Is jackfruit het nieuwe superfood?

Hoewel we een klein beetje de kriebels krijgen van het woord superfood na de hele lijnzaad-, gojibessen- en hennepzaadhype, komt jackfruit toch wel aardig in de buurt van een super food. Als in: een bijzonder etenswaar dat je zowel als groente, vleesvervanger en fruit kan eten bedoelen we dan.

Is jackfruit het nieuwe superfood?


Het voedsel van de toekomst
Was het een aantal jaar geleden nog boerenkool wat de klok sloeg, tegenwoordig kun je bijna niet om jackfruit heen. Letterlijk. Want deze vruchten wegen ergens tussen de 15 kilo en 45 kilo. Elke jackfruitboom, die uit de moerbeifamilie komt, kan wel 100 tot 200 enorme vruchten per jaar produceren. Naast heel goed verkrijgbaar is het ook nog eens een super veelzijdig en voedzame vrucht. Daarom wordt jackfruit ook wel het voedsel van de toekomst genoemd.

Is jackfruit het nieuwe superfood?
Verse jackfruit op markt in Hanoi, Vietnam

Van zoete vrucht tot subtiele vleesvervanger
Deze vrucht – want dat is het – is een oude bekende uit de Indonesische, Maleisische, Vietnamese en Filipijnse keuken waar het ‘nangka’ wordt genoemd. Hier wordt jackfruit gegeten in curry’s en stoofschotels. Maar ook als chips of ijs, of gewoon zo uit het knuistje als een stuk fruit. Rijpe jackfruit heeft namelijk een heerlijk zoete smaak, als een mix van banaan en ananas.

Is jackfruit het nieuwe superfood?
De pitten kan je roosteren, de smaak doet dan denken aan kastanje

Maar je kan de enorme vruchten ook onrijp kopen én eten. Onrijpe jackfruit heeft eigenlijk nog maar weinig smaak, waardoor het heel goed andere smaken op kan nemen. De structuur van deze onrijpe vrucht is stevig en vlezig, je kan er bijvoorbeeld heel goed een vegan pulled pork of pulled chicken gerecht mee maken. Daarnaast bevat een stuk jackfruit veel vezels en maar weinig calorieën, en past zo helemaal in deze tijdsgeest.

Is jackfruit het nieuwe superfood?
Vegetarische curry van jackfruit

Vers versus ingeblikt
In de landen waar Jackfruit zo aan de boom groeit kan je de vrucht op bijna elke markt wel kopen. Hier in Nederland is verse jackfruit bemachtigen wat lastiger, maar gelukkig wordt zowel de rijpe als onrijpe vrucht in blikken verkocht.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca