Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Cedrat, maitake, rossio, pepino en mashua het zijn allemaal groenten die de gemiddelde Nederlander niet kent of niet met gemak aan kan komen. Groenteleverancier Rungis is inmiddels 30 jaar lang een begrip in de horecawereld en weet als geen ander wat er speelt in de wereld van groenten én restaurant keukens. Die kennis delen ze graag, vandaag in de vorm van een bijzondere gastles aan sterklas Amsterdam. Dé kans om als jong talent kennis te maken met bijzondere smaken!

Of het nu door middel van reizen is, netwerken of toevallige ontdekkingen, in de schappen bij Rungis ligt naast het standaard assortiment ook een aanbod wat anders dan anders is. Om te zorgen dat iedereen dit weet, trekt het team van Rungis er regelmatig op uit om die boodschap te verkondigen.

Zo gebeurt het dat tussen de lessen horecamanagement, personeelsmanagement en wijnkennis bijzondere groenten- en fruitsoorten de hoofdrol pakken. De Sterklas, een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en ROC Amsterdam, staat een dag lang in het teken van deze masterclass om van te watertanden. En daar werden de leerlingen best blij van! Kijk en lees mee!

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam
Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Groente gastles: masterclass om van te watertanden

In de praktijkruimte van het ROC is de werkbank fleurig gevuld met een ruim assortiment aan groenten. Ik zeg fleurig, omdat de kleuren van de diverse groenten er vanaf spatten! Uitblinkers dit jaar zijn de Peruaanse groenten, zoals de rode rocoto peper en diverse smakelijke olluco knolletjes, maar ook Peruaans fruit zoals de rijpe cherimoya of de romige lucuma zijn vertegenwoordigd.

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Gastles met groente: de proef op de som

De smaken zijn met recht opvallend lekker te noemen. Een lust voor het oog en de wauwfactor is dan ook hoog! Zo ook volgens de leerlingen die hun ogen niet van de goed gedekte tafel kunnen afhouden. De bedoeling van de masterclass/gastles, gegeven door SVH Meesterkok Niels van den Berg en groente- en fruitspecialist Frank van Vuure, is het kennismaken met het diverse groenten en fruit, om er vervolgens zelf een gerecht mee te bereiden. De gerechten worden nadien geproefd en doorgenomen.

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Ga juist aan de slag met producten die je nog niet kent

De leerlingen, stuk voor stuk werkzaam in sterrenrestaurants, krijgen vrij spel en mogen naar eigen inzicht groenten van de tafel pakken om er iets moois, maar vooral ook iets lekkers mee te maken. En dat alles op een laagdrempelige manier zonder sprake van wedstrijdverband. De opdracht: ga juist aan de slag met producten die je nog niet kent.

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Na het proeven en de bijkomende uitleg over wat men precies geproefd heeft, is het dan zover, de leerlingen mogen zelf aan de slag. Vol enthousiasme wordt gepakt van de tafel met groenten. Teams worden gevormd en recepten worden ter plekke maar met zorg bedacht.

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Kennis wordt overdragen op de jongere garde

Leraar en SVH Meesterkok Theo van Rensch kijkt trots toe. “Ik doe dit vak nu negen jaar en dit soort momenten zullen nooit vervelen,” lacht Theo, die samen met zijn collega Wil Kauffman verantwoordelijk is voor het verzorgen van de praktijklessen. “Je bent dagelijks bezig met je passie en je wordt er nog voor betaald ook. Dat is toch het mooiste wat er is?”

“Ik heb jarenlang zelf in de keuken gewerkt en besloot op een gegeven moment dat ik mijn kennis wilde overdragen op de jongere garde. Ik heb zelf vroeger ook mijn diploma hier op het ROC behaald, dus wat dat betreft is de cirkel nu weer rond!”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Nederlands elftal

Op de achtergrond klinkt het gerommel met pannen en hier en daar luid gelach. Het is duidelijk, de leerlingen zijn enthousiast. “Je kijkt hier echt naar het neusje van de zalm,” zegt Theo, “deze leerlingen plakken vrijwillig nog twee jaar extra aan hun opleiding vast, omdat ze naar het allerhoogste niveau streven. Je kunt deze klas ook niet vergelijken met de andere klassen. Dit zijn de beste leerlingen van Nederland, vergelijkbaar met het Nederlands elftal!”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

“Een dag als dit is in meerdere opzichten belangrijk,” zegt Niels, wanneer ik even bij hem kom staan, “wij zijn bij Rungis erg met het horecaonderwijs bezig, we hebben bijvoorbeeld volop meegewerkt aan de nieuwe koksleermiddelen van SVH. Gastlessen geeft Rungis aan verschillende gespecialiseerd koksopleidingen, bijvoorbeeld ook aan de Cas Spijkers Academies.”

“Tijdens deze gastlessen kunnen we echt de diepte in en bijvoorbeeld samen het verschil proeven tussen een tomaat uit Bretagne of uit de Provence. Het lijkt misschien vergezocht maar de verschillen zijn gigantisch groot.”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

“De Michelinsterren vliegen je tijdens zo’n gastles om de oren, dus ze hebben al veel productkennis vanwege hun werk, maar we proberen ze toch altijd te verrassen met de nieuwste aanwinsten of juist die typische seizoensproducten. Het enthousiasme is altijd groot en ze zijn erg gretig om bij te leren.”

“Als je dan ziet wat daar dan na een ruim uur jammen en koken uitkomt, dat vind ik altijd super indrukwekkend. Wij hebben als groenteleverancier natuurlijk de luxe om ons te specialiseren in één ding en daar weten we dan ook alles van af, maar die leerlingen moeten zoveel dingen leren en zijn met zoveel dingen tegelijk bezig, daar heb ik heel veel respect voor. Ik word van een ochtend als dit dan ook net zo blij als zij…”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Alles proeven

En dan is het zover! Er mag geproefd worden. “Wie heeft deze gemaakt?” vraagt Niels en hij neemt een hap van één van de gerechten. “Wij!” klinkt het aan de andere kant van de tafel. “Mooi… ja, lekker… je zou misschien nog een beetje brutaler mogen zijn met de yuzu, maar verder heel goed gedaan! Lekker!”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Eén voor één gaat Niels de gerechten langs, de hele groep proeft mee. Ik vraag me ondertussen af wat de leerlingen zelf van deze ochtend vinden. “Ik vind het super gaaf om mee te maken,” aldus Niek de Schmedt van restaurant Wiesen, “als restaurant koop je natuurlijk alleen de groenten in die op dat moment op je kaart staan. Nu heb ik de kans om allerlei andere soorten groenten uit te proberen! Ook groenten die ik helemaal niet ken. Super gaaf!”

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Uitdaging

En niet alleen Niek vindt het een bijzondere ochtend, ook Max Koomen van De Posthoorn. “Nou niet alleen bijzonder, ik vind het vooral ook uitdagend,” lacht hij, “normaal werk je ook met vlees- en visproducten en zijn groenten garnituren, maar vandaag is vegetarisch de basis van je gerecht. Dat vind ik een leuke uitdaging!”

Inmiddels is het tijd voor de presentatie van de gerechten!

Jet Loos van De Groene Lantaarn en Bram Eenenberg van ’t Amsterdammertje
Jet Loos van De Groene Lantaarn en Bram Eenenberg van ’t Amsterdammertje
Gerecht Jet Loos van De Groene Lantaarn en Bram Eenenberg van ’t Amsterdammertje
Gerecht Jet Loos van De Groene Lantaarn en Bram Eenenberg van ’t Amsterdammertje
Jason en Jesse van Ron Gastrobar
Jason en Jesse van Ron Gastrobar
Gerecht Jason en Jesse van Ron Gastrobar
Gerecht Jason en Jesse van Ron Gastrobar
Tim van Vista en Julia Harmsen van Parkheuvel
Tim van Vista en Julia Harmsen van Parkheuvel
Gerecht Tim van Vista en Julia Harmsen van Parkheuvel
Gerecht Tim van Vista en Julia Harmsen van Parkheuvel
Moriaan Koeleman van Pure C en Sven Brandsen van Bij Jef
Moriaan Koeleman van Pure C en Sven Brandsen van Bij Jef
Gerecht Moriaan Koeleman van Pure C en Sven Brandsen van Bij Jef
Gerecht Moriaan Koeleman van Pure C en Sven Brandsen van Bij Jef
Niek de Smedt van Wiesen en Max Koomen van De Posthoorn
Niek de Smedt van Wiesen en Max Koomen van De Posthoorn
Gerecht Niek de Smedt van Wiesen en Max Koomen van De Posthoorn
Gerecht Niek de Smedt van Wiesen en Max Koomen van De Posthoorn
Job Herlaar van Bij Jef en Ivanildo Kamperveen van Pure-C
Job Herlaar van Bij Jef en Ivanildo Kamperveen van Pure-C
Gerecht Job Herlaar van Bij Jef en Ivanildo Kamperveen van Pure-C
Gerecht Job Herlaar van Bij Jef en Ivanildo Kamperveen van Pure-C
Hicham Dijk van Parkheuvel en Leon Vendel van RIJKS
Hicham Dijk van Parkheuvel en Leon Vendel van RIJKS
Hicham Dijk van Parkheuvel en Leon Vendel van RIJKS
Hicham Dijk van Parkheuvel en Leon Vendel van RIJKS
Tamara Klaase van de Vrienden van Jacob en Ramona Vromans van De Bokkedoorns
Tamara Klaase van de Vrienden van Jacob en Ramona Vromans van De Bokkedoorns
Gerecht Tamara Klaase van de Vrienden van Jacob en Ramona Vromans van De Bokkedoorns
Gerecht Tamara Klaase van de Vrienden van Jacob en Ramona Vromans van De Bokkedoorns
Florian van Tout à Fait en Tom Groothuysen van Ratatouille Food & Wine
Florian van Tout à Fait en Tom Groothuysen van Ratatouille Food & Wine
Gerecht Florian van Tout à Fait en Tom Groothuysen van Ratatouille Food & Wine
Gerecht Florian van Tout à Fait en Tom Groothuysen van Ratatouille Food & Wine
Roël Beekman en Martijn Hesseling, beiden van Ciel Blue
Roël Beekman en Martijn Hesseling, beiden van Ciel Blue
Gerecht Roël Beekman en Martijn Hesseling, beiden van Ciel Blue
Gerecht Roël Beekman en Martijn Hesseling, beiden van Ciel Blue
Bjorn Schimpf van FG restaurant en Samuka Kenneh van Aan de Poel
Bjorn Schimpf van FG restaurant en Samuka Kenneh van Aan de Poel
Gerecht Bjorn Schimpf van FG restaurant en Samuka Kenneh van Aan de Poel
Gerecht Bjorn Schimpf van FG restaurant en Samuka Kenneh van Aan de Poel

Groente gastles toptalenten Sterklas Amsterdam

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ontwikkeling

Casimir Evens op je 31e Executive Chef

Casimir Evens: op je 31e Executive Chef

Op je 31e Executive Chef worden, het overkwam Casimir Evens in het NH Eindhoven, inclusief VANE Restaurant & Skybar. Een interview over de weg ernaartoe.

Cas Spijkers Academie ga zo hoog mogelijk

Cas Spijkers Academie: ga zo hoog mogelijk

Wat maakt de Cas Spijkers Academie zo bijzonder? Een gesprek met 3 vakdocenten en met hoofddocent Cees Helder, de eerste driesterrenchef in Nederland.

Restaurant Da Vinci Maasbracht

De rol magische van de patissier in een restaurant

Het zijn vaak de laatste momenten van een maaltijd die meeste bijblijven. We spraken met Steyn Dullens van restaurant Da Vinci over zijn rol als patissier.

Onze partners