Een soft shell krab is namelijk niks anders dan de blauwe zwemkrab, maar dan zonder zijn mooie blauwe schild. We noemen deze krab ook wel de Chesapeake Bay-krab. Waarbij de naam verwijst naar de plek waar deze krab veel voorkomt: de Chesapeake Bay aan de oostkust van de Verenigde Staten. Andere vangstgebieden zijn bijvoorbeeld in Thailand te vinden.
Brak water in estuaria
De blauwe zwemkrab is een zoutwaterkrab die het beste gedijt in brak water. Oftewel: water dat een lager zoutgehalte heeft dan zeewater, maar hoger dan zoet water. Zo’n plek noem je esturia en ontstaat waar zoet water uit de rivier zich mengt met zout water uit de zee. Esturia komen daarom vooral voor in kustgebieden. Een groot estuarium vind je bijvoorbeeld in Chesapeake Bay.

Krabben vervellen
Maar, hoe verander je van een blauwe zwemkrab in een soft shell krab? Heel simpel! Een krab heeft een harde schaal als pantser. Op den duur wordt de krab te groot voor zijn schaal en moet hij vervellen. Hij werpt dan zijn schaal af en vormt binnen enkele uren een nieuwe.
Hoe worden soft shell krab gevangen?
Precies dit moment is een blauwe krab tijdelijk een soft shell krab. Staan er dan allemaal vissers klaar om op exact het juiste moment de zachte krabben uit het water te hengelen? Misschien een paar. Maar efficiënt is het natuurlijk niet. Daarom worden de krabben vlak voor het ‘vervellen’ gevangen en houdt men ze in grote watertanks.

Verse of bevroren?
Op het moment dat ze hun schaal afschudden worden ze uit de tank gevist. Want zodra de krabben bovenwater komen stopt het verharden van de schaal. Dit is dus het moment waarop levende soft shell krabben worden gekocht. Of ze worden nu ingevroren voor de export. Koop je bevroren soft shell krabben? Dan zijn ze vaak al schoongemaakt. Die hoef je alleen nog maar, op kamertemperatuur of onder stromend water, te ontdooien.
Schoonmaken van verse soft shell krab
Verse soft shell krabben hebben een klein beetje aandacht nodig voordat ze verwerkt kunnen worden. Je knipt met een schaar het voorste deel van de schaal, net achter de ogen af. Zo is de krab ook meteen dood. Til vervolgens de bovenschaal links en rechts op om de kieuwen te verwijderen. Draai de krab dan om en verwijder het taaie schort aan de buikzijde.

Hoe eet je ‘m?
Nu is de krab klaar om in zijn geheel gegeten te worden. Maar hoe? Het zoete vlees van een soft shell krab vraagt om een simpele bereiding. Denk aan grillen of roosteren. Ga je voor klassiek? Dan is licht bebloemen en frituren het antwoord. Gefrituurde soft shell krab op een geroosterd broodje met koolsalade en mayonaise klinkt simpel, maar smaakt verrukkelijk. Natuurlijk kan je ook experimenteren met Aziatische of juist Oosterse bereidingen.