Tips over beslag: de warme methode

Beslag is een half-vloeibaar deeg dat wordt gebruikt voor het bakken van cake in allerlei varianten en verschijningsvormen. Warm beslag is een beslagsoort die wordt bereid volgens de warme methode, dit heeft vooral invloed op de wijze waarop het beslag en het eindresultaat luchtig wordt.

Door de manier van bereiden heeft het beslag minder draagkracht dan een koud beslag. Garnituren zullen hierbij zakken en onregelmatig verdeeld in het beslag terecht komen.

Werkwijze beslag warme methode

  • Ei, suiker (amandelspijs) en citroenrasp of vanille mengen en au bain marie (föhn) verwarmen (25ºC) onder voortdurend roeren
  • Massa taai en standig kloppen (middelste versnelling). Bij voldoende stand even in een lagere versnelling laten draaien (egale luchtbelletjes)
  • Gezeefde bloem eventueel gemengd met zetmeel, cacaopoeder of kruiden doorspatelen
  • Gesmolten boter (90ºC) doorspatelen
  • Bakken bij een temperatuur van 180ºC (taart en kapselplaat), circa 20 minuten 200ºC (beslagringen) circa 15 minuten, 240ºC (beslagplakken) circa 7 minuten

Recepten beslagen warme methode

Kapselbeslag recept

  • 1000 gram ei
  • 500 gram castorsuiker
  • 50 gram citroenrasp
  • 500 gram beslagbloem

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 180ºC

Zacht Wenerbeslag recept

Aan kapselbeslagrecept 200 gram gesmolten boter toevoegen.

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 180ºC

Duchessebeslag recept

  • 700 gram ei
  • 300 gram eidooier
  • 500 gram castorsuiker
  • 50 gram citroenrasp
  • 500 gram beslagbloem
  • 80 gram zetmeel
  • 200 gram gesmolten boter

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 180ºC

Cacaobeslag recept

  • 1000 gram ei
  • 500 gram castorsuiker
  • Vanille
  • 425 gram beslagbloem
  • 75 gram cacaopoeder

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 180ºC

Rol-of strijkbeslag recept (2 plakken 40 x 60cm)

  • 500 gram ei
  • 100 gram eidooier
  • 300 gram basterdsuiker
  • 60 gram citroenrasp
  • 300 gram beslagbloem

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 240ºC

Amandelbeslag recept

  • 1000 gram fijn gedraaide spijs
  • 700 gram ei
  • 100 gram eidooier
  • 200 gram castorsuiker
  • 40 gram citroenrasp
  • 340 gram beslagbloem

Eventueel:

  • 200 gram boter

Werkwijze

  • Beslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 170ºC

Recepten cakebeslagen warme methode

  • 750 gram ei
  • 250 gram eidooier
  • 500 gram basterdsuiker
  • 500 gram castorsuiker
  • 100 gram citroenrasp
  • 1000 gram boter
  • 10 gram zout
  • 1000 gram beslagbloem

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Citroencakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept 2 geraspte citroenschillen en 100 gram citroensap (aan de eibestanddelen) toevoegen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Sinaasappelcakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept 3 geraspte sinaasappelschillen en 150 gram sinaasappelsap (aan de eibestanddelen) toevoegen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Banaancake beslag recept

Aan cakebeslagrecept 500 gram gepureerde zeer rijpe bananen (aan de eibestanddelen) toevoegen en 250 gram basterdsuiker minder nemen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Hazelnootcakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept 250 gram hazelnootpâte, zonder suiker, (aan de opgeloste boter) toevoegen en 250 gram boter minder nemen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Mokkacakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept 15 gram oploskoffie met 50 gram warm water- opgelost-(aan gesmolten boter) toevoegen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Chocoladecakebeslag recept

Cakebeslagrecept: 75 gram beslagbloem vervangen door cacaopoeder.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Kruidnagelcakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept 8 gram gemalen kruidnagel, 8 gram kaneel en 20 gram koek- of speculaaskruiden (aan de bloem) toevoegen.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC

Kokoscakebeslag recept

Aan cakebeslagrecept de helft van de bloem vervangen door kokos. Smaaksuggesties kunnen ook met cake koude methode worden toegepast.

Werkwijze

  • Cakebeslag warme methode
  • Bakken bij een temperatuur van 160ºC
Tekst: Wil Doomen
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ontwikkeling

Tips over soezenbeslagTips over soezenbeslag

Tips over soezenbeslag

Soezenbeslag is een kookdeeg wat souffleert tijdens het bakken en zo een luchtig bakresultaat geeft. Bekijk de tips, varianten en probleemoplossingen.

Appelbeignets gemaakt met beslag

Tips over appelbeignets

Een appelbeignet is een appelschijf die door beslag is gehaald en gefrituurd. Appelbeignets maken is niet moeilijk als je gestructureerd te werk gaat.

Tips over brood

Tips over brood

Zelf brood maken is leuk om zelf te doen, er kan alleen ook heel wat bij verkeerd gaan. Bekijk tips en de oorzaken van jouw broodbak problemen.

Onze partners