De Sterklas:
"Kok zijn is meer dan roeren in een pannetje"

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld

De Sterklas van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en ROC van Amsterdam is volop in beweging. De afgelopen jaren is deze culinaire topopleiding voor koks explosief gegroeid en kent vrijwel iedereen uit het vak de Sterklas. Ik vroeg docent, boegbeeld en SVH Meesterkok Theo van Rensch naar het succes van de Sterklas.

Theo van Rensch
 
Sterklas groeit als een gek
Wat maakt de Sterklas zo bijzonder? Theo van Rensch: “We groeien als een gek, 4 jaar geleden hadden we 13 leerlingen en dat zijn er nu 40. De Sterklas bestaat nu 19 jaar en is onderdeel van het ROC van Amsterdam, de grootste van Nederland op het gebied van koksopleidingen. We hebben de ambitie om de beste te zijn. Daarbij zijn we heel selectief in het toelaten, de leerlingen moeten aantoonbaar gemotiveerd zijn, kwaliteit is belangrijk. Je moet wel weten waar je aan begint, het is best zwaar. De opleiding wordt afgesloten met een mini-Meesterproef en als je slaagt mag je je Gezel chef-kok noemen. Het slagingspercentage is 80-85%, soms vallen er leerlingen af of worden ze overgezet naar andere opleiding. Van de 80 jonge mensen die de opleiding gespecialiseerd kok doen, zitten er 40 in de Sterklas.”

Sterklas en het Gilde van Meesterkoks
Welke link is er met het Gilde van Meesterkoks? Theo van Rensch: ”De Sterklas valt onder het Gilde van Nederlandse Meesterkoks - dat is een broederschap van SVH Meesterkoks - en daarom moet op school een Meesterkok werkzaam zijn. Het ROC van Amsterdam voert de opleiding uit. De Sterklas wordt gedragen door Meesterkoks. Onno Kokmeijer, Marcel de Leeuw, Alain Alders, het zijn allemaal Sterklassers die nu SVH Meesterkok zijn en die zich nog steeds inzetten voor de Sterklas. Sterklassers die de ambitie hebben om ooit Meesterkok te worden, hebben al wat extra bagage omdat in ons lesprogramma een aantal bijzondere verrichtingen is opgenomen die ook in het Meesterkok-traject zitten.”

Sterklas gerecht

Kok zijn is meer dan roeren in een pannetje
Wat leer je nog meer dan koken? Theo van Rensch: “Ik vind het belangrijk dat koks een opleiding op het niveau van mbo 4 doen, zo kun je ook andere kanten op in je leven. Want kok zijn is meer dan roeren in een pannetje. De leerlingen krijgen ook les in management, rekenen, economie, Nederlands, Engels, marketing, social media en dat allemaal op havoniveau. Samen met docent en SVH Meestergastheer Wil Kauffman - hij doceert onder meer operationeel management, wijnen en gastronomie - verzorg ik de praktijk- en theorielessen op school en ook SVH Meesterkok Ben van Beurten speelt een grote rol. Wij leren de leerlingen de basics, de technieken en de arbeidshouding. Koken leren ze bij de leermeesters in de leerbedrijven, wat meestal toprestaurants zijn.”

Demo’s door sterrenchefs
Duur zeker, die Sterklas? Theo van Rensch: “Ik hoor wel eens gemopper over de lesprijs, maar de Sterklas kost 1500 euro per jaar, een hotelschool-opleiding 8000 euro. We geven elke week praktijkles en we kopen de beste producten in, waarbij we niet op een paar euro kijken. En we hebben een uitgebreid programma met gastdocenten en workshops, zoals die van Roger Rassin en Dennis Kuipers, zij geven fantastische demo’s over hun signatuurgerechten. Ook dit jaar gaan we weer naar de Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura in samenwerking met Vanilla Venture.

Sterklas leerlingen

Vertrek van Rensch bij Koksgilde
Even iets anders, je hebt onlangs bekendgemaakt op te stappen als President van het Koksgilde, wil je daar nog iets over kwijt? Theo van Rensch: ”Ik kreeg teveel weerstand op mijn plannen voor modernisering, dat werd te lastig. Daarbij werd het ook steeds moeilijker te combineren met mijn werk voor de Sterklas, het werd allemaal een beetje te veel. Daarom heb ik besloten het Koksgilde de ruimte te geven om zonder mij verder te gaan. 

Foodtube
De Sterklas krijgt een eigen kanaal op hét gastronomische videplatform Foodtube, toe maar! Theo van Rensch: “We doen zoveel moois, dat gaan we laten zien. In de video’s gaan onze leerlingen met producten werken en technieken laten zien. Ze moeten zich dus echt presenteren voor de camera van Ronald Hoeben. Dat is niet alleen goed voor de leerlingen, maar ook voor de bekendheid van de school.”

Sterklas in actie

Mogelijke samenwerking met Cas Spijkers Academie
De Sterklas opereert vanuit Amsterdam, terwijl de andere culinaire topopleiding de Cas Spijkers Academie landelijk werkt. Nog uitbreidingsplannen? Theo van Rensch: “We hebben nu Amsterdam als basis, maar het Gilde van Meesterkoks zou graag zien dat de Sterklas landelijk de vleugels uitslaat. Daarbij is samenwerking met de Cas Spijkers Academie niet ondenkbaar. We gaan zien hoe zich dat ontwikkelt.”

Aanmelden voor de Sterklas
Hoe lopen de aanmeldingen voor komend studiejaar? Theo van Rensch: “Voor komend schooljaar hebben we al veel aanmeldingen binnen, maar leerlingen kunnen zich nog steeds aanmelden. Op 20 april hebben we intakegesprekken gepland.”

Meer informatie over de Sterklas vind je op rocva.nl en sterklas.com.

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca