Sollicitatietips van restaurateurs

Een baan als kok zoeken lijkt een peulenschil in deze tijden van tekorten aan vakbekwame koks. Toch zijn werkgevers kritisch bij het aannemen van personeel. Waar letten zij op als een kok wordt gezocht en hoe kan jij als sollicitant het verschil maken? Ik vroeg het aan chef-ondernemers Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden* in Aduard, Arjan Kuipers van De Ertepeller in Papendrecht en aan gastheer-ondernemer Harald Hovenkamp van Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl.

We beginnen bij de sollicitatiebrief en het cv. Met alleen een cv opsturen doe je jezelf tekort, in de (motivatie)brief wil de ondernemer zien waarom jij nu juist bij zijn restaurant wilt werken als chef-kok, sous-chef of zelfstandig werkend kok.

Arjan Kuipers: “Ik wil de passie terugzien in de brief en ik wil lezen wat de kandidaat bij ons wil bereiken.” Steven Klein Nijenhuis: “Een cv kan soms niets voorstellen, maar de motivatie kan top zijn. Ik heb onlangs iemand van een eetcafé aangenomen die gemotiveerd aangaf dat hij later een ster wilde koken. Ik wil altijd weten waarom iemand bij mij wil werken en wat zijn ambities voor de toekomst zijn.”

Restaurant De Ertepeller in Papendrecht
Restaurant De Ertepeller in Papendrecht

Sollicitatietips: oogje dicht bij taalfouten

Voor keukenfuncties knijpen de ondernemers een oogje dicht als het gaat om taal- en spelfouten en vormgeving van het cv en de brief. Harald Hovenkamp: “Een slordig cv is minder belangrijk, daar kijk ik doorheen. Mij gaat het om kennis en ervaring.”

Kuipers: “Veel koks zijn dyslectisch of hebben minder taalgevoel, voor mij is bepalend hoe goed ze in de keuken zijn. Voor functies aan de voorkant letten we wel meer op taalfouten.”

Chef-kok en ondernemer Arjan Kuipers van Restaurant De Ertepeller in Papendrecht
Chef-kok en ondernemer Arjan Kuipers van Restaurant De Ertepeller in Papendrecht

Solliciteren per video

Op eigen initiatief je brief en cv vervangen door een videoboodschap waarin je jezelf voorstelt, vertelt waar je hebt gewerkt en motiveert waarom je bij het desbetreffende restaurant wilt werken is niet in alle gevallen een goed idee. Kuipers is er niet voor omdat de kandidaat dan kan acteren, maar Hovenkamp en Klein Nijenhuis vinden het een leuk idee en staan er positief tegenover.

Werkervaring versus opleiding

Ik zoek een kok en nu? Als het gaat om de inhoud dan vinden de ondernemers werkervaring belangrijker dan opleiding. Hovenkamp: Wij letten ook op de opbouw van het cv. Mensen die bijvoorbeeld eerst in een slagerij hebben gewerkt en vervolgens in een bakkerij, daarvan vraag ik me af of ze weten wat ze willen. Er moet lijn in een cv zitten of een stijging in niveau van de bedrijven waar gewerkt is.”

Restaurant De Ertepeller in Papendrecht
Restaurant De Ertepeller in Papendrecht

Multicultureel team is inspirerend

Bij De Ertepeller hebben ze een voorkeur voor een multicultureel keukenteam. Kuipers: “Wij hebben een Marokkaanse en Hindoestaanse jongen in de keuken van wie we veel leren. De andere manier van leven en de creativiteit is inspirerend en leerzaam voor het hele team en het bevordert de onderlinge omgang.”

Check op internet

Potentiële kandidaten worden vaak gescreend door een check op het internet en social media. Klein Nijenhuis: “Ik check sollicitanten altijd op het internet. Maar kandidaten met een geschiedenis moet je niet direct afwijzen. Als iemand een slechte periode achter zich heeft gelaten kan hij extra gemotiveerd zijn om wat van zijn leven te maken. Als je hard je best doet kun je veel bereiken, juist in ons vak.” De ondernemers die ik sprak zagen weinig meerwaarde in het nagaan van door de sollicitant opgegeven referenties. Heeft de sollicitant bij goed bevriende bedrijven gewerkt dan wordt vaak wel contact gezocht om meer informatie in te winnen.

Gerecht Chef-kok en ondernemer Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden*
Gerecht Chef-kok en ondernemer Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden*

Persoonlijke verzorging

Kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek doen er goed aan om zich verzorgd te kleden. Casual gekleed is prima, maar kleding en schoenen moeten schoon en verzorgd zijn. Ook schone handen en nagels zijn belangrijk. Hovenkamp: “Hoe iemand op me afkomt en hoe hij mij een hand geeft vormt mijn eerste indruk. En ze moeten niet te nonchalant zijn.”

Klein Nijenhuis: Ik let ook op beleefdheid en omgangsvormen. Mijn koks gaan ook naar de gasten, dus ze moeten wel uitstraling hebben en netjes zijn tegen de gasten.” Sieraden als ringen en armbanden zijn volgens Kuipers en Klein Nijenhuis minder belangrijk tijdens het gesprek. Zichtbare tatoeages zijn bij De Ertepeller en Onder de Linden geen probleem, maar volgens Arjan Kuipers mogen ze niet aanstootgevend zijn.

Gastheer-ondernemer Harald Hovenkamp van Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl
Gastheer-ondernemer Harald Hovenkamp van Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl

Proefdraaien

Nadat sollicitant en werkgever een klap hebben gegeven op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden gaat de werknemer in spé meestal (minimaal) een dag proefdraaien. Zo kunnen beide partijen kijken of ze de goede keuze hebben gemaakt. Het is aan te bevelen om in de sollicitatiebrief daar al een voorschot op te nemen door aan te geven dat je hiertoe bereid bent. Na een geslaagde proefdag kunnen werkgever en werknemer uitkijken naar een hopelijk lange en constructieve arbeidsrelatie.

Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl
Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl

De sollicitatietips op een rijtje

• Beperk je sollicitatie niet tot een cv, stuur altijd een motivatiebrief mee;
• Motiveer waarom je bij het bedrijf wilt werken, wat je er wilt bereiken en hoe je je toekomst ziet;
• Taal- of spelfoutjes door koks lijken geaccepteerd door veel ondernemers, maar niet door iedereen. Zorg er altijd voor dat je je brief en cv op taal- en spelfouten laat controleren;
• Een videoboodschap als sollicitatie kan verrassend zijn, maar stuur ook altijd je brief en cv toe;
• Licht een niet voor de hand liggende opbouw van je cv goed toe;
• Een niet-Nederlandse afkomst kan heel gewenst zijn, zonder dat die is uitgesproken in een vacaturetekst. Met jouw afkomst kun je juist iets toevoegen aan een team;

Ravioli met kreeft Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl
Ravioli met kreeft Kaatje bij de Sluis* in Blokzijl

• Besef dat er op internet wordt gezocht naar informatie over jou. Dat negatieve informatie de kans op een baan verkleint is vanzelfsprekend. Daarentegen kan bijvoorbeeld een zeer groot aantal volgers op Instagram of het regelmatig posten van je eigen prachtige foodfoto’s ervoor zorgen dat je eerder wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek omdat het blijk kan geven van deskundigheid;
• Dat je een groot aantal Instagramvolgers hebt en dat je veel mooie eigen foodfoto’s post is het waard om in je motivatiebrief te melden;
• Geef referenties op, het kan net het verschil maken;
• Besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging tijdens het sollicitatiegesprek. Kleding, schoenen en handen moeten schoon en netjes zijn;
• Geef een ferme handdruk, wees open, eerlijk en beleefd tijdens het gesprek;
• Sieraden als ringen en armbanden lijken voor sommige werkgevers minder belangrijk tijdens een gesprek. Niet iedereen is zo ruimdenkend, daarom is het beter om ze tijdens het gesprek thuis te laten. In de keuken mogen ze immers veelal toch niet gedragen worden;
• Geef in je brief aan dat je graag een dag komt proefdraaien.

Gerelateerd in Ontwikkeling

SVH Meesterkoks Theo van Rensch en Onno Kokmeijer tijdens les Sterklas

Sterklas in beweging

De Sterklas is volop in beweging. De afgelopen jaren is deze culinaire topopleiding voor koks explosief gegroeid.

Cas Spijkers Academie ga zo hoog mogelijk

Cas Spijkers Academie: ga zo hoog mogelijk

Wat maakt de Cas Spijkers Academie zo bijzonder? Een gesprek met 3 vakdocenten en met hoofddocent Cees Helder, de eerste driesterrenchef in Nederland.

Werken als kok Australi is hot

Werken als kok: Australië is hot

Chefs René Redzepi en Heston Blumenthal hebben in Australië een restaurant geopend, de foodcultuur is groeit. Robbie Smitskamp werkt er en doet verslag.

Onze partners