Zeeduivel: monsterlijk lekker

Deze vis leeft op de bodem van de Atlantische Oceaan en Middellandse zee en is op zijn zachts gezegd niet echt moeders mooiste. Sterker nog, met zijn reusachtige kop en scherpe tanden is ‘ie niet om aan te zien. De zeeduivel werd heel lang als bijvangst beschouwd en snel weer terug de zee in gekiept.

Soms werd de vis dan toch maar verkocht, voor een spotprijsje wel te verstaan. Maar inmiddels is het een zeer gewaardeerde vis die vele menukaarten siert en bijna jaarrond te bestellen is. Niet meer voor zulke zachte prijsjes uiteraard, nu iedereen de ‘schoonheid’ van deze vis heeft ontdekt.

Reusachtige kop en scherpe tanden
Reusachtige kop en scherpe tanden

Zeeduivel is een staartvis

Een zeeduivel is heel veel kop, en een beetje staart. We eten in Nederland voornamelijk de staart, die trouwens ook makkelijk de 30cm aantikt want een zeeduivel kan zomaar 1 meter lang worden. Het vlees van de staart is zo geliefd omdat het naast bijna graatloos ook mooi wit en lekker stevig is. Hieraan dankt de lelijke zeeduivel zijn koosnaam ‘staartvis’.

De vis met vele namen

Zeeduivel heeft daarnaast nog veel meer bijnamen die vaak juist wel met zijn lelijke voorkomen te maken hebben of te danken is aan zijn rooftechniek. Ze graven zich namelijk in de bodem en lokken met een hengeltje op hun kop hun prooi tot precies boven hun bek. Hozesmoel, Ham, Lotte, Monk Fish en Angler Fish zijn allemaal bijnamen van de zeeduivel.

Voor de bereiding moet de huid en een sterk vlies, dat om het visvlees zit, worden verwijderd
Voor de bereiding moet de huid en een sterk vlies, dat om het visvlees zit, worden verwijderd

De kop van een zeeduivel neemt zo’n 75% in beslag

De kop van een zeeduivel neemt zo’n 75% van zijn hele omvang in beslag. Veel vlees zit hier niet aan en daarom wordt de kop vaak aan boord al verwijderd. Eeuwig zonde want hier trek je juist heerlijke bouillon van. De wangen zijn in Frankrijk ook een echte delicatesse.

Ankimo, oftewel lever van de zeeduivel, een delicatesse in Japan
Ankimo, oftewel lever van de zeeduivel, een delicatesse in Japan

Maar ook de lever van een zeeduivel is in Frankrijk en Azië heel erg gewild. In Frankrijk wordt er paté van gemaakt en koop je het als foie de lotte. In Azië bestel je het als Ankimo, en wordt de lever gestoomd en geserveerd met bosui en ponzu als de heilige graal in menig sushi zaak.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Hollandse Nieuwe haring

Hollandse Nieuwe haring

Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe haring aan wal komt. Hoe Hollands, en hoe nieuw, zijn die maatjesharingen eigenlijk?

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Kaviaar het zwarte goud

Kaviaar: het zwarte goud

Bij kaviaar denk je aan kleine blikjes en bruisende champagne. Wat maakt dat deze visseneitjes hun gewicht in goud waard zijn? Wat maakt kaviaar zo speciaal?

Flyshoot visserij

Flyshoot visserij

De flyshoot visserij is een seizoensvisserij met als belangrijkste doelsoorten rode mul, rode poon, inktvis, zeebaars, makreel, schol en schar.

Onze partners