De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien.

Wat is er zo bijzonder aan de skrei kabeljauw?
Sinds mensenheugenis, op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode, voltrekt zich een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. De Skrei legt grote afstanden af tot aan het gebied van de Lofoten, om zich alleen daar voort te planten. Het water is hier warmer door de warme golfstroom. Hier schieten ze kuit. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats en er is geen ander punt op de wereld waar de mensen deze merkwaardige witte vis in zijn netten kan vangen.

Skrei kabeljauw traditie
De traditie is dat de lokale kinderen elk jaar de aankomst van de skrei in de door de natuurlijke inhammen beschutte Noorse vissersdorpjes aankondigen. Vanaf dat moment, na lange dagen en nachten wachten, haasten alle boten zich naar open zee om deze vis te vangen, voordat de skrei de noordelijke IJszee bereikt. De wonderbaarlijke visvangst van de skrei kan beginnen…

Kwaliteit en echtheid van skrei
De kwaliteit van de skrei kabeljauw wordt gegarandeerd door een officieel label. Het label is ontwikkeld door de Noorse overheid en visindustrie, waarmee de echtheid en de ‘premium’ versheid van de Noorse skrei gegarandeerd kan worden.

Het label wordt toegekend door een onafhankelijke instantie. Het garandeert de chef en de gasten een aantal kwaliteitspunten, waaronder:
- Een vis met onberispelijke uiterlijke kenmerken (helder en stevig vlees).
- Een perfect beheerste koudeketen (koeling tussen 0 en 4 graden, vanaf de visvangst tot verpakking en levering.
- Een geoptimaliseerde verpakking voor transport (ijs geplaatst onderin de doos en rond de nek van de vis.
- Een perfecte traceerbaarheid van de vis (viszone, naam van de vissersboot, tijdstip van aankomst van de vis bij de eenheid voor bewerking en verpakking.
Ceviche van skrei kabeljauw
Skrei is naar zegge van de vissers en handelsorganisaties zo duurzaam als het maar kan. Vissers zijn gebonden aan strenge quota en ook de periode waarin er gevangen mag worden zijn beperkt. Alleen leveranciers die geregistreerd zijn bij de Norwegian Seafood Export Council kunnen aanspraak maken op het kwaliteitslabel van Skrei kabeljauw. Het label wordt aangebracht op de eerste vin van de vis en toont aan dat het om echte Noorse skrei gaat.
In de keuken
De verfijndheid van zijn spierwitte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent. Ook de lever, de eitjes en de tong worden als delicatesse beschouwd.