Zeekomkommers: hoe zet je daar je tanden in?

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is een zeekomkommer geen plant maar een dier. Officieel: een stekelhuidige en familie van de zee-egel en zeester. Zeekomkommers leven, jawel, in de zee. Op de zeebodem om precies te zijn. Zijn naam dankt ‘ie aan zijn uiterlijk, dat lijkt met een beetje fantasie wel op een komkommer.

Zeekomkommer
Verse zeekomkommer

Een wereldwijde delicatesse
Er zijn meer dan 1.000 verschillende soorten zeekomkommers en de één ziet er wat spectaculairder uit dan de ander. Onder water dan. Op het droge doen ze hun naam meer eer aan. En hoewel je smaakpapillen misschien niet direct worden gestreeld bij het zien van een zeekomkommer, is het wereldwijd een echte delicatesse. Bijvoorbeeld in de Portugese keuken. De grotere dieren worden eerst ontdaan van hun ingewanden om vervolgens te worden gekookt, gerookt of geroosterd. Maar ook in Azië is de zeekomkommer sinds jaar en dag een delicatesse. Bovendien geloven ze daar dat dit zeediertje naast heerlijk ook nog eens buitengewoon goed voor je is.

Zeekomkommer
Gedroogde zeekomkommer, coquilles, rode dadels en shiitake

Meer vraag dan aanbod
Lang was vraag en aanbod, en daarmee ook de prijs, in balans. Tot de middenklasse in China steeds rijker werd, meer te besteden kreeg en ook wel zin had in die zeekomkommers. Bovendien nam de export ook flink toe en zo werd de zeekomkommer ineens overbevist. Inmiddels is zeekomkommer dan ook knetterduur. Dat komt omdat de wilde zeekomkommer nu een stuk zeldzamer is en daarmee moeilijker wordt om te vangen. Daarnaast kent het kweken ervan ook wat uitdagingen, waardoor gekweekte zeekomkommer nog niet aan de vraag kan voldoen.

Zeekomkommer
Gestoofde zeekomkommer in China waar ze als delicatesse gelden

Vergelijkbaar met de structuur van pijlinktvis
Zeekomkommers hebben een neutrale en licht ziltige smaak, perfect dus om smaken over te nemen in een gerecht. Je kan ze nat of gedroogd bestellen. In beide gevallen is het nog wel een bewerkelijk beestje want ze zijn, vers of gehydrateerd na het drogen, stug en rubberachtig. Maar met de juiste bereiding voegen ze een fijne structuur toe aan een gerecht: een beetje vergelijkbaar met de structuur van pijlinktvis.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca