Kardemom – van zoete Zweedse broodjes tot pittige Indiase curry’s

Uniek, uitgesproken en ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Dan hebben we het natuurlijk maar over één kruid: kardemom! Hoewel we het in Europa vaak over kardemom hebben alsof er maar één optie is, zijn er weldegelijk verschillende varianten die je niet met elkaar kan verwisselen.

Wat is kardemom? 
Wanneer we het over kardemom hebben, bedoelen we dus eigenlijk altijd de groene kardemom. De smaak van kardemom blijft het best bewaard ín de bekende groene peul en ze kunnen dan ook in zijn geheel, maar wel gekneusd, worden toegevoegd aan (stoof)gerechten. Voor fijnere bereidingen haal je de kleine bruinzwarte zaadjes uit de peul en rooster je ze kort om ze daarna te vermalen tot poeder.

Kardemompeulen groeien aan de plant
Kardemompeulen groeien aan de plant

Van zoete Zweedse broodjes tot Indiase curry’s
De smaak van kardemom is even specifiek als overheersend. Het is fris als citrus met warme tonen van eucalyptus. En ondanks, of misschien wel dankzij, de uitgesproken smaak en delicate manier van gebruiken, is kardemom een geliefd ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten. Kardemom doet het namelijk goed van zoete Zweedse broodjes tot pittige curry’s. En daarnaast is het ook een ideale toevoeging in allerlei kruidenmengsels: van de Indiase garam masala tot Hollandse koekkruiden bijvoorbeeld.

Gedroogde groene kardemompeulen en de zwarte zaadjes
Gedroogde groene kardemompeulen en de zwarte zaadjes

Zwarte kardemom
Maar er bestaat ook zwarte kardemom en die is niet inwisselbaar met de groene variant, zeker niet in zoete gerechten. Hoewel de planten die de kardemompeulen geven wel uit dezelfde familie komen (namelijk de gemberfamilie) zijn de planten niet exact hetzelfde. Daarnaast groeit groene kardemom voornamelijk verspreid over heel India en Guatamala terwijl de zwarte variant slechts uit de Himalaya’s (India, Nepal, China) komt.

Indiase curry met kardemom
Indiase curry met kardemom

Gedroogd boven open vuur
Bovendien wordt groene kardemom zongedroogd terwijl zwarte kardemom gedroogd wordt boven een open vuur. Dat geeft dus ook een compleet ander aroma, namelijk: rokerig met een menthol kick. Zwarte kardemom doet het dan ook het beste in hartige gerechten.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca