Muscovado suiker: fris, licht bitter en dropachtig

Bruine suiker werd vroeger ook wel afkeurend ‘armelui-suiker’ genoemd. Er was namelijk lang niet zoveel aan gesleuteld als aan de witte variant en dat kon nooit goed zijn. Maar tijden veranderen en inmiddels zijn we juist heel blij met een zo-min-mogelijk bewerkt, oftewel ongeraffineerd, product als Muscovado suiker.

Suikerriet stengels
Suikerriet stengels

Wat is raffineren eigenlijk?
Raffineren is het proces om witte suiker te maken uit suikerbiet of –riet. De gesneden biet of riet wordt verwarmd zodat de suiker oplost in het water. Dit heet ruwsap en wordt gekookt tot er kristallen in ontstaan en vervolgens net zo lang gecentrifugeerd tot er witte suiker overblijft.

Muscovado suiker
Muscovado suiker

De ene bruine suiker is de andere niet
Alle witte suikers zijn dus eerst bruin geweest. Sterker nog, ook veel bruine suikers zijn eigenlijk gewoon geraffineerde witte suikers die gekleurd zijn met karamelsiroop. Maar niet bij Muscovado suiker. Muscovado suiker wordt ook gemaakt van suikerriet, gesneden, verwarmd en heel kort gecentrifugeerd. Het diksap wat uit de centrifuge komt is dus nog bruin van kleur en wordt verder in de zon gedroogd.

Suikerriet veld
Muscovado suiker rietsuiker: donker van kleur, vochtig en grof van structuur

Melasse
Melasse is een bijproduct van geraffineerde suiker wat ontstaat bij het centrifugeren, een donkere stroperige suikerstroop. Bij Muscovado suiker is dit dus niet verwijderd en dit geeft de suiker zijn complexe smaak: fris, licht bitter en tonen van drop.

Muscovado suiker rietsuiker
Suikerriet veld

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca