Tamarinde: de Indische dadel

In de kaneelbruine tamarinde peulen zitten enkele zaden, het vruchtvlees om die zaden is het eetbare deel van deze peul. Het vruchtvlees is donkerbruin en kleverig, en spreekt niet direct je smaakpapillen aan. Toch is tamarinde in meerdere keukens en een heel scala aan toepassingen geliefd.

Aan een 25 meter hoge, altijd groene, boom groeien de tamarinde peulen. Oorspronkelijk komt deze boom uit Oost-Afrika, maar deze heeft zich via India al snel over het hele tropische gebied verspreid. De Latijnse naam van de tamarindeboom is ‘Tamarindus Indica’ en is afgeleid van het Arabische ‘at-tamr al-hindi’. Wat ‘dadel van India’ betekent.

Tamarindeboom in bloei
Tamarindeboom in bloei

Tamarinde is een fris-zure smaakmaker

Een bijzondere vertaling, want tamarinde lijkt niet echt op de mierzoete dadels. Tamarinde is een fris-zure smaakmaker, zo zuur dat het soms een beetje scherp aandoet. Met hier en daar een licht zoete toets. Een echte toevoeging in Indiase curries, Thaise Phad Thai en vleesmarinade.

Tamarinde rijp voor de pluk
Tamarinde rijp voor de pluk

Tamarinde is bijvoorbeeld ook één van de ingrediënten van Worcestershire sauce en, ondanks zijn donkerbruine voorkomen, heel geschikt voor verfrissende zomerse limonades.

De maaltijden geserveerd op bananenblad, traditionele Zuid-Indiase keuken
De maaltijden geserveerd op bananenblad, traditionele Zuid-Indiase keuken

Tamarinde: peulen of -pasta

Tamarinde is verkrijgbaar als hele peulen of als pasta. De pasta is meteen gebruiksklaar en heel geconcentreerd. Asemwater (tamarindewater) is ook makkelijk zelf te maken en iets subtieler qua smaak. Doe het vruchtvlees in een kom, schenk er heet water op en masseer de massa even als het water is afgekoeld. Zeef het water zodat de grote stukken pulp achterblijven. Met dit asemwater kan worden gekookt.

Tekst: Bo Blitz
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Kappertjes

Kappertjes: bloemknoppen met smaak

Vitello tonnato en steak tartaar zouden echt andere gerechten zijn zonder dit ingrediënt: kappertjes! Wat zijn kappertjes en waar komen ze vandaan?

Pandan- en jasmijnrijst hetzelfde of toch niet

Pandan- en jasmijnrijst: hetzelfde of toch niet?

Pandanrijst is geen rijstsoort maar een bereiding. Maar wat is het geheim van pandanrijst dan? En hoe verhoudt pandanrijst zich tot jasmijnrijst?

Dijonmosterd nog zon parel uit de Bourgogne

Dijonmosterd: nog zo’n parel uit de Bourgogne

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden wereldberoemd vanwege zijn mosterd.

Onze partners