Dijonmosterd – nog zo’n parel uit de Bourgogne

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden Côte de Nuits natuurlijk ook wereldberoemd vanwege zijn mosterd. Tijdens de 13e eeuw was Dijon een waar mosterdwalhalla en had de stad een monopolie op de mosterdproductie. Maar Dijonmosterd is geen appelation d’origine contrôlée, dus wat zegt de toevoeging ‘Dijon’ dan wel over deze mosterd?

Dijonmosterd

Zinnenprikkelend
Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaadjes te mengen met water, een zuur en zout. Welke kleur zaden hiervoor worden gebruikt bepaald de scherpte van de mosterd. Gele zaadjes leveren een milde mosterd op en zwarte zaadjes zorgen juist voor een erg scherpe smaak. Tijdens het malen van de ingrediënten komt mosterdgas vrij. Dit geeft mosterd zijn typische, zinnenprikkelende beleving.

Dijonmosterd
Gele zaadjes leveren een milde mosterd op en zwarte zaadjes juist een scherpe

Dijonmosterd
Levendige markt in het centrum van Dijon

Scherp en fruitig
Het zuurtje in de Dijonmosterd komt van druivenmost, oftewel: onvergist druivensap. Wat in de Bourgogne natuurlijk rijkelijk aanwezig is. Maar dit is niet waar de speciale Dijonmosterd om bekend staat. Dat is namelijk het feit dat deze mosterd niet meer dan 2% schillen mag bevatten. Om de zaadjes van de schillen en vliezen te ontdoen worden ze eerst geweld en daarna gezeefd.

Dijonmosterd

Hierdoor is Dijonmosterd scherp maar ook fruitig van smaak, en door zijn gladde structuur en fijne zuurgraad is deze mosterd een ideale partner in de keuken.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca