Ree: het zomerwild

Wild heeft vooral een associatie met de herfst, terwijl het toch het hele jaar verkrijgbaar is. Ook in de zomer. Dé tijd voor reewild.

De ree behoort tot het ‛grofwild’ – het grootste wild dat in Nederland rondloopt. Je kunt hem vrijwel overal in ons land tegenkomen, maar hij duikt vooral langs de Duitse grens, op de Veluwe en in de duingebieden op. Verwar het beestje met een hoogte van 70 tot 100 cm alleen niet met een hert, die wordt minstens twee keer zo groot.

Reegeit
Reegeit

Op ree jacht

Van half januari tot half maart is de jacht op reegeiten en reekalveren geopend. De keuze voor deze timing heeft een praktische reden: de reegeiten hebben geen jongen meer die afhankelijk zijn. Van half mei tot half september worden de reebokken geschoten, in die periode hebben de reebokken de groep verlaten en hun eigen weg gekozen. De jachtperiodes kunnen per gebied een paar weken van elkaar verschillen.

Zo’n beestje afschieten is voor de jager ook een noodzakelijk kwaad; hij heeft, samen met zijn jagersvereniging, een landelijk beheerbeleid uit te voeren. Het aantal reeën blijft in Nederland fors toenemen, waardoor de gebieden waar het reewild leeft ‛vol’ raken.

Rugfilet van ree
Rugfilet van ree

Nieuwe stek

En een overbevolkt leefgebied, daar houden reeën niet van. De voedselschaarste, sociale onrust en stress in de populatie doet ze vluchten naar een nieuwe stek. Zonder slag of stoot gaat die zoektocht niet: de ree kan geen dunbevolkte plek meer vinden; hij wordt onderweg aangereden door een auto; of hij walst met zijn poten door landbouw- en tuinbouwgewassen, waar de boeren bepaald niet blij mee zijn. Oplossing: de reepopulaties door afschot inperken.

Klassieke bereiding in reerug met cranberries
Klassieke bereiding in reerug met cranberries

Wilde zomer met ree

Reevlees is mals, sappig en kortdradig met een zachte smaak. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt wat reeën in de vrije natuur allemaal bij elkaar knabbelen: bramen, bessen, twijgjes, blaadjes, scheuten, knoppen, kruiden, grassen, noten, eikels, paddestoelen… Het vlees leent zich bijvoorbeeld voor medaillons, biefstukjes, koteletten, terrine, reepeper… Doe eens wild deze zomer!

Tekst: Emmelien Smit
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Wilde eend

Wilde eend

Weet jij het verschil tussen wilde eend die is geschoten of uit de kooi komt? De oer-Hollandse delicatesse die op jouw menukaart niet mag ontbreken.

Onze partners