Kokstekort? Zo wordt jouw vacature beter gezien

Als je als horecabedrijf in deze tijden van kokstekorten een koksvacature hebt ben je het haasje. Of niet? Hoe zorg je er voor dat jouw vacature snel ingevuld wordt? We zetten een aantal tips van horecaondernemers op een rijtje.

Help, we hebben een vacature! Op welk platform gaan we communiceren? In deze digitale tijden kiezen de meeste horecaondernemers voor plaatsing op de eigen social-media-profielen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en (in mindere mate) Twitter. Het is gratis en je hebt direct zicht op de reacties.

Pepijn Schmeink, chef en mede-eigenaar van restaurant Dertien in Rotterdam prefereert Facebook. Hij betaalt voor zijn vacatureposts, in de regel geeft hij € 40,- uit. “Onze vacatures op Facebook leveren veel reacties en goede kandidaten op. Onze pagina heeft ruim 3600 fans, een post wordt gemiddeld 60 keer gedeeld en krijgen zo’n 40.000 views. De laatste keer vonden we onze afwasser via Facebook. Voorheen adverteerde je in kranten en reageerde niemand.”

Pepijn Schmeink en Remco van Erp van restaurant Dertien in Rotterdam
Pepijn Schmeink en Remco van Erp van restaurant Dertien in Rotterdam

Medewerkers als ambassadeurs: jouw vacature beter gezien

Het netwerk van medewerkers benutten vergroot ook de kans op invullen van een vacature. Elvira Kemman, eigenaar-gastvrouw van restaurant ElVi in Utrecht: “Ik post mijn vacatures wel op social media, maar ik haal meer uit het inschakelen van onze medewerkers. Zij vertellen binnen hun netwerk dat wij een vacature hebben en fungeren als ambassadeurs. Dat levert vaak geschikte kandidaten op, hoewel dat soms even kan duren. De medewerker via wie we een sollicitant hebben aangenomen belonen we met een etentje in onze zaak. Dat kost me net zoveel als adverteren in huis-aan-huisbladen en zo kan de medewerker een avond in ElVi ook eens van de andere kant ervaren.”

Bij ElVi krijgen ze regelmatig open sollicitaties naar aanleiding van een vacaturepagina op de website. Elvira Kemman: “Ik merk dat mensen die op zoek zijn naar werk op de websites van restaurants zoeken naar vacatures. Ook als er geen vacatures zijn, is het raadzaam op te nemen dat open sollicitaties welkom zijn. Zo heb je altijd een buffertje kandidaten.”

Groter bereik via Kokswereld

Caroline Wip van Het Armhuis op Vlieland kiest naast de eigen social-media-kanalen voor een groter bereik via Kokswereld. Caroline, die samen met haar moeder Clara Spannenburg eigenaar is van een 40 couverts tellend restaurant, is afhankelijk van medewerkers ‘van de wal’ omdat Vlieland nog geen 1100 inwoners telt.

Caroline: “Omdat Kokswereld heel specifiek de kok als doelgroep heeft kan het gericht werken. Het bereik is groot, de nieuwsbrief heeft al meer dan 18.700 abonnees, de Facebookpagina bijna 16.000 fans en ik vind de tarieven scherper dan andere grote horecavakmedia. Ik heb nu drie keer geworven via Kokswereld en kreeg heel veel reacties. De laatste vacature via Kokswereld leverde onze nieuwe chef Ronald Tausch op. De vader van Ronald zag de vacature op Kokswereld en tipte hem. De rest is geschiedenis, Ronald werkt sinds begin van dit jaar bij ons en daar zijn we heel blij mee.”

Elvira Kemman en Victor Fielmich van restaurant ElVi in Utrecht
Elvira Kemman en Victor Fielmich van restaurant ElVi in Utrecht

Jouw vacature beter gezien door opvallende foto

Bij social media is een foto bij de vacature een vereiste. En liefst een foto die de aandacht trekt. Zo vallen de foto’s – en de teksten – bij de vacatures van de restaurants van chef en ondernemer Ron Blaauw op door hun originaliteit en humor. Pepijn Schmeink: “Met een opvallende, ludieke foto scoor je veel beter. Wij haalden onze nieuwe afwasser binnen met een ludieke foto van twee heel bekende afwassers.”

Tekst met humor

Een opvallende of humorvolle tekst draagt bij aan het succes van de vacature op social media. De lengte van de tekst is eveneens van belang. Zeker op social media moet die niet te lang zijn, op een website kan het uitgebreider. Inhoudelijk is het belangrijk dat het bedrijf niet alleen het wensenlijstje benoemt waaraan de sollicitant moet voldoen, maar ook wat de sollicitant er voor terugkrijgt. Vertel wat je als bedrijf te bieden hebt, maak duidelijk waarom de kok in deze tijden van kokstekorten juist voor jouw bedrijf moet kiezen. In dit artikel hebben we hierover al tips gegeven.

Voordelige huisvesting

Een goed salaris is belangrijk maar de secundaire arbeidsvoorwaarden en andere ‘zachte’ elementen zijn minstens zo belangrijk. Caroline Wip: “Zelfs op het drukke toeristische Vlieland zijn wij het hele jaar twee dagen in de week gesloten en hebben we een winterstop van 1,5 maand. Tevens bieden we op dit gewilde eiland met woningschaarste voordelige huisvesting aan onze medewerkers aan. Kwaliteit van leven staat hoog in ons vaandel, ons team komt lopend of op de mountainbike naar het werk en in de ‘break’ zijn ze binnen 10 minuten op het strand om te vissen of te zwemmen. Hierdoor hebben we weinig moeite om personeel te krijgen, ondanks dat we op een eiland zitten.”

Gerecht met coquille bij restaurant ElVi in Utrecht
Gerecht met coquille bij restaurant ElVi in Utrecht

Lekkere personeelshap

Ook bij Dertien vinden ze dat ze de medewerkers iets te bieden moeten hebben. Pepijn Schmeink: “Wij vragen ervaring in alle functies, zelfs in de afwas, want werken bij Dertien is pittig. Alles is atypisch bij ons, de gerechten, de wijnen, de bieren, zelfs ervaren personeel heeft in het begin moeite om alles te beheersen. Daar staat tegenover dat we een goed salaris, een vast contract en een vierdaagse werkweek bieden en we betalen overuren uit. Ik vind dat je in de horeca geen 5 dagen kan werken, dat is te vermoeiend. De meeste medewerkers werken bij ons 32 uur, sommigen 36 uur en iedereen werkt 4 dagen.”

“Overuren niet betalen vind ik not done, het is niet duurzaam dat een bedrijf geen overuren kan betalen. Veel verloop van personeel heeft een reden. Een hoog salaris is minder belangrijk, een lekkere personeelshap, afspraken die worden nagekomen, enige flexibiliteit als iemand vrij wil, dat is veel belangrijker.”

De tips van de ondernemers op een rijtje

• Publiceer de vacature op social media, Facebook is vooralsnog favoriet
• Een betaalde – gesponsorde – post vergroot het bereik
• Schakel je medewerkers en hun netwerk in
• Plaats een vacaturepagina op je website, geef altijd mogelijkheid tot open sollicitatie
• Beloon medewerkers die zorgen voor nieuwe collega’s
• Vergroot het bereik van de vacature via sites als Kokswereld
• Plaats op social media een opvallende foto bij vacature
• Zorg voor een opvallende, humoristische tekst
• Maak de vacaturetekst op social media niet te lang

Vermeld ook wat je te bieden hebt

• Salaris dat hoger is dan gebruikelijk
• 4 daagse werkweek
• Vast contract
• Uitbetaling van overuren
• Betaalbare huisvesting aanwezig
• Lekker personeelseten

Zelf solliciteren? Lees hier sollicitatietips van restaurateurs.

Gerelateerd in Ondernemen

Kokstekort: zo kiezen koks voor jouw bedrijf

Kokstekort? Zo kiezen koks voor jouw bedrijf!

Hoe zorg je er als horecaondernemer voor dat koks in tijden van een kokstekort voor jouw bedrijf kiezen en dat je ze aan je bedrijf bindt?

Kokstekort, zo ga je er slim mee om

Kokstekort? Zo ga je er slim mee om!

De horeca krijgt het steeds drukker. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks het kokstekort geen ‘nee’ hoeft te zeggen tegen een reservering?

Het kokstekort oorzaken gevolgen en meningen

Het kokstekort: oorzaken, gevolgen en meningen

Het wemelt al tijden van de koksvacatures, horecabedrijven hebben moeite om vacatures opgevuld te krijgen. Hoe kan je omgaan met het kokstekort?

Onze partners