Tips voor de lekkerste appelbeignets

Een appelbeignet is een appelschijf die door beslag is gehaald en gefrituurd. Appelbeignets maken is niet moeilijk, je moet er alleen wel wat tijd voor uittrekken en gestructureerd te werk gaan.

Vaak is er in het midden van de appelbeignet een gat. Je komt ook appelbeignets tegen gemaakt van bladerdeeg. Op deze pagina gaan we uit van de variant gemaakt met een frituurbeslag.

Appelbeignets recept

Recept voor 30 stuks:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • mespunt kaneel
  • 6 appels (bijvoorbeeld elstar)
  • 150 ml melk

Voor het suiker-kaneel mengsel:

  • 100 gr suiker
  • 2 theelepels kaneel

Verder heb je een frituurpan gevuld met zonnebloemolie of arachideolie (pindaolie) nodig om in te bakken en poedersuiker om bij de appelbeignets te serveren.

Bereidingswijze appelbeignets

Meng het zelfrijzend bakmeel, de eieren, het mespuntje kaneel en de melk door elkaar en laat dit circa 30 minuten staan. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor en snij de appels in plakken van een halve centimeter dik, zo haal je uit een appel 5 tot 6 plakken.

Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Maak het suiker-kaneel mengsel door de suiker en kaneel door elkaar te doen. Haal de appel plakken nu door het suiker-kaneelmengsel en dan door het beslag. Bak de plakken in ongeveer twee minuten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Serveren kan met lekker wat poedersuiker.

Appelbeignets gemaakt met beslag
Appelbeignets gemaakt met beslag

Welke appels zijn geschikt voor appelbeignets?

Veel mensen bakken met goudreinet. Een goudreinet is een moesappel en bevat daardoor veel vocht. De appelbeignets barsten daardoor sneller op en de olie kan wat meer spetteren. De vulling wordt ook wat papperiger met goudreinet.

Gebruik voor appelbeignets stevige appels:

  • Elstar
  • Patte de loup
  • Jonagold
  • Cox-Orange

Patte de loup is de klassieke appelbeignet appel met veel droge stof en dus weinig vocht. Patte de Loup, in het Nederlands Wolvenklauw, is lekker fris en iets zoet. Deze Franse appel heeft een zuurtje en een wat ruwe schil.

Tekst: Wil Doomen
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ontwikkeling

Tips over beslag

Tips over beslag

Veel voorkomende problemen met beslag en beslagproducten zijn: klonten, inzakken, schiften of het zakken van vruchten tijdens het bakken van het beslag.

Tekst: Wil Doomen
Tips over beslag de warme methode

Tips over beslag: de warme methode

Beslag is een half-vloeibaar deeg dat wordt gebruikt voor cake. Warm beslag is een beslagsoort die wordt bereid volgens de warme methode.

Tekst: Wil Doomen
Tips over brood zaden en pitten

Tips over brood: zaden en pitten

Zaden en pitten zijn smaakmakers, structuurgevers en eyecatchers in brood. We hebben ze voor je op een rij gezet met hoe je ze kan verwerken.

Tekst: Wil Doomen

Onze partners