Dit zijn de criteria om voor een Bib Gourmand in aanmerking te komen

Michelin Bib Gourmands vooruitblik

Op dinsdag 9 maart 2021 maakt Michelin de Nederlandse Bib Gourmands bekend. Het zijn de eerste bekendmakingen uit de Michelingids 2021, die op 29 maart 2021 wordt gepresenteerd. Wat zijn de criteria om voor een Bib Gourmand in aanmerking te komen? Hoe laat je weten dat je voor een Bib wilt gaan? En welke restaurants maken kans op deze onderscheiding voor een goede prijs-kwaliteit?

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Bib Gourmand restaurant Brasserie Le Nord, canneloni met Noordzeekrab en kreeft

Horecalockdown en inspecties Michelin
De horecalockdown in verband met de bestrijding van het coronavirus COVID-19 heeft uiteraard ook gevolgen gehad voor de inspecties voor de ‘rode gids’. Michelin heeft aangegeven dat ze “gedurende meer dan zes maanden in Nederland hebben rondgetoerd om een mooie selectie 2021 te verzamelen en dat ze daar grotendeels in geslaagd zijn.”

Mogelijk als gevolg van de horecalockdown zal de Nederlandse Michelingids 2021 niet op papier verschijnen, maar digitaal. Dat heeft onder meer als voordeel dat de gids actueel kan zijn en dat de termijn voor de sluiting van de gids fors kan worden teruggebracht.

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Bib Gourmand restaurant Brasserie Le Nord in Bilthoven

(Groene) Sterren, Bibs en bestekjes
Als het om de keuken gaat kent de Michelingids twee soorten onderscheidingen. De sterren staan voor een uitzonderlijke kwaliteit van de keuken. Voor het niveau daaronder zijn er de Bib Gourmands. Daarbij staat “Bib’ voor de afkorting van Bibendum, het Michelinmannetje.

De Bib Gourmand is een onderscheiding voor een restaurant dat een prima menu serveert voor een vastgestelde maximale prijs. Met andere woorden: een restaurant dat een menu aanbiedt met een uitstekende prijs-kwaliteit.

De bestekjes (1 tot 5) staan voor de mate van comfort van het restaurant, zoals de inrichting. Ze staan los van de keuken.

Nieuw in 2021 is de groene ster voor restaurants die strijden voor een duurzame gastronomie en een duurzame toekomst. De allereerste groene sterren zullen op 29 maart bekendgemaakt worden, samen met de traditionele ‘rode’ sterren.

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Bib Gourmand restaurant Boompjes in Overloon, gebakken spitskool met kabeljauw

Voorwaarden Bib Gourmand
Wanneer kom je als restaurant in aanmerking voor een Bib Gourmand? Allereerst moet worden voldaan aan de randvoorwaarden:

• Het aanbieden van een keuzemenu van drie gangen voor een maximale prijs van 39 euro (prijspeil 2021);
• Per gang moeten minimaal twee keuzegerechten worden aangeboden;
• Het menu moet op alle openingsdagen worden aangeboden en moet beschreven/uitgeschreven zijn voor de gast.

Heb je aan die - meer technische - voorwaarden voldaan, dan komt het allerbelangrijkste: tijdens een bezoek aan het restaurant moet de inspecteur dit menu heel erg lekker vinden en moet hij tot de conclusie komen dat het een uitstekende verhouding heeft tussen de prijs en de kwaliteit.

Strenge selectie
In een interview dat Kokswereld in 2015 had met hoofdinspecteur Werner Loens gaf deze aan dat het voeren van een Bib(menu) een filosofie is en dat je het echt moet willen om een schappelijke prijs te voeren. Hij zei daarover: “Het kan niet zo zijn dat je een Bib-menu voert en daarnaast een heel dure kaart. Het moet in evenwicht zijn. We krijgen steeds meer aanvragen voor een Bib en we gaan strenger optreden om het niveau spannend en interessant te houden voor de gast.”

Over het spotten van nieuwe Bib Gourmand-restaurants zei hij destijds: “Alle (online) informatiestromen worden gebruikt bij het spotten van nieuwe restaurants. Elke inspecteur is verantwoordelijk voor een stad of een deel ervan en voor een aantal provincies. Hij gaat in alle bestaande Bib- en sterrenrestaurants eten en hij spot nieuwe bedrijven. Onze inspecteurs oriënteren zich breed, ze kijken op internet, volgen de media, foodies en bloggers. We zitten ook allemaal op Twitter, het is belangrijk om alle informatie te kennen en te kanaliseren. Verder worden we natuurlijk getipt door gasten.”

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Bib Gourmand restaurant Boompjes in Overloon, assortiment Nederlandse wijnen

Aanmelden voor een Bib
Restaurants die de ambitie hebben om een Bib te behalen en die aan de voorwaarden denken te voldoen, kunnen zich bij Michelin melden. Zij kunnen gemotiveerd aangeven waarom ze een Bib waard zijn en daarbij de menukaart meesturen. Daarnaast kan het ook helpen als gasten hun eerlijke waarde-oordeel over het restaurant aan Michelin laten weten. Het mailadres voor zowel restaurateurs als gasten was afgelopen jaren in de gids te vinden, het meest recente adres is guidemichelingids@michelin.com.

Vervallen Bib Gourmands 2021
Het aantal restaurants met een Bib ligt de laatste jaren stabiel op rond de 130. Ook het aantal nieuwe Bibs ligt steady op rond de 20. Dat betekent dat er jaarlijks ook zo’n 20 Bibs vervallen, bijvoorbeeld door verkoop, sluiting, achteruitgang van kwaliteit, het niet meer voldoen aan de randvoorwaarden of het toekennen van een ster. Een restaurant kan immers niet tegelijkertijd een Bib en een ster hebben.

Voor 2021 zullen onder meer de volgende Bibs vervallen wegens verkoop: Basaal in Den Haag, De Schans in Montfoort, De Tuinkamer in Ruurlo, Puur M in Berg en Dal, Salon de Provence in Breda, het Lelijke Eendje in Etten-Leur en de Limonadefabriek in Streefkerk. Opvolgende eigenaren kunnen er natuurlijk voor kiezen om ook voor een Bib te gaan, maar dat is niet altijd het geval. En als dat wel het geval is dan zal een eventuele nieuwe chef zich weer moeten bewijzen.

Verder heeft Ledeboer in Almelo i.v.m. de coronacrisis het keuzemenu geschrapt en richting Michelin aangegeven daarom af te zien van de Bib.

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Alma bodega in Oisterwijk

Nieuw in de gids
Uitzonderlijk is dat Michelin in 2020 (onder meer via het Twitter-account) al van zeker acht restaurants heeft aangekondigd dat ze in de gids 2021 zullen worden opgenomen.
Daarbovenop zijn drie restaurants genoemd die in de gids worden opgenomen, onder de vermelding ‘Bib@home’. Dit zou erop kunnen duiden dat de genoemde restaurants (Bodega Alma in Oisterwijk, De Koetsier in Boxtel en Goyvaerts in Eindhoven) een Bib kunnen verwachten op 9 maart, maar helemaal zeker weten we dat niet.

Alles over de Michelin Bib Gourmands en een vooruitblik voor 2021
Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars van Alma bodega en Alma restaurant

29 maart gidspresentatie
Na de bekendmaking van de Bib Gourmands op 9 maart, volgt op 29 maart de presentatie van de hele (online) Michelingids, inclusief de sterren en de nieuwe groene sterren voor duurzaamheid. Dit wordt een digitale presentatie, live vanuit Amsterdam die weer via een live stream te bekijken is. Hou hiervoor de Facebookpagina van Michelin in de gaten.

Kort na 9 maart publiceert Kokswereld weer de jaarlijkse Michelinsterrenvooruitblik.

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca