Zeeuwse mosselen

Wist je dat er in Nederland twee soorten mosselen zijn? Bodemcultuur en hangcultuur. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten mosselen?

Bodemcultuur mosselen zijn de algemeen bekende mosselen. Ze worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt, op zogenaamde mosselpercelen. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt. De mossel zoals wij gewend zijn om ze te eten zij de mosselen ongeveer twee jaar oud. De mossel kan tot 20 jaar oud worden.

De mosselkor ze van de bodem
De mosselkor ze van de bodem

Zeeuwse mosselen van de hangcultuur

De naam hangcultuur zegt het al: deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechtten aan het touw. De sok lost na een paar weken vanzelf op en de mosselen kunnen zo groeien aan verticale touwen tot 8 meter diepte.

Drooggevallen mosselschip of mosselkor
Drooggevallen mosselschip of mosselkor

Na 12 tot 18 maanden zijn deze mosselen geschikt voor consumptie. De touwen worden opgevist en er wordt geoogst al naar gelang de behoefte van die dag. Hierna worden de ruwe mosselen in tubes aan de wal gebracht. Aan wal worden ze gespoeld met zeewater en vervolgens worden ze “gedraaid” (Zeeuwse uitdrukking voor verwerkt). Dat betekent dat de mosselen worden losgemaakt van de trossen en dat de baarden worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van borstels en sproeien(spuiten) van zeewater. Hierna worden in een soort centrifuge eventueel aanwezige pokken verwijdert. De schone mosselen gaan vervolgens in een sorteermachine waar de mosselen worden gesorteerd op maat en daarna verpakt.

Rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok
Rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok

In de markt dat er steeds meer ‘gemengde’ mosselen worden verkocht (onder andere in supermarkten), maar deze worden wel als Zeeuwse mosselen verkocht. Zeeuwse mosselen worden bijvoorbeeld vermengd met mosselen van de Duitse wadden of Ierse mosselen. Dit zijn dus geen Zeeuwse mosselen en ze worden veel goedkoper aangeboden.

Gebakken Zeeuwse mosselen
Gebakken Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen en het keurmerk Zeker Zeeuws

Als je de mosselen met keurmerk Zeker Zeeuws in handen hebt weet je zeker dat je echte Zeeuwse mosselen hebt.  Na jaren is er eindelijk onderscheid tussen een écht Zeeuwse mossel en geïmporteerde mosselen die je veel in supermarkten en ook groothandels tegenkomt.

Tekst: Kokswereld redactie
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Hollandse kokkels

Vongole, palourdes en kokkels

Vongole, palourdes en kokkels: wat zijn de overeenkomsten en de verschillen. Er bestaat nogal wat verwarring over de benaming van schelpen.

Een ode aan de rode Palamos garnaal

Een ode aan de rode Palamós garnaal

De rode Palamós garnaal is met zijn felrode kleur een lust voor het oog en ontzettend lekker. Ze zijn vrij groot en het vlees is stevig en lichtzoet.

Eendenmosselen

Eendenmosselen: gevaarlijk lekker

Van eendenmosselen loopt het water je waarschijnlijk niet direct in de mond. Door zijn indrukwekkende smaak vergeef je zijn bizarre uiterlijk direct!

Onze partners