Okonomiyaki: de hartige Japanse pannenkoek

Na een paar keer oefenen wordt het steeds makkelijker om uit te spreken: o-ko-no-mi-ya-ki. En zo ingewikkeld als het klinkt, zo simpel is de betekenis. Okonomi betekent namelijk ‘wat je wilt / waar je zin in hebt’ en yaki betekent ‘gegrild’. En laat dat nou precies zijn wat okonomiyaki is! Een gegrilde, hartige pannenkoek met de lekkerste ingrediënten, net waar je zin in hebt.

Okonomiyaki – de hartige Japanse pannenkoek

Osaka okonomiyaki
Met welke specifieke ingrediënten een okonomiyaki gemaakt wordt verschilt per chef. Maar je kan hem duidelijk wel in grofweg twee verschillende stijlen op splitsen. Je hebt namelijk de Osaka en Hiroshima okonomiyaki.

Rondom Osaka mixen de chefs klassieke okonomiyaki ingrediënten door het beslag. Dit beslag wordt gemaakt van ei, bloem, nagaimo en dashi of water. Dashi is een super smaakvolle bouillon gemaakt van kombu (zeewier) en bonito vlokken. Hier wordt veel groene of savoie kool en varkensvlees aan toegevoegd. Dit basisbeslag wordt dan weer aangevuld met ‘wat je wilt’: garnalen, inktvis, octopus, groenten of kaas. Deze hartige pannenkoek wordt aan 2 kanten gegrild en afgetopt met nog meer lekkers: bonito vlokken, furikake, okonomiyakisaus en kewpie mayonaise.

Nagaimo – mountain yam
Deze yam hoort thuis in het originele okonomiyaki receptuur, maar wordt er ook wel eens uitgelaten. Gaat ‘ie er wel in dan moet de yam dun worden geraspt zodat er een slijmerige massa ontstaat. Die zorgt ervoor dat het beslag een beetje fluffy blijft.

Okonomiyaki – de hartige Japanse pannenkoek
Okonomiyaki met bonito vlokken bovenop

De Hiroshima okonomiyaki bestaat uit verschillende lagen 
Het bakken van deze okonomiyaki’s gaat dus net even anders. Er wordt een pannenkoekje gebakken van beslag op basis van bloem, nagaimo en dashi. Hierop gaat een berg kool en varkensvlees (bijvoorbeeld buikspek) en daar overheen nog een schep beslag. Nu wordt de okonomiyaki omgedraaid en tegelijkertijd wordt op dezelfde plaat de noedels gebakken. De okonomiyaki wordt bovenop de noedels geschept en deze hele pannenkoek belandt dan boven op een gebakken ei. De topping is wel weer hetzelfde: okonomiyakusaus, kewpie mayonaise, lente-ui, bonito vlokken en furikake.

Okonomiyaki – de hartige Japanse pannenkoek
Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn

Okonomiyakisaus
Deze heerlijke comfortfood gerechten verdienen gewoon een speciale saus die absoluut niet mag ontbreken: okonomiyakisaus. Deze saus lijkt op worcestershire saus maar is dikker en zoeter. Dat komt doordat worcestershire saus wordt gemaakt van gefermenteerde ansjovis, terwijl de basis voor okonomiyakisaus dadels zijn!

Okonomiyaki – de hartige Japanse pannenkoek
Okonomiyakisaus gemaakt van dadels

Kewpie mayonaise
Oftewel de Japanse variant van onze geliefde mayo. Maar dan net een beetje lekkerder. Kewpie mayonaise wordt namelijk gemaakt van eidooiers, dashi en een mix van verschillende azijnsoorten. Maar wat deze mayonaise verslavend lekker maakt is ve-tsin

Ve-tsin 
Weinig is zo omstreden als deze smaakversterker. Het gebruik van ve-tsin zorgt in allerlei landen buiten Azië voor opgetrokken wenkbrauwen. Zo normaal en geliefd als het daar is, zo gevreesd kan het hier zijn terwijl uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het veilig is om te eten. Wel is ve-stin letterlijk verslavend lekker. Maar daarover later meer!

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca