Scheermessen: nog vaak enkele reis Zuid-Europa

Een langwerpig schelpdier steekt nét boven de Noordzeebodem uit. Hij staat in verticale stand, zo’n tien tot vijftien centimeter in het zand. Nietsvermoedend. Totdat een van de vier Zeeuwse scheermesvissers hem plotseling opvist. Grote kans dat hij niet op een Nederlands bord eindigt, maar op reis gaat naar Zuid-Europa. Want in deze contreien weten ze het melkwitte vlees van scheermessen wél zeer te waarderen.

In Nederland wordt de scheermes vrij weinig gebruikt in de keuken. En dat terwijl het schelpdier langs de hele Noordzeekust voorkomt. Komt het omdat hij niet rond of ovaal, maar langwerpig is? Of is het puur een kwestie van ‛onbekend maakt onbemind’? Aan de smaak kan het zeker niet liggen: licht zilt en zoetig tegelijk.

Scheermessen nog vaak enkele reis Zuid-Europa
Scheermessen nog vaak enkele reis Zuid-Europa

Scheermessen: delicaat

Er zijn verschillende soorten scheermessen, maar de Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) komt het meest in onze kustwateren voor. Hij kan maximaal vijftien centimeter lang worden en heeft een langwerpige, broze schelp met een bruinachtige kleur.

Scheermessen op de barbecue: houd het wel kort
Scheermessen op de barbecue: houd het wel kort

Scheermessen moeten nog leven op het moment dat je ze gebruikt

De Zeeuwse scheermesvissers passen een innovatieve, duurzame vistechniek (blazen, zuigen, tillen) toe om de kwetsbare schelpen heel uit het zand te krijgen. Want: beschadigd = verkorte levensduur = onverkoopbaar (de diertjes moeten nog leven op het moment dat je ze gebruikt).

Scheermessen

Opgeviste scheermessen hebben in de keuken niet veel bereiding (als in: heel, heel kort verhitten) nodig. Bijna rauw; zo zijn ze op hun opperbest. Wedden dat ze ook in Nederland bekend en bemind gaan worden? Kan je er geen genoeg van krijgen, lees hier over vongole, palourdes en kokkels!

Tekst: Emmelien Smit
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

De Zeeuwse oester

De Zeeuwse oester

Bijna alle Zeeuwse oesters komen uit Yerseke, een vissersdorp aan de Oosterschelde. De ovale, grillige Zeeuwse creuse en de ronde Zeeuwse platte.

Oosterschelde kreeft

Oosterschelde kreeft

's Winters kruipt deze kreeft weg in de diepe kuilen van de Oosterschelde. In maart gaat het vangstseizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.

Zeekomkommers

Zeekomkommer: hoe zet je daar je tanden in?

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is een zeekomkommer geen plant maar een dier. Officieel: een stekelhuidige en familie van de zee-egel en zeester.

Onze partners