Koude koffie: Cold Brew Coffee & Dutch Coffee

Koude koffie. Daar kun je toch niet mee aankomen bij je gasten? Heus wel! De smaak van koffie die op een langzame manier is gezet met ijswater is juist minder bitter, fruitiger, veel complexer. Zo’n koud bakkie draagt de naam: ‛Cold Brew Coffee’ of ‛Dutch Coffee’. Haal die twee alleen niet door elkaar: er is wel degelijk verschil.

Cold Brew Coffee brouw je door versgemalen koffie in koud water in een afgesloten container te laten weken. Snel gaat dat niet, want door het koude water heeft de koffie veel tijd nodig om alle smaken af te geven- het water- koffiemengsel moet twaalf tot 24 uur blijven staan om het daarna te filteren. Het duurt dus ff, maar, als je wilt, kun je in een keer een enorme sloot koude koffie maken.

Dutch Coffee
Dutch Coffee

Koude koffie: drup, drup

Bij Dutch Coffee laat je ijswater in een sierlijk, speciaal apparaat heel langzaam over versgemalen koffie heen druppelen. Het apparaat vereist iets meer handigheid dan een container, maar omdat telkens een nieuw waterdruppeltje zich een weg baant door de koffie trekt hij nóg meer smaak uit de koffiebonen. In koude koffietaal; onverzadigde waterdruppels hebben een grotere capaciteit om de meest complexe smaken op te nemen. De doorloopsnelheid hangt af van het model dat je gebruikt: een klein model laat je in drie tot zes uur doorlopen, een groot model in achttien uur. Hoe langzamer, hoe smaakvoller de koffie.

Hoe langzamer de koffie doorloopt, hoe smaakvoller
Hoe langzamer de koffie doorloopt, hoe smaakvoller

Brrr, koude koffie

Je kunt natuurlijk zelf aan het brouwen slaan (als je tijd hebt), in kant-en-klare flesjes kopen kan ook. Bijvoorbeeld van de Nederlandse merken Le Froid (Cold Brew Coffee) en Batavia Dutch Coffee (Dutch Coffee). Je kunt de koffie ongeveer een maand in de koeling bewaren, daarna gaat de smaak achteruit. Wat je ermee doen kunt? In een glas zonder ijs, on the rocks, in koffiecocktails, in desserts… De koffie staat koud!

Tekst: Emmelien Smit
Wil je dit artikel delen?

Onze partners