Verschillende soorten inktvis
Inktvissen kunnen opgedeeld worden in 3 soorten: de pijlinktvis, zeekat en octopus. De pijlinktvis is lang en smal. Aan zijn langwerpige kop zitten 2 vinnen waardoor het wel een beetje op een pijl lijkt. We kennen hem eigenlijk vooral als Calamares (of Calamari, ’t is maar net waar je op vakantie gaat) en zowel de kop als de tentakels kunnen worden gegeten. Pijlinktvis kan je het best maar kort verhitten, anders wordt ‘ie al snel taai.

Jiggen: een duurzame vangtechniek
Pijlinktvis wordt gevangen met een speciale techniek: jiggen. Midden in de nacht worden er vanaf de vissersboot lijnen met aas de zee ingegooid. Er wordt met felle lampen op het aas geschenen wat de pijlinktvis naar boven lokt, die zo uit het water kan worden gevist. Een methode zonder bijvangst dus!
De veelzijdige zeekat
Een zeekat wordt ook wel sepia (of choco) genoemd en zwemt gewoon in onze zee. Je komt zijn inwendige skelet ook wel eens tegen op het strand of in een kanariekooitje. Maar liever hebben we hem op ons bord. Kort gegrild net zoals pijlinktvis. Of juist gestoofd of als ceviche geserveerd.

Stugge octopus inktvis
De octopus is een verhaal apart, anders dan pijlinktvis of zeekat moet je octopusvlees namelijk eerst mals slaan. Dat deden vissers vroeger direct op de kade maar het kan ook prima in de keuken worden gedaan met een bot voorwerp. Hierna moet het octopusvlees alsnog eerst worden geblancheerd en gestoofd of enkele uren worden gekoot voor je octopus lekker kan grillen en het niet meer taai is. Je vindt de octopus op menukaarten in het buitenland als poulpe (Frankrijk) of pulpo (Spanje).