Door een brood te bakken met pitten of zaden geef je jouw brood een andere en diepere smaak maar krijg je ook een ander ‘mondgevoel’. De textuur is namelijk heel anders dan de textuur van een brood waar geen enkele vulling in zit.
Zaden en pitten: geroosterde sesam
- In een brooddeeg, om een extra lekker volkorenbroodje te maken
- Aanzetsel om een taart, vervang bij victoriabeslag het amandelschaafsel door sesamzaad: 250 gram sesamzaad, 100 gram suiker, 50 gram honing, 15 gram citroenrasp en 15 gram eiwit, bakken in een matige oven
- Gestrooid over een dunne beslagplak geeft een lekkere smaak en staat decoratief
- In chocolade als dunne onderplak voor gebak en taarten
Ongeroosterd sesamzaad als decoratiezaad
Te gebruiken op:
- Gezouten bladerdeeg
- Kaasboterdeegproducten
- Getoerd gerezen (soepstengels, kaasvlinders)
Karwijzaad (kummel)
Karwijzaad geeft broodjes en zoete producten als cake en biscuit een aangename smaak (wees niet te royaal met karwijzaad, het is vrij scherp van smaak, dus gebruik het met mate).
- Deegbolletjes juist voor het inschieten insnijden, vochtig maken en licht bestrooien met karwijzaad
- Hartige broodjes, hiervoor blokjes kaas door het deeg in combinatie met karwijzaad
Anijszaad
- Anijs combineert goed met amandelen
- Anijs in plaats van nougat, vervang bij koggetjes het nougat door anijs
- Bij bavaroistaarten roept anijssmaak iets nostalgisch op
Pompoen zaden of pitten
- Geroosterde pompoenzaden per 100 gram verkopen in combinatie met geroosterde zoute noten (Regelmatig omscheppende roosteren op een bakplaat met weinig boter en wat zout)
- Maak eens moderne taartdecoraties met deze geroosterde pitten
Zonnebloemzaden
Gebruik geroosterde zonnebloempitten eens voor volkorenkoeken: boterdeeg gemaakt met volkorenmeel met een garnituur van zonnebloempitten, of een mengsel van zonnebloem- en pompoenpitten.
Mosterdzaad en koriander
Mosterdzaad en koriander laten zich uitstekend combineren met hartige producten (strooi eens wat mosterdzaad over uistokbrood of uienkruiers.
Kardemom
- Smaak komt het best tot zijn recht in zoete producten
- Beetje kardemom door stollen doet wonderen, ook in een zacht broodje waarbij wat kardemom is toegevoegd, krijgt opeens een extra dimensie