Eendenmosselen: gevaarlijk lekker

Van een kluwen eendenmosselen loopt het water je waarschijnlijk niet direct in de mond. Tenzij je natuurlijk al bekend bent met deze bijzondere delicatesse, want door zijn indrukwekkende smaak vergeef je zijn bizarre uiterlijk direct!

Eendenmossel percebes

Geen schelpdier en zeer zeker ook geen eend
Hoe komt dit smakelijke zeebeestje eigenlijk aan zijn bizarre naam? Want dat het geen eend is mag duidelijk zijn maar een mossel is het evenmin.De eendenmossel groeit echter wel tussen de mosselen en vroeger zag men er vaak een rotgans, waarvan ze dachten dat het een eend was, bij in de buurt. Er werden alleen nooit eieren gezien dus ‘logischerwijs’ moest de rotgans wel ontstaan uit de eendenmossel. Dat kwam in die tijd sowieso wel goed uit, want de rotgans werd meteen bestempeld als vis. Van de Katholieke kerk mocht er namelijk geen vlees worden gegeten op zondag en deze gans was dus ineens een prima stukje vis.

Eendenmossel percebes
Galicische kust, het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland

Maar wat is het dan wel?
Een eendenmossel is familie van de zeepok en valt onder de kreeftachtigen, een schaaldier dus. De smaak laat zich niet zo makkelijk omschrijven, maar denk aan het ziltige van een oester, de structuur van een scheermes en in de smaak gelijkenis met krab. De eendenmossels worden ongeveer 3 minuten gekookt in (zee)water met eventueel laurier. That’s it. Hoewel de eendenmossel behoorlijk lijkt op een grove duim met vergroeide nagels, zijn ze wel zo’n beetje hun gewicht in goud waard.

Eendenmossel percebes
Eendenmosselen tegen de rotswanden aan de kust

Wat maakt ze dan zo prijzig?
Het seizoen loopt van december tot en met september, in deze maanden wagen percebeiro’s elke dag hun leven op de vlijmscherpe en gladde rotsen aan de kust van Noord-Spanje en Portugal. De beste eendenmosselen zitten op de gevaarlijkste plekken, daar waar de branding woest tegen de rotsen slaat en de stroming het sterkst is. Zo kweken ze hele stevige spieren en die vinden wij dan weer erg lekker.

Eendenmossel percebes
Percebes op de vismarkt van Coruña

Deze rotsen liggen alleen maar bloot zodra het laagtij is. Met een dikke priem worden de eendenmosselen met rots en al losgebikt, terwijl de percebeiro’s over de rotsen springen, in een poging het woeste beuken van de zee te vermijden.

Eendenmossel percebes

In Spanje en Portugal eten ze de eendenmosselen, percebes, het liefst zelf op. Er gaat dan ook maar een heel klein deel van de vangst naar het buitenland. Dit in combinatie met de halsbrekende toeren die moeten worden uitgehaald om ze te vangen, maakt de eendenmossel een zeer kostbaar maar heerlijk ingredient. De prijs varieert tussen € 30 tot € 125,- per kilo.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca