Langoustines: het chique neefje van de kreeft

De langoustine is een bijzonder verfijnd schaaldier en heeft een licht zilte en zoete, bijna romige smaak. Er zijn weinig producten waar men zo onverdeeld enthousiast over is als dit delicate zeebeestje. Langoustine hoort absoluut thuis in het rijtje van topproducten zoals truffel, witte asperges, kaviaar en foie.

Langoustines: het chique neefje van de kreeft

Langoustines zijn rauw al oranjeroze
Met zijn oranjeroze schaal, langwerpige scharen en verfijnde smaak is de langoustine het chique neefje van de kreeft. Hoewel de kleur misschien eerder aan een (gegaarde) gamba doet denken, behoren deze twee dus niet tot dezelfde familie. Een langoustine behoort tot de kreeftachtige en een gamba tot de garnalen.

Vissersschip met twinrig netten voor de vangst van langoustineVissersschip met twinrig netten voor de vangst van langoustine

Wie ook tot de kreeftachtige hoort is de langoest. Een langoest lijkt een stuk minder op een langoustine dan je misschien denkt. Een langoest lijkt het meest op een kreeft. Maar dan zonder scharen en ook qua smaak is het een minder uitgesproken versie van de kreeft. Hier houdt de spraakverwarring rondom de langoustine echter niet op.

vangst van langoustine

Langoustine, scampi, Dublin bay prawn… hetzelfde of wat anders?
In het Italiaans heet de langoustine ‘scampo’, hebben ze het over meerdere langoustines dan zijn het ‘scampi’. En in Nederland praten we wel eens over ‘scampi’ maar dan bedoelen we vaak een diepzeegarnaal met kop, die kennen we trouwens zonder kop weer beter als gamba. In Ierland heet deze delicatesse een ‘Dublin bay prawn’. Niet gek dat we dus dat er af en toe spraakverwarring tussen een gamba en een langoustine ontstaat.

Langoustines: het chique neefje van de kreeft
Langoustine: gepeld en gebakken

De Noorse vertaling komt het meest in de buurt van de waarheid: Norway Lobster. Zoals gezegd is de langoustine familie van de kreeft én hij wordt onder andere gevangen in de Atlantische Oceaan rond Noorwegen. Het leefgebied van langoustines is trouwens enorm, want een heel stuk verderop in dezelfde oceaan komen ze ook voor tot aan Noordwest-Afrika (Marokko). Maar ook in de Noordzee vlakbij Schotland en in de Middellandse Zee komen ze in grote getalen voor.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca