Sesam: rauw, geroosterd, als olie of pasta

In de Oosterse, Aziatische én Afrikaanse keuken is sesam een belangrijk ingrediënt. Van de Sesamus Indicum plant worden voornamelijk de bekende sesamzaadjes gebruikt. Ze zijn er in het wit en zwart, en zo’n beetje alle kleurschakeringen daartussen in. Dit kleine zaadje kent een groot scala aan toepassingen!

Sesam: rauw, geroosterd, olie of pasta

Rauw & geroosterd
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.

Sesam: rauw, geroosterd, olie of pasta

Sesamolie
Een sesamzaadje bestaat tot 60% uit olie en dat maakt sesam tot een perfect ingrediënt voor olie. Koudgeperste sesamolie is heel geschikt om koud te gebruiken in bijvoorbeeld een dressing al zou je er ook in kunnen bakken. Olie van geroosterde sesamzaadjes is sterker van smaak en niet ideaal om opnieuw te verwarmen. Deze olie is meer geschikt als finisinh touch in warme gerechten.

Sesam: rauw, geroosterd, olie of pasta

Sesampasta
Van sesamzaadjes kan je dus veel pure producten maken en tahin is daar nog zo’n voorbeeld van. Deze sesampasta, die dus alleen bestaat uit fijngemalen sesamzaadjes, heeft een notige, romige en licht bittere smaak. Tahin is bijvoorbeeld de basis voor hummus, maar is ook een echte smaakmaker in dressings en andere sauzen.

Sesam: rauw, geroosterd, olie of pasta


Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht!

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks!

Debic
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Unilever Food Solutions
door chefs voor chefs

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca