Skrei kabeljauw

Begin januari gaat het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw van start. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuw jaar en loopt tot eind maart of begin april.

De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien.

Sorvagen in Noorwegen waar de skrei aan land wordt gebracht
Sorvagen in Noorwegen waar de skrei aan land wordt gebracht

Wat is er zo bijzonder aan de skrei kabeljauw?

Sinds mensenheugenis, op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode, voltrekt zich een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. De Skrei legt grote afstanden af tot aan het gebied van de Lofoten, om zich alleen daar voort te planten. Het water is hier warmer door de warme golfstroom. Hier schieten ze kuit. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats en er is geen ander punt op de wereld waar de mensen deze merkwaardige witte vis in zijn netten kan vangen.

Skrei kabeljauw wordt gevangen met netten
Skrei kabeljauw wordt gevangen met netten

Skrei kabeljauw traditie

De traditie is dat de lokale kinderen elk jaar de aankomst van de skrei in de door de natuurlijke inhammen beschutte Noorse vissersdorpjes aankondigen. Vanaf dat moment, na lange dagen en nachten wachten, haasten alle boten zich naar open zee om deze vis te vangen, voordat de skrei de noordelijke IJszee bereikt. De wonderbaarlijke visvangst van de skrei kan beginnen…

Skrei kabeljauw filet
Skrei kabeljauw filet

Kwaliteit en echtheid van skrei

De kwaliteit van de skrei kabeljauw wordt gegarandeerd door een officieel label. Het label is ontwikkeld door de Noorse overheid en visindustrie, waarmee de echtheid en de ‘premium’ versheid van de Noorse skrei gegarandeerd kan worden.

Label van de skrei kabeljauw
Label van de skrei kabeljauw

Het label wordt toegekend door een onafhankelijke instantie. Het garandeert de chef en de gasten een aantal kwaliteitspunten, waaronder:

  • Een vis met onberispelijke uiterlijke kenmerken (helder en stevig vlees).
  • Een perfect beheerste koudeketen (koeling tussen 0 en 4 graden, vanaf de visvangst tot verpakking en levering.
  • Een geoptimaliseerde verpakking voor transport (ijs geplaatst onderin de doos en rond de nek van de vis.
  • Een perfecte traceerbaarheid van de vis (viszone, naam van de vissersboot, tijdstip van aankomst van de vis bij de eenheid voor bewerking en verpakking.

Ceviche van skrei kabeljauwCeviche van skrei kabeljauw

Skrei is naar zegge van de vissers en handelsorganisaties zo duurzaam als het maar kan. Vissers zijn gebonden aan strenge quota en ook de periode waarin er gevangen mag worden zijn beperkt. Alleen leveranciers die geregistreerd zijn bij de Norwegian Seafood Export Council kunnen aanspraak maken op het kwaliteitslabel van Skrei kabeljauw. Het label wordt aangebracht op de eerste vin van de vis en toont aan dat het om echte Noorse skrei gaat.

In de keuken

De verfijndheid van zijn spierwitte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent. Ook de lever, de eitjes en de tong worden als delicatesse beschouwd.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Hollandse Nieuwe haring

Hollandse Nieuwe haring

Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe haring aan wal komt. Hoe Hollands, en hoe nieuw, zijn die maatjesharingen eigenlijk?

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Ansjovis

Ansjovis: van mediterrane sferen tot Bergen op Zoom

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen.

Zalm: wild of gekweekt, drooggezouten of geinjecteerd

Het neusje van de zalm: wild en kweek, vers of gerookt

Zalm veel is een veel gebruikt ingrediënt. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen wilde en gekweekte zalm? En hoe maak je het verschil met gerookte zalm?

Onze partners