Als het gaat om de Bib Gourmands, dan stelt Michelin dat ze daar “grotendeels in geslaagd zijn”. We mogen er daarom van uitgaan dat dit voor de sterren ook zal gelden.
Onze jaarlijkse vooruitblik is traditioneel gebaseerd op drie pijlers: 1. de rankings van restaurants in restaurantgidsen Gault&Millau, Lekker en online platform Proefschrift Restaurants, 2. de vervallen Bib Gourmands en 3. een rondgang langs horecaprofessionals. Nu deze gidsen (nog) niet, danwel zonder ranking (Lekker) zijn uitgekomen, valt deze pijler weg. Dat geldt ook voor de vervallen Bib Gourmands, die in sommige gevallen een indicatie kunnen zijn voor het ontvangen van een ster. Dit jaar maakt Michelin de vervallen Bib Gourmands pas op 29 maart bekend, tijdens de presentatie van de gehele gids.

Deze sterrenvooruitblik zal dit jaar daarom bij uitzondering dan ook geheel bestaan uit de resultaten van de rondvraag langs horecaprofessionals. In deze vooruitblik laten we de nieuwe groene Michelinster voor duurzaamheid buiten beschouwing.

Nederlandse Michelingids 2021 alleen online
De Nederlandse Michelingids 2021 zal dit jaar niet op papier verschijnen, maar digitaal. De (door de coronacrisis uitgestelde) lancering vindt plaats op 29 maart 2021 tussen 11.00 en 12.00 uur en zal online via een livestream plaatsvinden.
Welke restaurants krijgen hun eerste ster, wie gaat naar twee of misschien zelfs naar drie sterren en waar valt sterverlies te verwachten? We zetten het hier op een rijtje.

Vervallen michelinsterren wegens sluiting
Van de bestaande sterrenrestaurants sloten in 2020 &moshik**, De Heer Kocken*, Niven* en De Vrienden van Jacob*.
Vervallen sterren wegens verkoop
Roland Peijnenburg verkocht per juli 2020 De Zwaan* in Etten-Leur aan zijn chef Carlo Chantrel en zijn maître-sommelier Mariëlle Vink. Zij doopten de zaak om tot Tilia en voeren er een meer laagdrempelig keukenconcept. Hiermee vervalt de ster van De Zwaan.
De Karpendonkse Hoeve* in Eindhoven wordt per april 2021 verkocht. Gecombineerd met het feit dat chef Rob van der Veeken na 3 jaar in de zomer van 2020 vertrok, is de kans groot dat de ster hier verdwijnt.
Totaal zou het kunnen gaan om een verlies van minimaal zeven sterren als gevolg van sluiting en verkoop.

Chefswisselingen
Chef Niels van Dooijeweert van Het Koetshuis* in Bennekom maakte in mei 2020 plaats voor Tom Lamers, die daarvoor de souschef was van Tonny Berentsen bij De Kromme Dissel*. Tom werkte bij zaken met een en twee Michelinsterren voor hij in 2014 naar De Kromme Dissel ging. Hij is al jaren lid van het Culinary Team The Netherlands (het Nationaal Kookteam) dat namens Nederland deelneemt aan nationale en internationale kookwedstrijden. De potentie is er en we zullen moeten afwachten of Michelin voldoende tijd heeft gehad om Toms kookkunsten te beoordelen.
In december 2019 overleed patron-cuisinier Lucas Rive van het gelijknamige restaurant in Hoorn. Zijn levenswerk werd voortgezet door het keukenteam dat met dezelfde visie als Lucas Rive kookt. Of de ster behouden blijft zullen we op 29 maart weten.

Kanshebbers eerste ster
Het overzicht van kanshebbers voor een (eerste) ster is dit keer zoals hierboven aangegeven bij wijze van uitzondering niet voorzien van noteringen in de overige restaurantgidsen. Een deel van deze kanshebbers was ook al opgenomen in onze vooruitblik van vorig jaar.
- Restaurant Alma in Oisterwijk, chef Wouter van Laarhoven. N.B.: Bodega Alma kreeg op 9 maart 2021 een Bib Gourmand.
- Atelier in Gulpen, chef Hans Kinkartz
- Brut172 in Reijmerstok, chef Hans van Wolde
- Codium in Goes, chef Wouter Kik
- De Nieuwe Winkel in Nijmegen, chef Emile van der Staak
- Fizzy in Epe, chef Marijn van de Worp
- Kasteel Heemstede in Houten, chef Ollie Schuiling
- Meliefste in Wolphaartsdijk, chef Thijs Meliefste
- Smink in Wolvega, chef Jan Smink
- Zeezout in Rotterdam, chef Patrick ‘t Hart
Vorig jaar kreeg Nederland er 8 nieuwe eensterrenrestaurants bij en vielen er 5 af.

Kanshebbers tweede ster
- 212 in Amsterdam, chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
- Bij Jef in Den Hoorn, chef Jef Schuur
Afgelopen jaar kreeg Nederland er geen enkele nieuwe tweesterrenzaak bij en viel er een af.

Kanshebbers derde ster
Sinds de gids 2020 telt Nederland twee driesterrenrestaurants: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Andere restaurants die al geruime tijd hoge ogen gooien voor een derde ster en die binnen de horeca veel genoemd worden om (op termijn) tot de absolute top uit te groeien zijn:
- Ciel Bleu in Amsterdam, chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman
- Spectrum in Amsterdam, chef Sidney Schutte
- Tribeca in Heeze, chef Jan Sobecki
Bekijk hier het vooruitblik op de Michelinsterren 2022.
Bekijk hier het Michelin Bib Gourmands vooruitblik 2021.












