Vooruitblik op de Michelinsterren 2022

Op 30 mei 2022 vindt de presentatie van de Nederlandse Michelinsterren plaats. Welke restaurants krijgen hun eerste ster, wie gaat naar twee of misschien zelfs naar drie sterren en waar valt sterverlies te verwachten? Onze jaarlijkse vooruitblik.

Net als voor de horeca, was het afgelopen jaar voor Michelin, Lekker en Gault&Millau (GM) een turbulent jaar. Tijdens de horecalockdowns als gevolg van de coronacrisis kon er niet geïnspecteerd worden en het plannen van de lancering van de gidsen was als gevolg van de coronagerelateerde onzekerheden ook ingewikkeld.

Emiel en Mandy van Joann worden genoemd als kanshebbers voor een eerste ster
Emiel en Mandy van Joann worden genoemd als kanshebbers voor een eerste ster

Uiteindelijk lanceerde Lekker de editie 2022 op 29 november 2021 en GM op 14 maart 2022. Michelin zal de 2022 editie op 30 mei 2022 lanceren. Net als GM brengt Michelin vooralsnog geen papieren gids meer uit en wordt de hele selectie inclusief recensies online vermeld. Zo kunnen de gidsen goed actueel worden gehouden. GM maakte hiervan op 23 mei al gebruik door een update uit te brengen.

Marleen en Jeroen Brouwer sloten hun Loohoeve om restaurant Noor te openenMarleen en Jeroen Brouwer sloten hun Loohoeve om restaurant Noor te openen
Marleen en Jeroen Brouwer sloten hun Loohoeve om restaurant Noor te openen

Michelin heeft afgelopen tijd al diverse nieuwe restaurants in de online gids opgenomen en ook zijn de nieuwe Bib Gourmands al (via Twitter) bekendgemaakt. De presentatie op 30 mei zal zich dan ook voornamelijk toespitsen op de nieuwe reguliere Michelinsterren en de nieuwe groene Michelinsterren voor duurzaam werkende restaurants. Naar verwachting zullen in het persbericht van 30 mei ook de vervallen Bib Gourmands (net als de vervallen sterren) bekendgemaakt worden. Een vervallen Bib Gourmand zou bij goedpresterende restaurants een indicatie kunnen zijn voor het toekennen van een ster omdat een restaurant niet tegelijkertijd een Bib Gourmand en een ster kan hebben.

Interieur restaurant Noor in Groningen
Interieur restaurant Noor in Groningen

Tenslotte kijken we nog even naar België en Luxemburg, waar op 23 mei de nieuwe sterren werden gepresenteerd. Hier viel het hoge aantal van 20 nieuwe sterren op (16 x 1e ster,  3 x 2e ster en 1 x 3e ster). Moge dat de opmaat zijn voor de Nederlandse sterren. Het zou een mooie beloning zijn na een tweede zwaar jaar met horecalockdowns.

De Michelinsterren-vooruitblik 2022

Dan gaan we nu naar de vooruitblik. Deze is wederom gebaseerd op de noteringen in restaurantgidsen Gault&Millau (GM) en Lekker en op een rondvraag langs horecaprofessionals. Omdat nog niet bekend is welke Bib Gourmands zijn vervallen, kunnen deze niet meegenomen worden in onderstaande vooruitblik. De groene Michelinsterren worden buiten beschouwing gelaten. Het hieronder bij GM aangegeven puntenaantal is er een op een schaal van 20 en het vermelde aantal bij Lekker is het nummer in de top 100.

Restaurant Vigor in Vught
Restaurant Vigor in Vught

Vervallen sterren wegens sluiting

De Loohoeve in Schoonloo (1 ster) sloot in januari 2022 de deuren. Eigenaren Marleen en Jeroen Brouwer openden in februari 2022 hun nieuwe restaurant Noor in Groningen.
Bord’Eau in Amsterdam (1 ster) is in 2021 gesloten en getransformeerd naar Flore met een nieuw concept. Beide nieuwe restaurants zien we verderop in deze vooruitblik terug.

Tijdelijke sluiting door brand

Twee tweesterrenzaken zijn gesloten (geweest) wegens brand: 212 in Amsterdam en de Treeswijkhoeve in Waalre. De Treeswijkhoeve is begin maart 2022 na drie maanden sluiting weer heropend, maar het ziet er naar uit dat 212 tenminste een half jaar gesloten zal zijn. Eigenaren Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot nemen de gelegenheid waar om het interieur te vernieuwen en verwachten dat de zaak tot zeker september 2022 gesloten zal blijven. Het is afwachten wat Michelin met de sterren van 212 zal doen.

Lars Albers en Randy Bouwer van restaurant Vigor in Vught
Lars Albers en Randy Bouwer van restaurant Vigor in Vught

Verkoop en verhuizing

Rik en Tabitha Jansma dragen hun Basiliek (1 ster) in Harderwijk per juni 2022 over aan hun medewerker Yornie van Dijk, die al een aantal jaren hun souschef is en die diverse andere topzaken op zijn cv heeft staan. Het is afwachten wat Michelin met de ster gaat doen.

Daalder (1 ster) verhuisde binnen Amsterdam naar een andere locatie. Dennis Huwaë wijzigde geen fundamentele zaken aan het keukenniveau en het culinaire concept. GM en Lekker waarderen Daalder op de nieuwe plek met respectievelijk een 97e plaats en 15,5 punten. De kans lijkt klein dat de verhuizing gevolgen heeft voor de ster.

Chefswissels

Bij tenminste drie restaurants met één ster vertrok de chef en werd zijn plaats ingenomen door zijn souschef. Bij Oonivoo in Uden vertrok chef Thijs Berkers, waarna sous Jasper Kox de chefspositie overnam. Bij The White Room in Amsterdam volgde sous Tristan de Boer zijn chef Randy Karman op en bij Fitzgerald in Rotterdam vertrok chef Remco Kuijpers (naar Lizz in Gouda) waarna zijn sous Michael Verhagen doorschoof naar de chefspositie.

Gerecht met wijting bij restaurant Joann in Enschede
Gerecht met wijting bij restaurant Joann in Enschede

Bij Voltaire in Leersum ging chef Robert Poel weg, die werd vervangen door Arturo Dalhuisen. Dalhuisen was drie jaar de souschef van Jacob Jan Boerma bij driesterrenrestaurant De Leest en kookte vervolgens een ster bij The White Room. In alle gevallen lijken GM en Lekker geen serieuze consequenties te verbinden aan de chefswissel. We wachten af wat Michelin zal doen.

Kanshebbers eerste ster nieuwkomers

Van de nieuwe restaurants die het afgelopen jaar zijn geopend zouden de volgende zaken kans kunnen maken op een ster:

Bord’Eau (1 ster) in Amsterdam is per september 2021 getransformeerd naar Flore. Een fine dining restaurant met een meer plantaardige keuken, zonder zuivel en met gebruik van meest Nederlandse producten. Mede gelet op de noteringen in GM (17) en Lekker (16) lijkt de kans aanwezig dat chef Bas van Kranen zich (weer) op een ster mag verheugen.

Team van restaurant Joann in Enschede
Team van restaurant Joann in Enschede

Marleen en Jeroen Brouwer sloten in januari 2022 hun Loohoeve (1 ster) om een maand later restaurant Noor in Groningen te openen, dat op hetzelfde culinaire niveau opereert. De opening was te laat voor inspectie door Lekker, maar GM kende 16 punten toe. Michelin heeft zo’n vier maanden de tijd gehad voor inspecties. We wachten het oordeel van Michelin af.

Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz openden in 2021 Triptyque in Wateringen, nadat Niven jarenlang een ster had gekookt in zijn restaurant Niven in Rijswijk. GM (14,5) en Lekker (drempel van de top 100) zijn positief, evenals diverse recensenten van landelijke dagbladen.

Andere nieuwe restaurants die veel door horecacollega’s worden getipt en/of die goede noteringen in GM en Lekker hebben: Pikaar in Hilvarenbeek, Studio in Maastricht, Julemont in Wittem en Lizz in Gouda.

Restaurant Bij Jef in Den Hoorn van Jef Schuur & Nadine Mögling
Restaurant Bij Jef in Den Hoorn van Jef Schuur & Nadine Mögling

Kanshebbers eerste ster bestaande restaurants

Bij de al langer bestaande restaurants gooien onder meer de volgende restaurants op basis van GM en Lekker hoge ogen voor een eerste ster: Smink in Wolvega, Vigor in Vught, Alma (restaurant) in Oisterwijk, Nastrium in Helmond, Karel 5 in Utrecht, Joann in Enschede, Atelier in Gulpen, Codium in Goes, Choux in Amsterdam, Fizzy in Epe, Damianz in Roermond, 6&24 Den Haag en Tres in Rotterdam. Vorig jaar kreeg Nederland er 8 nieuwe eensterrenrestaurants bij en vielen er 6 af.

Kanshebbers tweede ster

Afgaande op de noteringen in GM en Lekker zouden de volgende restaurants met één ster kans kunnen maken op een tweede ster: Vermeer en Vinkeles in Amsterdam, Bij Jef in Den Hoorn, Merlet in Schoorl en De Leuf in Ubachsberg. Afgelopen jaar kreeg Nederland er twee nieuwe tweesterrenzaken bij en viel er een af.

Merlet in Schoorl is een van de kanshebbers voor een tweede ster
Merlet in Schoorl is een van de kanshebbers voor een tweede ster

Kanshebbers derde ster

Sinds de gids 2020 telt Nederland twee driesterrenrestaurants: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Tweesterrenrestaurants die al geruime tijd hoge ogen gooien voor een derde ster en die binnen de horeca veel genoemd worden om (op termijn) tot de absolute top uit te groeien zijn Spectrum in Amsterdam en Tribeca in Heeze.

Drie bereidingen van Zeeuwse hamachi bij Merlet in Schoorl
Drie bereidingen van Zeeuwse hamachi bij Merlet in Schoorl

De afgelopen jaren stond Ciel Bleu in Amsterdam ook in dit rijtje. Per januari 2022 vertrokken executive chef Onno Kokmeijer en sous Gerard Villaret, waarna Arjan Speelman (al jarenlang de rechterhand van Onno Kokmeijer) executive chef werd. Gezien deze veranderingen is het goed mogelijk dat Michelin de bestaande twee sterren handhaaft en verdere ontwikkelingen afwacht.

Onthulling Michelinsterren 2022

De Nederlandse Michelinsterren (en de groene Michelinsterren) worden op maandag 30 mei 2022 onthuld in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tegen 12.00 uur zijn de eerste sterrenbekendmakingen te verwachten. Afgelopen jaren was het event via een livestream te bekijken. Bekijk hier het vooruitblik Michelinsterren van 2021.

Fotografie: Rick Strooper, Bo Blitz, Chantal Arnts e.a..

Gerelateerd in Restaurantgidsen

Chef Michel van der Kroft over de gidsen

Chef Michel van der Kroft over de gidsen

Michel van der Kroft en zijn team ontving een tweede Michelinster. Welke impact hebben de gidsen en wat verandert een tweede ster?

De impact van de Michelinster

De impact van de Michelinster

Wat is de impact van een Michelinster? We vroegen het aan twee chefs die vorig jaar een Michelinster kregen: Thomas van van Flicka en Danny van O&O.

Edwin Kats Jozua Jaring en Jarno Eggen over de Michelinster

Edwin Kats, Jozua Jaring en Jarno Eggen over Michelinster

We laten chefs Edwin Kats, Jozua Jaring en Jarno Eggen aan het woord over de impact van de Michelinster die ze kregen.

Onze partners