Of je van goud houdt

Goud is waarschijnlijk het bekendste edelmetaal met een bijna magische aantrekkingskracht op mensen. Van de vroege Egyptenaren dwars door de Middeleeuwen tot vandaag de dag: goud was en is onlosmakelijk verbonden met luxe en rijkdom. Nu denk je bij het zien van een sieraad misschien niet meteen aan een smakelijk hapje, toch is eetbaar goud gemaakt van echt goud en is het ook nog eens een stuk puurder dan wat er om een arm, nek of vinger gaat.

Eetbaar goud

Goud is één van de bekendste edelmetalen
Maar wat is een edelmetaal eigenlijk? Edelmetalen zijn metalen die in de natuur voorkomen en die niet of nauwelijks worden aangetast door andere stoffen zoals water en zuurstof. Goud roest dus niet en behoudt zijn mooie glans. Ook andere edelmetalen behouden over het algemeen hun kwaliteit en daarmee ook hun waarde. Zo spelen edelmetalen al sinds eeuwen een belangrijke rol in de handel als muntstuk of ruilmiddel. Tot 1900 bestond zelfs de ‘internationale gouden standaard’ nog, een systeem dat de waarde van geld bepaalde aan de hand van een specifiek gewicht in goud.

Eetbaar goud

E175 is het e-nummer van goud
Dat klinkt niet direct als iets om trek van te krijgen en toch eten we goud. Eetbaar goud, of bladgoud, is een hele pure vorm van goud. Veel puurder dan menig gouden sieraad! Dat komt omdat puur goud heel erg zacht is. Te zacht om er een ring van te smeden bijvoorbeeld, maar perfect om op te peuzelen. Van 1 gram goud kan 1 vel bladgoud worden gemaakt van 1 vierkante meter groot. Het goud dat we eten is dus flinterdun en wordt Europees gekeurd. We stoppen dus niet zomaar wat in onze mond, goud heeft een eigen E-nummer (E175) en het goud dat we eten moet tussen de 22 en 24 karaat zijn.

Een ‘karaat’ is de eenheid waarmee de massa van edelmetalen wordt aangeduid. En voor goud geldt: hoe puurder het goud, hoe hoger het aantal karaat. In Nederland is 24 karaat (99,99% goud) het hoogste, dus puurste, en 14 karaat (58,5%) het laagste karaat. Er zijn landen die ook minder karaat ook als goud verkopen, maar een legering met minder dan 50% goud mag in Nederland niet als ‘goud’ worden verkocht. Klinkt allemaal nog steeds hartstikke technisch in plaats van smakelijk… en heel eerlijk? Daar blijft het ook een beetje bij.

Eetbaar goud

Goud staat voor rijkdom, kwaliteit en luxe
Goud voegt namelijk geen smaak toe aan een gerecht en omdat we het niet kunnen verteren ook geen voedingswaarde. Waarom we het dan tóch eten? Voor de leuk! Goud staat voor rijkdom en kwaliteit, dat zijn natuurlijk hele fijne eigenschappen om over te brengen op een product of gerecht. Met een beetje bladgoud ziet een bonbon er bijvoorbeeld meteen al luxe uit. 

Een jaar of 8 geleden sloegen de gouden stoppen een klein beetje door… Middeleeuwse taferelen waar hele kwartels ingepakt werden in bladgoud passeerden de revue: van compleet gouden donuts tot vergulden pizza’s en sundae-ijsjes ter waarde van 25.000 dollar… je kan het zo gek niet bedenken of er was een goudenvariant van. Gelukkig is de goudkoorts weer gezakt en voorzien we gerechten weer van een flintertje hier en daar. Ziet er toch een stuk lekkerder uit!

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca