In Nederland wordt de scheermes vrij weinig gebruikt in de keuken. En dat terwijl het schelpdier langs de hele Noordzeekust voorkomt. Komt het omdat hij niet rond of ovaal, maar langwerpig is? Of is het puur een kwestie van ‛onbekend maakt onbemind’? Aan de smaak kan het zeker niet liggen: licht zilt en zoetig tegelijk.

Scheermessen: delicaat
Er zijn verschillende soorten scheermessen, maar de Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) komt het meest in onze kustwateren voor. Hij kan maximaal vijftien centimeter lang worden en heeft een langwerpige, broze schelp met een bruinachtige kleur.

Scheermessen moeten nog leven op het moment dat je ze gebruikt
De Zeeuwse scheermesvissers passen een innovatieve, duurzame vistechniek (blazen, zuigen, tillen) toe om de kwetsbare schelpen heel uit het zand te krijgen. Want: beschadigd = verkorte levensduur = onverkoopbaar (de diertjes moeten nog leven op het moment dat je ze gebruikt).

Opgeviste scheermessen hebben in de keuken niet veel bereiding (als in: heel, heel kort verhitten) nodig. Bijna rauw; zo zijn ze op hun opperbest. Wedden dat ze ook in Nederland bekend en bemind gaan worden? Kan je er geen genoeg van krijgen, lees hier over vongole, palourdes en kokkels!












