Hoe bereid je inktvis?

Dé inktvis bestaat niet, het is namelijk geen vissoort maar een verzamelnaam voor verschillende weekdieren uit dezelfde familie: de koppotigen. Hun poten (tentakels) groeien rechtstreeks aan hun kop en er is nog iets wat alle inktvissen gemeen hebben: een inktzakje waarmee ze een houdini-waardige ontsnappingstruc kunnen doen. Maar wat wij graag gebruiken in de keuken. We geven er bijvoorbeeld risotto of pasta die typische inktzwarte kleur mee. Maar naast wat overeenkomsten zijn er vooral ook verschillen.

Verschillende soorten inktvis

Inktvissen kunnen opgedeeld worden in 3 soorten: de pijlinktvis, zeekat en octopus. De pijlinktvis is lang en smal. Aan zijn langwerpige kop zitten 2 vinnen waardoor het wel een beetje op een pijl lijkt. We kennen hem eigenlijk vooral als Calamares (of Calamari, ’t is maar net waar je op vakantie gaat) en zowel de kop als de tentakels kunnen worden gegeten. Pijlinktvis kan je het best maar kort verhitten, anders wordt ‘ie al snel taai.

Geroosterde pijlinktvis
Geroosterde pijlinktvis

Jiggen: een duurzame vangtechniek

Pijlinktvis wordt gevangen met een speciale techniek: jiggen. Midden in de nacht worden er vanaf de vissersboot lijnen met aas de zee ingegooid. Er wordt met felle lampen op het aas geschenen wat de pijlinktvis naar boven lokt, die zo uit het water kan worden gevist. Een methode zonder bijvangst dus!

De veelzijdige zeekat

Een zeekat wordt ook wel sepia (of choco) genoemd en zwemt gewoon in onze zee. Je komt zijn inwendige skelet ook wel eens tegen op het strand of in een kanariekooitje. Maar liever hebben we hem op ons bord. Kort gegrild net zoals pijlinktvis. Of juist gestoofd of als ceviche geserveerd.

Octopus
Octopus

Stugge octopus inktvis

De octopus is een verhaal apart, anders dan pijlinktvis of zeekat moet je octopusvlees namelijk eerst mals slaan. Dat deden vissers vroeger direct op de kade maar het kan ook prima in de keuken worden gedaan met een bot voorwerp. Hierna moet het octopusvlees alsnog eerst worden geblancheerd en gestoofd of enkele uren worden gekoot voor je octopus lekker kan grillen en het niet meer taai is. Je vindt de octopus op menukaarten in het buitenland als poulpe (Frankrijk) of pulpo (Spanje).

Tekst: Bo Blitz
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Oosterschelde kreeft

Oosterschelde kreeft

's Winters kruipt deze kreeft weg in de diepe kuilen van de Oosterschelde. Eind maart gaat het vangstseizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.

De Zeeuwse oester

De Zeeuwse oester

Bijna alle Zeeuwse oesters komen uit Yerseke, een vissersdorp aan de Oosterschelde. De ovale, grillige Zeeuwse creuse en de ronde Zeeuwse platte.

Tekst: Emmelien Smit
Zeekomkommers

Zeekomkommer: hoe zet je daar je tanden in?

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is een zeekomkommer geen plant maar een dier. Officieel: een stekelhuidige en familie van de zee-egel en zeester.

Tekst: Bo Blitz

Onze partners