Experiment zelf drop maken

Gemiddeld eten Nederlanders zo'n twee kilo drop per jaar. Bij elkaar is dat zo'n 32 miljoen kilo drop! Drop is er in allerlei vormen en smaken. Zoete drop is populairder dan zoute drop. Drop mag dan in Nederland populair zijn, in andere landen vinden ze drop niet zo lekker. Hieronder vind je een eenvoudig ouderwets recept om zelf drop te maken.
 

Materialen Stoffen
2 pannetjes water
een zeefje gesneden zoethout
een eetlepel stroop of bruine suiker
2 schoteltjes salmiak
een spatel gelatine blaadjes
  tarwebloem
  ingevet aluminiumfolie

Dit moet je doen:

  1. Kook stukjes zoethout in 250 ml kraanwater.
    Pas op dat het niet overkookt!
     
  2. Schenk na 5 minuten het zouthoutextract door het zeefje in een ander pannetje. Zet het nieuwe pannetje met het zoethoutextract terug op het vuur.
     
  3. Damp het extract in tot er nog ongeveer 50 ml over is. Zet dan het vuur laag.
     
  4. Los 3 theelepels stroop of bruine suiker op in het zoethoutextract.
     
  5. Voeg een halve theelepel salmiak toe voor gewone drop of anderhalve theelepel salmiak voor zoute drop.
     
  6. Laat een vel gelatine 5 minuten op een schoteltje water weken.
     
  7. Maak ondertussen op een ander schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en een beetje water.
     
  8. Voeg aan het kokende zoethoutextract de gelatine en het bloempapje toe, terwijl je blijft roeren. Er mogen geen klonten ontstaan! 
    Let op het mengsel brandt snel aan.
     
  9. Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het op een stuk ingevet aluminiumfolie.
     
  10. Laat de drop enkele dagen uitharden. Eet smakelijk!

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca