Muscovado suiker: fris, licht bitter en dropachtig

Bruine suiker werd vroeger ook wel afkeurend ‘armelui-suiker’ genoemd. Er was namelijk lang niet zoveel aan gesleuteld als aan de witte variant en dat kon nooit goed zijn. Maar tijden veranderen en inmiddels zijn we juist heel blij met een zo-min-mogelijk bewerkt, oftewel ongeraffineerd, product als Muscovado suiker.

Raffineren is het proces om witte suiker te maken uit suikerbiet of –riet. De gesneden biet of riet wordt verwarmd zodat de suiker oplost in het water. Dit heet ruwsap en wordt gekookt tot er kristallen in ontstaan en vervolgens net zo lang gecentrifugeerd tot er witte suiker overblijft.

Suikerriet stengels
Suikerriet stengels

Muscovado suiker: de ene bruine suiker is de andere niet

Alle witte suikers zijn dus eerst bruin geweest. Sterker nog, ook veel bruine suikers zijn eigenlijk gewoon geraffineerde witte suikers die gekleurd zijn met karamelsiroop. Maar niet bij Muscovado suiker. Muscovado suiker wordt ook gemaakt van suikerriet, gesneden, verwarmd en heel kort gecentrifugeerd. Het diksap wat uit de centrifuge komt is dus nog bruin van kleur en wordt verder in de zon gedroogd.

Suikerriet veld
Suikerriet veld

Muscovado suiker wordt geproduceerd uit ongeraffineerde rietsuiker, waar een sterke smaak van melasse aan zit. De melasse zorgt voor het hogere vochtgehalte in de suiker. Door de melasse krijgt de suiker een sterke en typische smaak die niet te vergelijken is met basterdsuiker. De kleur van de suiker is ook donkerbruin en lijkt hierbij op de donkerbruine basterdsuiker. Muscovado suiker is lastiger verkrijgbaar, omdat het product nauwelijks in Nederland wordt gebruikt. Een ander voorbeeld van ongeraffineerde suiker is ahornsiroop.

Muscovado suiker rietsuiker: donker van kleur, vochtig en grof van structuur
Muscovado suiker rietsuiker: donker van kleur, vochtig en grof van structuur

Melasse geeft muscovado suiker karakter

Melasse is een bijproduct van geraffineerde suiker wat ontstaat bij het centrifugeren, een donkere stroperige suikerstroop. Bij Muscovado suiker is dit dus niet verwijderd en dit geeft de suiker zijn complexe smaak: fris, licht bitter en tonen van drop.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Bladgoud

Of je van goud houdt? Eetbaar bladgoud in de keuken

Bladgoud is een pure vorm van goud, veel puurder dan menig gouden sieraad. Van 1 gram goud kan een vel bladgoud worden gemaakt van 1 vierkante meter groot.

Suiker en de bietencampagne

Suiker en de bietencampagne

Het is herfst, de suikerbieten moeten van het land. Vrachtwagens sjezen af en aan. Elk jaar worden daar een paar miljoen ton suikerbieten tot suiker verwerkt.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Beurre noisette roomboter 2.0

Beurre noisette: roomboter 2.0

Wat is nog beter en lekkerder dan roomboter? Juist: Beurre noisette. Deze boter 2.0 tilt elk gerecht naar een hoger niveau. Van rogvleugel tot Madeleines.

Onze partners