Bottarga van harder: van Sardinië naar Zeeland

Een bonk gedroogde viseitjes van hardervrouwtjes boven een bord pasta raspen… op Sardinië en Sicilië kijkt niemand er raar van op. Sterker nog, het is op de eilanden al eeuwenlang een geliefde, vissige smaakmaker. Hij komt alleen niet goedkoop. Logisch, want bottarga di muggine is tenslotte een soort kaviaar.

Bottarga

Buik vol kuit
In de maanden augustus en september vissen hardervissers op gewilde wijfjes met hun buik vol kuit. Na de vangst worden de viseitjes met het omringende vlies meteen verwijderd, in zout gelegd, tussen houten planken samengeperst, en op een koele, luchtige plek gedroogd. Na drie tot vier maanden opslag zijn de eitjes in een donkerrode, niet al te droge massa veranderd, met een zeearoma waar geen ansjovis tegenop kan.

Bottarga van Harder

Op z’n Zeeuws
In Nederland kwam je bottarga maar sporadisch tegen. En áls je er tegenaan liep, zat het al geraspt en al in een potje. Niet het echte werk, want de bottarga droogt dan snel uit en de smaak gaat snel verloren. Maar, sinds dit jaar is er ook Zeeuwse bottarga, gemaakt door vissersechtpaar Job en Miranda Bout. Ze doen het zoals de Italianen het doen, maar dan op de Zeeuwse wateren en aan de Zeeuwse wal.

Pasta met Bottarga

Via www.zeeuwsevis.nl kun je bottarga bij Job en Miranda bestellen.

Tekst: Emmelien Smit


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Hellmann's Hotspot
ga voor méér gasten

Hollandia
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
17 t/m 19 september 2018

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlť Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca