Donkerpaars en fluweelzacht: de Taggiasche olijf

Los bij de borrel, als trouw onderdeel van antiboise of als topping op een pizza: olijven zijn heerlijke zilte smaakbommetjes. Er zijn diverse soorten en ze verschillen onderling behoorlijk! Qua smaak maar zeker ook in de looks. Leg zo’n frisgroene Bella di Cerignola maar eens naast de donkerpaarse of diepzwarte Taggiasche olijf. Een wereld van verschil.

Hoewel er dus veel verschillende soorten zijn, is het verschil tussen een groene en zwarte olijf niet de soort, maar alleen de tijd. Groene olijven (ongeacht de soort) zijn net rijp en worden aan het eind van de zomer geplukt. Zwarte olijven blijven wat langer aan de boom tot ze eigenlijk overrijp zijn. Dat verklaart meteen waarom er duidelijk wel verschil in smaak en textuur is tussen groene en zwarte olijven.

Taggiasche olijf: fluweelzacht en licht bitter

De Taggiasche olijf komt uit Taggia, dit ligt in de provincie Ligurië in Italië. De kleur varieert van donkerpaars tot diepzwart. Ze worden dus wat later in het seizoen geplukt. Dit gebeurt door de boom flink te schudden. Taggiasche olijven zijn geliefd vanwege de fluweelzachte structuur en extreem lage zuurgraad. Ze smaken licht zoet, een beetje nootachtig en hebben maar een klein bittertje.

Taggiasche olijf

Terroir bepaald de smaak van de Taggiasche olijf

Deze pareltjes van olijven zijn trouwens hetzelfde ras als de Spaanse Cuquillos en Franse Nicoise, maar smaken toch niet exact hetzelfde. Dat heeft onder andere te maken met verschil in wanneer er wordt geoogst, maar zeer zeker ook door het terroir. Net zoals bij wijn heeft het gebied waarin de olijfbomen groeien enorme invloed op de smaak.

Taggiasche olijf geplukt

Verse olijven?

Laat je trouwens niet verleiden om een olijf zo van de boom te eten. Verschrikkelijk hard en heel erg bitter zijn ze dan. Groene olijven hebben eerst een waterbad nodig en vervolgens enkele maanden een pekelbad voor ze eetbaar zijn. Zwarte olijven hoeven geen waterbadje te hebben, die gaan gewoon meteen het pekelbad in.

Sanremo inktvis met artisjokken, Taggiasche olijven en aardappel
Sanremo inktvis met artisjokken, Taggiasche olijven en aardappel

Is olijfolie eigenlijk vruchtensap?

Een olijf is trouwens een steenvrucht net zoals een perzik en kers. Daar denk je waarschijnlijk niet meteen aan met hun zilte en licht bittere smaak. Toch is het weldegelijk familie! Een olijf bevat alleen heel weinig suiker vergeleken met zijn neven en nichten, maar barst juist van de olie. Daar maken we dus geen sap, maar graag allerlei soorten olijfolie van.

Tekst: Bo Blitz
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Kaneel of cassia

Kaneel of cassia?

Bestaat er wel zoiets als ‘echte kaneel’? Wat zijn de verschillen, en misschien nog wel belangrijker, wat zijn de overeenkomsten tussen kaneel en cassia?

Olijfolie de vier kwaliteiten

Olijfolie: de vier kwaliteiten

Niet iedere olijfolie doet een gerecht goed. Grijp je mis, dan kan één scheutje de boel verknallen. Hoe maak je onderscheid tussen hoge en lage kwaliteit?

Ahornsiroop getapt en ingekookt esdoornsap

Ahornsiroop: van boomsap tot geliefde siroop

Ahornsiroop wordt gemaakt van de esdoornboom. Je kent het waarschijnlijk als maple syrup. Maar hoe maak je eigenlijk siroop van een boom?

Onze partners