Presentatie restaurantgids Gault&Millau 2024
De Gault&Millau-gids presentatie vond plaats op maandag 5 februari 2024 om 13.00 uur in Tivoli Vredenburg in Utrecht in bijzijn van honderden professionals uit de restaurantwereld. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants tot de absolute top van Nederland. Anders dan vorig jaar verschijnt er dit jaar wel een papieren Gault&Millau gids, daarin staan alleen de restaurants met 16 punten of meer opgenomen.
Awardwinnaars Gault&Millau 2024
Tijdens de lancering zijn de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van 2024. In totaal namen 20 winnaars een Award in ontvangst. De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen.
Titel |
Restaurant & plaats |
Naam |
---|---|---|
Chef van het Jaar | De Nieuwe Winkel, Nijmegen | Emile van der Staak |
Jonge Topchef van het Jaar | Codium, Goes | Wouter Kik |
Gastheer van het Jaar | Hemel & Aarde, Utrecht | Marco Westra |
Sommelier van het Jaar | Zoldering, Amsterdam | Job Seuren |
Wijnkaart van het Jaar | Vineum, Rotterdam | |
Prijs-Plezier van het Jaar | Café de Klepel, Amsterdam | |
Terras van het Jaar | De Bloemenbeek, De Lutte | |
Ambachtsman van het Jaar | ’t Nonnetje, Harderwijk | Michel van der Kroft |
Aziatisch restaurant van het Jaar | Sushi Morikawa | |
Groenterestaurant van het Jaar | Flore, Amsterdam | Bas van Kranen |
Bistronoom van het Jaar | Troef, Amsterdam | |
Ontdekking van het Jaar | Restaurant Holsterhof | Lissa Landman – ten Berge en Kaj Landman |
Lifetime Achievement Award | Ciel Bleu, Amsterdam | Noël Vanwittenbergh |
Dessert van het Jaar | Arca, Amsterdam | Ricardo Bastos Pereira |
New Chef on the block | Salty Seafood, Zwolle | Nino Willems |
Best Dutch chef Abroad | The Chef's Table at Brooklyn Fare, New York | Marco Prins |
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar | Inter Scaldes, Kruiningen | Jeroen en Sanne Achtien |
Cocktailbar van het Jaar | The Rumah, Rotterdam |
Gault&Millau ontdekking van het Jaar: restaurant Holsterhof
Restaurant Holsterhof, gelegen in Posterholt, Noord-Limburg, was lange tijd een verborgen parel, maar verdient nu zeker de spotlight. De voortreffelijke gerechten getuigen van diepgaand vakmanschap, onder leiding van de twee gedreven jonge ondernemers, Lissa Landman – ten Berge en Kaj Landman. Het restaurant is gehuisvest in de voormalige boerderij van Lissa’s grootvader. Het ondernemersduo heeft hun vakmanschap opgedaan bij Atelier aan de Markt in Gulpen. In de keuken van Holsterhof werkt Kaj het liefst met verse streekproducten, terwijl Lissa zich toelegt op de perfecte food-wijncombinaties.

De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen
Gault&Millau 2024
Alle restaurants met hoger dan 16 Gault&Millau-punten, klik op de naam om door te klikken naar de website van het restaurant.
Gault&Millau |
Naam |
Plaats |
Michelinsterren |
Lekker |
---|---|---|---|---|
19.5 | De Librije | Zwolle |
3
| 2 |
19 | Ciel Bleu | Amsterdam |
2
| 12 |
19 | Tribeca | Heeze |
2
| 4 |
18.5 | 212 | Amsterdam |
2
| 7 |
18.5 | Spectrum | Amsterdam |
2
| 5 |
18.5 | Brut 172 | Reijmerstok |
2
| 1 |
18 | De Lindehof | Nuenen |
2
| 11 |
18 | Vermeer | Amsterdam |
1
| 40 |
18 | De Lindenhof | Giethoorn |
2
| 20 |
18 | De Groene Lantaarn | Staphorst |
2
| 3 |
18 | t’ Nonnetje | Harderwijk |
2
| 19 |
17.5 | Parkheuvel | Rotterdam |
2
| 18 |
17.5 | De Kromme Watergang | Hoofdplaat |
1
| 17 |
17.5 | Fred | Rotterdam |
2
| 9 |
17.5 | Kasteel Heemstede | Houten |
1
| 26 |
17.5 | Flore | Amsterdam |
2
| 8 |
17.5 | François Geurds Restaurant | Rotterdam |
2
| 31 |
17.5 | De Treeswijkhoeve | Waalre |
2
| 21 |
17.5 | Meliefste | Wolphaartsdijk |
1
| 14 |
17.5 | De Bokkedoorns | Overveen |
2
| 25 |
17.5 | Vinkeles | Amsterdam |
2
| 23 |
17.5 | Sabero | Leende |
1
| 101 |
17.5 | Aan de Poel | Amstelveen |
2
| 29 |
17 | De Nieuwe Winkel | Nijmegen |
2
| 6 |
17 | Bij Jef | Den Hoorn Texel |
1
| 13 |
17 | La Provence | Driebergen-Rijsenburg |
1
| 85 |
17 | Taiko Asian Cuisine | Amsterdam | 0 | 101 |
17 | Zarzo | Eindhoven |
1
| 15 |
17 | RIJKS® | Amsterdam |
1
| 69 |
16.5 | Spetters | Breskens |
1
| 78 |
16.5 | Codium | Goes |
1
| 101 |
16.5 | Perceel | Capelle aan den IJssel |
1
| 65 |
16.5 | FG Food Labs | Rotterdam | 0 | 101 |
16.5 | Inter Scaldes | Kruiningen |
2
| 16 |
16.5 | Atelier | Gulpen |
1
| 38 |
16.5 | ’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht |
1
| 101 |
16.5 | Noor | Groningen |
1
| 32 |
16.5 | Aan De Zweth | Schipluiden |
1
| 47 |
16.5 | Rijnzicht | Doornenburg |
1
| 99 |
16.5 | Da Vinci | Maasbracht |
1
| 22 |
16.5 | Wiesen | Eindhoven |
1
| 101 |
16.5 | Restaurant Smink | Wolvega |
1
| 44 |
16.5 | De Vlindertuin | Zuidlaren |
1
| 37 |
16.5 | Ratatouille Food&Wine | Haarlem |
1
| 101 |
16.5 | One | Roermond |
1
| 81 |
Gault&Millau Best Dutch Chef Abroad 2024
Executive chef Marco Prins leidt de keuken van The Chef’s Table bij Brooklyn Fare, een bekroond restaurant met drie Michelinsterren in New York. Prins heeft zijn culinaire talent eerder bewezen in vooraanstaande etablissementen, waaronder Oud Sluis, Parkheuvel en Zilte. Hij bundelt opnieuw zijn krachten met Max Natmessnig, met wie hij eerder succesvol samenwerkte bij zowel Oud Sluis als The Chef’s Table.

Marco Prins is executive chef van The Chef's Table at Brooklyn Fare