Vis

Van delicate sashimi tot perfect gebakken vis, elke bereiding is een zee van mogelijkheden. Ontdek de verscheidenheid aan smaken, van zacht tot uitgesproken, en laat vis de ster zijn die jouw gerechten doet schitteren.

Skrei kabeljauw

Skrei kabeljauw

Begin januari start het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuwe jaar en loopt tot april.

Kaviaar het zwarte goud

Kaviaar: het zwarte goud

Bij kaviaar denk je aan kleine blikjes en bruisende champagne. Wat maakt dat deze visseneitjes hun gewicht in goud waard zijn? Wat maakt kaviaar zo speciaal?

Bottarga van harder

Bottarga: van Sardinië naar Zeeland

Een bonk gedroogde viseitjes boven een bord pasta raspen, op Sardinië kijkt niemand er raar van op. Bottarga wordt ook in Zeeland geproduceerd.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Fugu gevaarlijk lekkere kogelvis

Fugu: gevaarlijk lekkere kogelvis

Een levensgevaarlijke portie gif verpakt in een klein visje, dat is kogelvis. Wordt deze Japanse delicatesse verkeerd bereid dan komt het dodelijke gif vrij.

Hollandse Nieuwe haring

Hollandse Nieuwe haring

Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe haring aan wal komt. Hoe Hollands, en hoe nieuw, zijn die maatjesharingen eigenlijk?

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Tarbot en griet bijzondere bijvangst

Tarbot en griet: bijzondere bijvangst

Tarbot en griet zijn platvissen die leven op de zanderige bodem van de Noordzee. Tarbot heeft op zijn gekleurde zijde geen schubben maar benige knobbeltjes.

Hollandse paling schaarse delicatesse van ver

Hollandse paling: schaarse delicatesse van ver

Hoe Hollands is Hollandse paling? En waarom slaan onze vissers die vette jongens bijna niet meer aan de haak?

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Lijngevangen zeebaars

Lijngevangen zeebaars

Lijngevangen zeebaars is een populaire vis bij chefs. Hij komt duurzaam gevangen, zonder kneuzingen en bloedingen, en verser dan vers de keuken binnen.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Ceviche de smaakbom uit Peru

Ceviche: de smaakbom uit Peru

Ceviche is een bereidingstechniek uit Peru waarbij rauwe vis wordt gegaard in marinade van limoensap. Chili geven de verfijnde smaakbom een extra kick.

Zeeduivel monsterlijk lekker

Zeeduivel: monsterlijk lekker

Zeeduivel is op zijn zachts gezegd niet echt moeders mooiste. Sterker nog, met zijn reusachtige kop en scherpe tanden is ‘ie niet om aan te zien.

Ansjovis

Ansjovis: van mediterrane sferen tot Bergen op Zoom

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen.

Barramundi

Barramundi: echt vers uit Australië

Deze exotische vis is te vergelijken met zeebaars. Barramundi worden geboren als mannetjes en veranderen, als ze 6 jaar zijn, in vrouwtjes.

Zalm: wild of gekweekt, drooggezouten of geinjecteerd

Het neusje van de zalm: wild en kweek, vers of gerookt

Zalm veel is een veel gebruikt ingrediënt. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen wilde en gekweekte zalm? En hoe maak je het verschil met gerookte zalm?

Flyshoot visserij

Flyshoot visserij

De flyshoot visserij is een seizoensvisserij met als belangrijkste doelsoorten rode mul, rode poon, inktvis, zeebaars, makreel, schol en schar.

Yellowtail Kingfish uit Zeeland

Yellowtail Kingfish uit Zeeland

In Zeeland gekweekte Yellowtail Kingfish is goede vervanger voor bedreigde tonijn. Wat maakt deze kweekvis die we ook wel kennen als hamachi zo bijzonder?

Onze partners