Beurre noisette: roomboter 2.0

Wat is nog beter en lekkerder dan roomboter? Juist: beurre noisette. Deze sjieke roomboter 2.0 tilt elk gerecht naar een hoger niveau. Van kappertjes, rogvleugel, Madeleines en salie; beurre noisette is een allemansvriend.

Letterlijk vertaald betekent Beurre noisette ‘hazelnootboter’ maar er komt geen enkele hazelnoot aan te pas. Sterker nog, er is helemaal geen ingewikkelde bereiding of toevoeging voor nodig om van de toch al lekkere roomboter dit ultiem klassieke product te maken.

Beurre noisette
Beurre noisette

Maillardreactie geeft beurre noisette aroma

Boter bestaat ongeveer voor 80% uit vet en 20% uit melksuiker, eiwit en water. Door de boter langzaam en gelijkmatig op medium vuur te smelten, verdampt het vocht. De aanwezigheid van eiwitten en suikers maakt dat de Maillardreactie optreedt. De Maillardreactie is een ingewikkeld scheikundig proces wat zorgt voor de bruinkleuring en voor de geur en smaak die ontstaat. De Maillardreactie kennen we van bijvoorbeeld het bakken van vlees en brood maar ook van het roosteren van koffie en chocolade.

Ook koffie ontleent zijn geur en smaak aan de Maillardreactie
Ook koffie ontleent zijn geur en smaak aan de Maillardreactie

Beurre noisette heeft sterke geur van hazelnoten

De boter verandert van licht geel naar donker goud van kleur en de sterke geur van hazelnoten ontstaat. Klaar is de Beurre noisette! Je kan ervoor kiezen deze bruine boter af te schuimen en vervolgens rustig uit de pan te gieten zodat het bezinksel op de bodem van de pan achterblijft. Of koel de Beurre noisette in zijn geheel terug.

Beurre noisette kan prima tijdens de mise en place worden gemaakt
Beurre noisette kan prima tijdens de mise en place worden gemaakt

Geklaarde Beurre noisette kan hetere temperaturen aan dan gewone roomboter. Ideaal dus om vlees in te bakken. Maar Beurre noisette doet het eigenlijk in elk gerecht heel goed, en geeft met zijn diepe, licht zoete smaak meer diepgang en intensiteit aan het gerecht. Zowel zoet als hartig.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Noten fruit uit de frituur

Noten: fruit uit de frituur

In zijn geheel, als meel of als pasta. Noten zijn terecht de sterspelers in de patisserie maar óók onderdeel van hartige gerechten. Wat zijn noten eigenlijk?

Tips over werken met eiwitschuim

Tips over werken met eiwitschuim

Onder eiwitschuim verstaan we een zeer luchtig product gemaakt van eiwit. Dit wordt verstevigd door en vermengd met suiker, kleur en smaakstoffen.

Tekst: Wil Doomen
Vanille wordt gedroogd en gefermenteerd

Vanille: wat zijn de verschillen?

Vanille is een orchidee waarvan de groene peulen door fermentatie veranderen in zwarte stokjes. Waar komen ze vandaan en wat zijn de smaakverschillen?

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg

Onze partners