Tamarinde – de Indische dadel

In de kaneelbruine tamarinde peulen zitten enkele zaden, het vruchtvlees om die zaden is het eetbare deel van deze peul. Het vruchtvlees is donkerbruin en kleverig, en spreekt niet direct je smaakpapillen aan. Toch is tamarinde in meerdere keukens en een heel scala aan toepassingen geliefd.

Tamarinde – de Indische dadel

Dadel van India
Aan een 25 meter hoge, altijd groene, boom groeien de tamarinde peulen. Oorspronkelijk komt deze boom uit Oost-Afrika, maar deze heeft zich via India al snel over het hele tropische gebied verspreid. De Latijnse naam van de tamarindeboom is ‘Tamarindus Indica’ en is afgeleid van het Arabische ‘at-tamr al-hindi’. Wat ‘dadel van India’ betekent.

Tamarinde – de Indische dadel
Tamarindeboom in bloei

Een bijzondere vertaling, want tamarinde lijkt niet echt op de mierzoete dadels. Tamarinde is een fris-zure smaakmaker, zo zuur dat het soms een beetje scherp aandoet. Met hier en daar een licht zoete toets. Een echte toevoeging in Indiase curries, Thaise Phad Thai en vleesmarinade.

Tamarinde – de Indische dadel
Tamarinde rijp voor de pluk

Tamarinde is bijvoorbeeld ook één van de ingrediënten van Worcestershire sauce en, ondanks zijn donkerbruine voorkomen, heel geschikt voor verfrissende zomerse limonades.

Tamarinde – de Indische dadel
De maaltijden geserveerd op bananenblad, traditionele Zuid-Indiase keuken

Tamarindepeulen of -pasta
Tamarinde is verkrijgbaar als hele peulen of als pasta. De pasta is meteen gebruiksklaar en heel geconcentreerd. Asemwater (tamarindewater) is ook makkelijk zelf te maken en iets subtieler qua smaak. Doe het vruchtvlees in een kom, schenk er heet water op en masseer de massa even als het water is afgekoeld. Zeef het water zodat de grote stukken pulp achterblijven. Met dit asemwater kan worden gekookt.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht!

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks!

Debic
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Unilever Food Solutions
door chefs voor chefs

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca