Vooruitblik Michelingids 2020

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert Michelin op 13 januari 2020 de Nederlandse gids voor 2020. Welke restaurants krijgen hun eerste ster, wie gaat naar twee of misschien zelfs naar drie sterren en waar valt sterverlies te verwachten? Onze jaarlijkse vooruitblik.

Deze vooruitblik is gebaseerd op de noteringen in restaurantgidsen Gault&Millau (GM) 2020, Lekker 2020, Proefschrift Restaurants (PR), vervallen Bib Gourmands en op een rondvraag langs horecaprofessionals.

Vervallen sterren

Met de sluiting van De Leest in Vaassen verliest Nederland één van zijn drie driesterrenrestaurants. La Trinité in Sluis en Blok’s in Amersfoort hebben aangegeven een meer laagdrempelig concept te (gaan) voeren, waarbij een Michelinster niet meer past. Dat zou betekenen dat Nederland minimaal 5 sterren verliest in de gids 2020.

Vooruitblik Michelingids 2020

Verkoop sterrenrestaurants
Met de verkoop van het Maastrichtse Beluga Loves You vervallen de twee sterren van voormalig eigenaar Hans van Wolde. Servais Tielman, die met zijn vorige restaurant Cucina del Mondo in Heerlen enige jaren een Michelinster kookte, nam de zaak over. We zullen moeten afwachten of Michelin vanaf september voldoende inspecties heeft kunnen uitvoeren om zijn kookkunsten te kunnen beoordelen. GM beloont het nieuwe Beluga met 15 punten, Lekker met plaats 36 en PR met cijfer 8.

Vooruitblik Michelingids 2020
Kasteel Heemstede in Houten

Ook André van Doorn van restaurant Kasteel Heemstede in Houten (één ster) verkocht zijn zaak. De nieuwe mede-eigenaar en chef Ollie Schuiling kookte in het buitenland (o.m. als chef) in driesterrenrestaurants. Gecombineerd met o.a. Koen van der Plas (ex Inter Scaldes ***) aan de voorkant zijn er duidelijk sterrenambities. Hoewel de overname in de zomer van 2019 plaatsvond, en er vanaf die tijd volgens zijn richtlijnen werd gekookt, kon Ollie Schuiling pas in november zijn plaats aan de kachel innemen. De kans dat Michelin voor de gids 2020 al een goed oordeel heeft kunnen vormen is daardoor niet groot.

Ton Pinxten verkocht zijn Wolfslaar * in april 2019 aan Danny Kovacevic, waarbij chef Maarten Camps op zijn post bleef en het concept ongewijzigd bleef. De overige gidsen blijven Wolfslaar positief waarderen, waardoor hier geen bijzondere gevolgen worden verwacht.

Vooruitblik Michelingids 2020
Patrick 't Hart chef/eigenaar Restaurant Zeezout in Rotterdam

Chefswisseling en verhuizing
Arturo Dalhuisen, die per 2018 de ster kookte in The White Room in Amsterdam, vertrok voorjaar 2019 en zijn plaats werd ingenomen door zijn rechterhand Randy Karman. Hoe Michelin deze wisseling waardeert zullen we moeten afwachten. GM kent het restaurant 15 punten toe, PR 8,8 en Lekker een 55e plaats.

Vooruitblik Michelingids 2020
Restaurant Zeezout in Rotterdam

Tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn verhuisde in juni van Zuidwolde naar Staphorst. Het restaurant werd één op één overgezet, ook v.w.b. kookstijl en team, zodat het voor de hand ligt dat de twee sterren behouden blijven. Dat wordt ook gestaafd door de onverminderd goede notering in de overige gidsen, waarbij het restaurant in Lekker zelfs steeg van de 15e naar de 9e plaats.

Vooruitblik Michelingids 2020
Restaurant MARREES in Weert

Kanshebbers eerste ster
Een vervallen Bib Gourmand kan bij goede prestaties de opmaat naar een ster zijn omdat een restaurant niet tegelijkertijd een Bib én een ster kan hebben. De lijst van 15 vervallen Bibs laat sluitingen en verkoop zien of menuprijzen die niet meer binnen de grens van € 39 vallen. Er zijn weinig tekenen dat onder de resterende vervallen Bibs kanshebbers voor een ster zijn.

Vooruitblik Michelingids 2020
Jan Smink van Restaurant Smink in Wolvega © Kyonne Leyser

Van de nieuwe restaurants zouden de volgende restaurants kans maken op een ster op basis van hun ranking in de overige gidsen: Smink in Wolvega (16,5 GM/Lekker rand top 100/8,5 PR) en het verhuisde De Nieuwe Winkel in Nijmegen (15 GM/96 Lekker/8,8 PR).

Vooruitblik Michelingids 2020
Restaurant Smink in Wolvega © Kyonne Leyser
  
Bij de al langer bestaande restaurants zouden o.m. de volgende restaurants hoge ogen gooien voor een eerste ster als we puur afgaan op de cijfermatige notering in GM, Lekker en PR: Meliefste in Wolphaartsdijk (17 GM/33 Lekker/8,8 PR), L’Atelier in Gulpen (16 GM/23 Lekker/7,9 PR) en Chateau St. Gerlach in Valkenburg (16 GM/44 Lekker/7,7 PR).
 
Dat geldt ook voor La Rive in Amsterdam (17,5 GM/26 Lekker/8,7 PR) wiens ster 3 jaar geleden werd ontnomen en Cordial in Oss (16,5 GM/21 Lekker/8,4 PR) en Neercanne in Maastricht (16 GM/81 Lekker/8,4 PR) die het sinds een jaar zonder ster moeten doen.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Marijn van de Worp en Yasmina El Azzouzi Restaurant Fizzy in Epe

Andere restaurants die gemiddeld genomen in de gidsen iets minder hoge rankings hebben, maar die regelmatig worden getipt voor een eerste ster zijn Taiko en Graphite in Amsterdam, Fizzy in Epe, Zeezout in Rotterdam, Zheng in Den Haag, de in november/december 2018 verhuisde restaurants Rantree in Maastricht en Marrees in Weert en het in augustus 2019 geopende Codium in Goes, waar de getalenteerde Wouter Kik als chef en mede-eigenaar aan de kachel staat.

Vorig jaar kreeg Nederland er 12 nieuwe eensterrenrestaurants bij en vielen er 11 af.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Restaurant Fizzy in Epe

Kanshebbers tweede ster
Afgaande op de noteringen in de gidsen zou Vermeer in Amsterdam (18 GM/27 Lekker/9,0 PR) theoretisch kans maken op een tweede ster omdat het met die ranking min of meer in de categorie twee sterren valt.
Datzelfde geldt voor 212 in Amsterdam (17,5 GM/20 Lekker/8,9 PR) en Bij Jef in Den Hoorn (17,5 GM/34 Lekker/9,0 PR).

Afgelopen jaar kreeg Nederland er twee nieuwe tweesterrenzaken bij en viel er geen enkele af.

Kanshebbers derde ster
Sinds de gids 2018 telt Nederland drie driesterrenrestaurants: De Leest in Vaassen, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. In verband met sluiting valt De Leest af, zodat er twee overblijven.

Andere restaurants die op basis van hun ranking hoge ogen gooien voor een derde ster en die binnen de horeca veel genoemd worden om (op termijn) tot de absolute top uit te groeien zijn Ciel Bleu (19 GM/6 Lekker/9,3 PR) en Spectrum (18,5 GM/7 Lekker/9,1 PR) in Amsterdam en Tribeca in Heeze (18,5 GM/3 Lekker/9,4 PR).

Vooruitblik Michelingids 2019
Restaurant Tribeca in Heeze

Presentatie Michelingids 2020
De Nederlandse Michelingids 2020 wordt op maandag 13 januari 2020 gepresenteerd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanaf 10.30 uur zijn de eerste sterrenbekendmakingen te verwachten.

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld


Ontvang als eerste het Michelin nieuws in de gratis kokswereld nieuwsbrief

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
21 t/m 23 september 2020

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca