Laurier: smaakverdieping zonder te overheersen

Wat is een bouillon of saus zonder laurier? De aromatische, ovaalvormige bladeren worden al meer dan tweeduizend jaar als krachtige smaakmaker gebruikt. Vers of gedroogd, in bescheiden hoeveelheden. De bladeren opeten is geen aanrader, want zelfs na urenlang meestoven blijven ze hard en zijn ze in staat om je smaakpapillen te verdoven.

De altijdgroene laurierstruik (Laurus nobilis) komt van oorsprong uit het Midden Oosten en groeit tegenwoordig ook volop in het Middellandse Zeegebied. De bladeren worden ongeveer vijf centimeter lang en zijn plukbaar wanneer de struik minimaal twee jaar oud is.

Laurierstruik (Laurus nobilis)
Laurierstruik (Laurus nobilis)

De beste oogsttijd is rond midzomer, dan bevatten de bladeren het hoogste oliegehalte. Om te voorkomen dat ze tijdens het droogproces beschimmelen, worden ze ’s morgens vroeg geplukt nádat de ochtenddauw verdampt is. De grootste exemplaren hebben de sterkste smaak en geur.

Voorbereidingen voor kruidige kippenbouillon
Voorbereidingen voor kruidige kippenbouillon

Laurier: vers of rustig gedroogd

Laurierblad kan je vers gebruiken, ze zijn dan het meest aromatisch en ook wat bitterder dan de gedroogde variant. Laurier die gedroogd wordt aangeboden wordt na de pluk twee weken te drogen gelegd, onder iets zwaars om krullen te voorkomen. Ze mogen niet in de zon liggen, daar worden ze bruin en smaakloos van. Olijfgroen, dat is de juiste kleur voor gedroogde laurierblaadjes. Je kunt ze aan de stengel bewaren. Of, stop ze los in een afgesloten pot op een droge, donkere plek. Zo blijven ze ongeveer één jaar goed.

Gedroogde laurierbladeren
Gedroogde laurierbladeren

Laurier kan verdiepen en verbinden zonder te overheersen

Laurierblaadjes zijn niet eetbaar; je kookt of stooft ze langere tijd (hoe langer, hoe beter) mee in een gerecht vanwege de aromatische, licht bittere smaak die ze afgeven. Het keukenkruid verdiept en verbindt, zonder te overheersen. Mits je ze spaarzaam gebruikt – een paar bladeren is al voldoende. Vergeet vooral niet om ze vóór het serveren uit de pan te vissen. Te hard. Te sterk van smaak. Niet lekker. Hun werk zit erop.

Tekst: Emmelien Smit
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Saffraan

Saffraan: puur handwerk

De gedroogde rode stampers van een paarse krokus: dat is saffraan. Er zijn wel tweehonderd bloemen nodig om één gram van het kostbare specerij te produceren.

Nootmuskaat smaakmaker van de economie

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie

Nootmuskaat is zo ingeburgerd dat het oer-Hollands aanvoelt. Niets is minder waar. Om het te bemachtigen werd een gevaarlijke reis afgelegd en gevochten.

Vadouvan het beste van twee werelden

Vadouvan: het beste van twee werelden

Vadouvan: de grove specerijenmix is een combinatie van traditionele Indiase smaakmakers mét Frankrijks geliefde basisingrediënten als sjalotten en knoflook.

Onze partners