander vleesvarken te vergelijken. De meesten varkens zijn kruisingen van meerdere rassen om meer vlees en meer biggen te krijgen. Het Mangalitza is daarentegen raszuiver.
Lees verder
A day at Pure C Restaurantondernemen
A day at Pure C Restaurant
Pure C is een concept van Sergio Herman: een Zeeuws-Vlaams Ibiza, met aantrekkelijke cocktails en uitdagende gerechten. De keuken wordt geleid door Syrco Bakker. Deze jonge chef ontving al na anderhalf jaar de eerste Michelin-ster.
Lees verder
De nieuwe haring: vol en vetingrediënten
De nieuwe haring: vol en vet
Er staat een mooi haring seizoen voor de deur volgens de specialisten van Schmidt Zeevis. Op dit moment worden de eerste partijen geproefd om de beste haring aan te kunnen kopen. De start van het haringseizoen is later dan afgelopen jaar geplant, dit maakt samen met de natuurlijke omstandigheden die mee zitten, dat mooi volle en vette haring kunnen verwachten dit jaar.
Lees verder
Jan Smink door naar wereldfinale Bocuse d’Oropleiding
Jan Smink naar wereldfinale Bocuse d’Or
Jan Smink: “Ons eerste doel is bereikt, we gaan naar de wereldfinale, ik ben hier enorm blij mee. En we zetten Nederland op de kaart, deze wedstrijd leeft nu veel meer dan voorheen. Er zaten in Budapest 70 fans op de tribune, dat was vroeger wel anders.”
Lees verder
Kostprijsberekening ingrediëntenondernemen
Kostprijsberekening ingrediënten
Ontdek hoeveel je overhoudt na het schoonmaken van vis, groente of fruit en wat de prijs wordt van je eindproduct. Reken je verlies en rendement hier per ingrediënt uit.
Lees verder
Chef's special van Jeroen Trimbosrecepten
Chef's special van Jeroen Trimbos
Jeroen Trimbos van restaurant Jerôme in Valkenburg maakt als signatuurgerecht Ravioli met ratatouille in schuimige saus van Parmezaanse kaas en gremoulata. Proef met Jeroen mee.
Lees verder
Hollandse garnaleningrediënten
Hollandse garnalen
Vers gevangen en gekookte garnalen aan boord van een garnalenkotter smaken licht zoet, de bereisde en bepoederde garnalen juist erg zout, en dat komt niet door het zeewater.
Lees verder
Chefs aan tafelondernemen
Chefs aan tafel
Drie toonaangevende chefs vertellen over hun motieven om bij de gast aan tafel te komen. "Ik heb het contact met de gast juist nodig om goed te kunnen presteren, het geeft een extra dimensie aan mijn werk." Aldus Margo Reuten van restaurant Da Vinci**.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Alle vanille op een stokjeingrediënten
Alle vanille op een stokje
Vanille is een klimorchidee waarvan de groene peulen door fermentatie veranderen in zwarte, glimmende stokjes. Waar komen ze vandaan? En wat zijn de smaakverschillen?
Lees verder
Australië is hot!opleiding
Australië is hot!
Het scala aan inheemse producten heeft topchefs als René Redzepi en Heston Blumenthal al doen besluiten er een restaurant te openen. De foodcultuur is aan een opmars bezig. Robbie Smitskamp werkte in Maha Restaurant in Melbourne en doet verslag.
Lees verder
Ree: het zomerwildingrediënten
Ree: het zomerwild
Wild heeft vooral een associatie met de herfst en winter, terwijl het toch het hele jaar verkrijgbaar is. Ook in de zomer: van half mei tot half september worden de reebokken geschoten. Dé tijd voor reewild.
Lees verder
De weg van kok naar topkokopleiding
De weg van kok naar topkok
Goed koken is de basis, maar om de top te bereiken heb je meer nodig: kennis van de nieuwste ingrediënten, beheersing van kooktechnieken en durf iets nieuws te creëren. Cas Spijkers Academie gaat deze uitdagingen samen met jou aan.
Lees verder
Wiedenlam: proef de Nederlandse wetlandsingrediënten
Wiedenlam: proef de wetlands
Natuurreservaat De Wieden in de kop van Overijssel is een uitgestrekt laagveenmoeras met een grote variatie aan planten. Het Wiedenlam onderscheidt zich door een voortreffelijke vlees-vet verhouding, een fijne structuur en zachte smaak.
Lees verder
Het kokstekort: oorzaken en gevolgenondernemen
Het kokstekort: oorzaken en gevolgen
Het wemelt al tijden van de koksvacatures, veel horecabedrijven hebben de grootste moeite om vacatures opgevuld te krijgen. En dat terwijl er meer inschrijvingen op koksopleidingen zijn dan ooit. Welke kansen en moeilijkheden zijn er?
Lees verder
Horecabeurzen en evenementeningrediënten
Peperkorrels: in geuren en kleuren
Zwart, wit, groen, rood. Hoewel iedere peperkorrel zo zijn eigen kleur heeft, komen ze wel allemaal van dezelfde Indiase slingerplant. Het verschil zit hem in het moment waarop de boer de peperbesjes plukt, en in wat hij daarna met ze doet.
Lees verder
Jules Cooking: duidelijke en korte filmpjesrecepten
Jules Cooking: duidelijke en korte filmpjes
Jules laat jou in duidelijke en korte filmpjes zien hoe je de lekkerste bereidingen maakt. Van sinaasappel macarons tot pommes Paolo en van baba au rhum tot choronsaus. Probeer het zelf!
Lees verder
Olijfolie: de besteingrediënten
Olijfolie: de vier kwaliteiten
Niet iedere olijfolie doet een gerecht goed. Grijp je mis, dan kan één scheutje de hele boel verknallen. Om dat te voorkomen: hoe maak je nou onderscheid tussen olijfolie van hoge en lage kwaliteit?
Lees verder
Michel van der Kroft over de gidsenondernemen
Michel van der Kroft's tweede Michelinster
Michel van der Kroft kookte in Le Garage en de Kersentuin voor hij in 2006 naar ‘t Nonnetje kwam. In 2014 ontving hij met zijn team de tweede Michelinster. Welke impact hebben de gidsen en wat verandert een tweede ster?
Lees verder
Tonkaboneningrediënten
Tonkabonen
Houd een tonkaboon onder je neus en je ruikt vanille, bittere amandel, kaneel en kruidnagel - een bijna hypnotiserende geur is het. Op de lijst van verboden planten maar onweerstaanbaar.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Chef Yuri Wiesen over de gidsenondernemen
Chef Yuri Wiesen over de gidsen
Afgelopen jaar ontving patron-cuisinier Yuri Wiesen van restaurant Wiesen in Eindhoven zijn eerste Michelinster. Welke impact hebben de gidsen op hem gehad?
Lees verder
De Zeeuwse oesteringrediënten
De Zeeuwse oester
Bijna alle Zeeuwse oesters komen uit Yerseke, een bedrijvig vissersdorp met de Oosterschelde als achtertuin. In de Oosterschelde en het Grevelingenmeer kweken ze twee soorten oesters: de ovale, grillige Zeeuwse creuse en de ronde, gladde Zeeuwse platte.
Lees verder
Test je kook- en warenkennisquiz
Test je kook- en warenkennis
Over koken, smaak, kookgeschiedenis, wijn, voedselbederf, groente en fruit. Test je kook en warenkennis met steeds andere vragen.
Lees verder
Koksopleiding jonge kooktalentenopleiding
Koksopleiding jonge kooktalenten
Koksopleidingen als Cas Spijkers Academie, Sterklas en De Rooi Pannen krijgen steeds meer inschrijvingen. Hoe kijken getalenteerde jonge koks tegen deze opleidingen aan?
Lees verder
Wilde eendingrediënten
Wilde eend
Weet jij het verschil tussen kooi- en schieteend? Deze week is het seizoen van de wilde eend geopend, een oer-Hollandse delicatesse die op jouw menukaart niet mag ontbreken.
Lees verder
Grotgerijpte Zwitserse Emmentaleringrediënten
Grotgerijpte Zwitserse Emmentaler
Omdat de Emmentaler AOP een rauwmelkse kaas is, is het kaasmakingsproces niet te automatiseren, de samenstelling van de melk is elke dag weer anders. We nemen je mee naar Kaltbach, naar kaasmaker Markus Hodel en kaasmeester Stephan Scherrer.
Lees verder
Be social, het levert op!ondernemen
Be social, het levert op!
Het lijkt alsof een horecabedrijf niet meer zonder social media kan. En dat is ook zo! Social media levert inspiratie én gasten op, zo stellen chefs Soenil Bahadoer en Bert van Buschbach.
Lees verder
Zilte zeegroenteingrediënten
Zilte zeegroente
De lamsoor en zeekraal zijn een biologisch product met een zilte smaak. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen. In het seizoen worden lamsoren dagelijks vers gesneden.
Lees verder
De lekkerste asperge: Superior Queensingrediënten
De lekkerste asperge: Superior Queens
De allerlekkerste asperges zijn er weer! Superior Queens zijn dit jaar niet alleen voor chef-koks verkrijgbaar maar ook voor de foodie die graag zelf in de keuken staat.
Lees verder
Sterklas in bewegingopleiding
Sterklas in beweging
De Sterklas van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en ROC van Amsterdam is volop in beweging. De afgelopen jaren is deze culinaire topopleiding voor koks explosief gegroeid.
Lees verder
Cold Brew Coffee versus Dutch Coffeeingrediënten
Cold Brew Coffee versus Dutch Coffee
Koude koffie. Daar kun je toch niet mee aankomen bij je gasten? Heus wel! De smaak van koffie die op een langzame manier is gezet met ijswater is juist minder bitter, fruitiger, veel complexer.
Lees verder
Oosterschelde kreeftingrediënten
Oosterschelde kreeft
's Winters kruipt deze kreeft weg in de diepe kuilen van de Oosterschelde. Om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen, te verschalen en zich voort te planten. In maart gaat het vangstseizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Skrei kabeljauwingrediënten
Duurzame skrei kabeljauw
Begin januari start het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuwe jaar en loopt tot april.
Lees verder
Bottarga van harderingrediënten
Bottarga van harder
Een bonk gedroogde viseitjes van hardervrouwtjes boven een bord pasta raspenÖ op SardiniŽ en SiciliŽ kijkt niemand er raar van op. Sinds kort wordt deze delicatesse ook in ons eigen Zeeland geproduceerd.
Lees verder
Suiker & de bietencampagneingrediënten
Suiker & de bietencampagne
Het is herfst, de suikerbieten moeten van het land. Vrachtwagens sjezen af en aan. Elk jaar worden daar een paar miljoen ton suikerbieten tot suiker verwerkt.
Lees verder
Kies wilde vis in het wildseizoeningrediënten
Kies wilde vis in het wildseizoen
Het wildseizoen is weer begonnen! Met vis kunt u ook wild op de kaart zetten! Wat dacht u van wilde heilbot, wilde zeebaars of snoekbaars?
Lees verder
Zaadje, wortel, witlof!ingrediënten
Zaadje, wortel, witlof!
Vroeger smaakte witlof bitter. Nu niet meer. Of in elk geval een stuk minder. Bitter of zoet, onder de grond of in water, dit is hoe de stronkjes geteeld worden.
Lees verder
Kleurrijke oer-aardappeleningrediënten
Kleurrijke oer-aardappelen
Van de gekleurde aardappelen is de truffelaardappel bij veel chefs het meest bekend. Er is echter veel meer te ontdekken.
Lees verder
Zeeuwse mosseleningrediënten
Zeeuwse mosselen
Wist u dat er in Nederland twee soorten mosselen zijn? Bodemcultuur en hangcultuur. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten mosselen?
Lees verder
Quinoa: van hype tot schaarsteingrediënten
Quinoa: van hype tot schaarste
Oorspronkelijk is quinoa het volksvoedsel van arme boeren in het Andes-gebergte. Nu wil de hele wereld het eten. Een voedingshype, jaren geleden begonnen bij de toprestaurants, met een keerzijde.
Lees verder
Hollandse Nieuweingrediënten
Hollandse Nieuwe
Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe aan wal komt. Wat bepaalt de smaak van onze oh zo geliefde Hollandse Nieuwe en hoe Hollands, en hoe nieuw, zijn die maatjesharingen eigenlijk?
Lees verder
Texels lamsvleesingrediënten
Texels lamsvlees
Schapen, de Texelse zilte graslanden staan er vol mee. Deze natuurlijke omstandigheden geven het fijne, licht-roze lamsvlees een lichtzilte smaak. De Fransen noemen dit Agneau de pré-salé. Ofwel: 'op smaak gebracht' door de zilte omgeving.
Lees verder
Lijngevangen zeebaarsingrediënten
Lijngevangen zeebaars
Een populaire vis bij vele chefs. Niet zonder reden. Hij komt duurzaam gevangen, zonder kneuzingen en bloedingen, en verser dan vers de keuken binnen.
Lees verder
Fleur de Selingrediënten
Fleur de Sel
Fleur de Sel is de trots van het Franse schiereiland Guťrande. In zoutpannen harken zoutboeren op zonnige dagen het delicate zout bij elkaar. Volledig ambachtelijk.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Vroege Hollandse aspergesingrediënten
Vroege Hollandse asperges
Het seizoen van ons 'witte goud' lijkt steeds eerder te beginnen. Welke methoden maken de vroege start mogelijk?
Lees verder
Escargots: niet één pot natingrediënten
Escargots: niet één pot nat
Voorstelrondje van de vier eetbare soorten: de wijngaardslak, Petit-Gris, Gros-Gris en de Turkse wijngaardslak. Ook de slakken valkuilen en de bereiding.
Lees verder
Japanse Wagyuingrediënten
Japanse Wagyu
Tot 150 jaar geleden was het in Japan streng verboden om rundvlees te eten Ė eerst door het boeddhisme, later door de overheid.
Lees verder
Hollandse Paling: Delicatesse van veringrediënten
Hollandse Paling: Delicatesse van ver
Hoe Hollands is Hollandse paling? En waarom slaan onze vissers die vette jongens bijna niet meer aan de haak?
Lees verder
Productie hoge kwaliteit olijfolieingrediënten
Productie hoge kwaliteit olijfolie
>Dankzij de gastvrijheid van Josť Valderrama laten wij u op Kokswereld kennis maken met de productie van zeer hoge kwaliteit Spaanse olijfolie.
Lees verder
Flyshoot visserijingrediënten
Flyshoot visserij
De flyshoot-visserij is een seizoensvisserij met als belangrijkste doelsoorten rode mul, rode poon, inktvis, zeebaars, makreel, schol en schar.
Lees verder
Koken en chemievan de redactie
Koken en chemie
Koken is chemie, alle veranderingen in voedsel tijdens de groei, bewaren, bewerken en bereiden zijn chemische processen.
Lees verder
Kweekvisvan de redactie
Kweekvis
De toenemende vraag naar vis in combinatie met leger rakende zeeŽn veroorzaken sterke prijsstijgingen. Deze dwingen koks om na te denken over hun vis gebruik.
Lees verder
Weet jij het fijne van porselein?van de redactie
Weet jij het fijne van porselein?
Porselein blijft tot op de dag van vandaag een populair materiaal op tafel. Kom meer te weten over de samenstelling en eigenschappen van porselein.
Lees verder
Kokswereld vriendenvan de redactie
Kokswereld vrienden
Bevriende culinaire pagina's over nieuws & discussie, product informatie, recepten en inspirerende restaurants.
Lees verder

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 
Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca