Tips over brood: zaden en pitten

Zaden en pitten zijn smaakmakers, structuurgevers en eyecatchers in brood en de patisserie. We hebben voor je op een rij gezet welke zaden en pitten je kan gebruiken en hoe je ze kan verwerken in jouw keuken.

Door een brood te bakken met pitten of zaden geef je jouw brood een andere en diepere smaak maar krijg je ook een ander ‘mondgevoel’. De textuur is namelijk heel anders dan de textuur van een brood waar geen enkele vulling in zit.

Zaden en pitten: geroosterde sesam

  • In een brooddeeg, om een extra lekker volkorenbroodje te maken
  • Aanzetsel om een taart, vervang bij victoriabeslag het amandelschaafsel door sesamzaad: 250 gram sesamzaad, 100 gram suiker, 50 gram honing, 15 gram citroenrasp en 15 gram eiwit, bakken in een matige oven
  • Gestrooid over een dunne beslagplak geeft een lekkere smaak en staat decoratief
  • In chocolade als dunne onderplak voor gebak en taarten

Ongeroosterd sesamzaad als decoratiezaad

Te gebruiken op:

  • Gezouten bladerdeeg
  • Kaasboterdeegproducten
  • Getoerd gerezen (soepstengels, kaasvlinders)

Karwijzaad (kummel)

Karwijzaad geeft broodjes en zoete producten als cake en biscuit een aangename smaak (wees niet te royaal met karwijzaad, het is vrij scherp van smaak, dus gebruik het met mate).

  • Deegbolletjes juist voor het inschieten insnijden, vochtig maken en licht bestrooien met karwijzaad
  • Hartige broodjes, hiervoor blokjes kaas door het deeg in combinatie met karwijzaad

Anijszaad

  • Anijs combineert goed met amandelen
  • Anijs in plaats van nougat, vervang bij koggetjes het nougat door anijs
  • Bij bavaroistaarten roept anijssmaak iets nostalgisch op

Pompoen zaden of pitten

  • Geroosterde pompoenzaden per 100 gram verkopen in combinatie met geroosterde zoute noten (Regelmatig omscheppende roosteren op een bakplaat met weinig boter en wat zout)
  • Maak eens moderne taartdecoraties met deze geroosterde pitten

Zonnebloemzaden

Gebruik geroosterde zonnebloempitten eens voor volkorenkoeken: boterdeeg gemaakt met volkorenmeel met een garnituur van zonnebloempitten, of een mengsel van zonnebloem- en pompoenpitten.

Mosterdzaad en koriander

Mosterdzaad en koriander laten zich uitstekend combineren met hartige producten (strooi eens wat mosterdzaad over uistokbrood of uienkruiers.

Kardemom

  • Smaak komt het best tot zijn recht in zoete producten
  • Beetje kardemom door stollen doet wonderen, ook in een zacht broodje waarbij wat kardemom is toegevoegd, krijgt opeens een extra dimensie
Tekst: Wil Doomen
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ontwikkeling

Tips over soezenbeslagTips over soezenbeslag

Tips over soezenbeslag

Soezenbeslag is een kookdeeg wat souffleert tijdens het bakken en zo een luchtig bakresultaat geeft. Bekijk de tips, varianten en probleemoplossingen.

Tekst: Wil Doomen
Tips over speculaas

Tips over speculaas

Speculaas is met speculaaskruiden gebakken koek. Speculaaskruiden zijn een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper.

Tekst: Wil Doomen
Tips over boterdeeg en zanddeeg

Tips over boterdeeg en zanddeeg

Bij de bereiding van taarten en koekjes wordt boterdeeg en zanddeeg gebruikt, het heeft na het bakken een brosse structuur. Bekijk de tips en voorbeelden.

Tekst: Wil Doomen

Onze partners