Vroege Hollandse asperges

Het seizoen van ons ‘witte goud’ lijkt steeds eerder te beginnen. Hoe kan dat?

Voor aspergetelers was het vroeger een kwestie van hoge zandbedden aanleggen en wachten tot de witte asperges omhoog kwamen. Rond 1 mei barstte de bovenkant van de aspergebedden, en konden de roomwitte stengels van de wortelkluit los gestoken worden. Tegenwoordig start de oogst al veel eerder. Door diverse innovatieve vervroegingstechnieken is het ‘witte goud’ uit de volle grond half maart al steekklaar.

Aspergebedden bedekt met plastic
Aspergebedden bedekt met plastic

Vroege Hollandse asperges: een warm bed

Hoe de telers moeder natuur om de tuin leiden? Ze versnellen het groeiproces door zwart UV-bestendig plasticfolie over hun aspergebedden te trekken. Het materiaal houdt de zonnewarmte beter in het bed vast en zorgt voor een snellere opwarming van de grond. Ook fijn: door deze toepassing kan de teler zijn asperges steken wanneer het hem uitkomt. Het plastic laat absoluut geen licht door. En geen licht wil zeggen dat de asperge wit blijft – een paar zonnestralen kleurt het roomwit eerst violet en daarna groen.

Asperge steken
Asperge steken

Plastic plus

Bij plasticfolie alleen blijft het meestal niet. Zo spannen telers boogvormige plastic minitunnels over de met folie bedekte aspergebedden – dit vangt extra zonnewarmte op. Blaastunnels vervroegen de teelt nog iets meer. Een ventilator blaast constant lucht bij deze grote lage tunnels van dik kunststof naar binnen, zodat ze bol komen te staan. Ook hierbij zorgt de zon voor de warmte. En als de Nederlandse zon nou niet voldoende schijnt? Daar is een oplossing voor. In de grond ingegraven verwarmingsslangen verwarmen de aspergebedden kunstmatig.

Aspergeteelt in tunnels
Aspergeteelt in tunnels

Vroege Hollandse asperges: eerder wel, later niet

Het moge duidelijk zijn; de huidige teelttechnieken laten de temperatuur van de aspergebedden flink oplopen, zodat de asperges vroeger de grond uitkomen. Maar het seizoen langer rekken; daar begint geen teler aan. Traditiegetrouw stoppen alle telers er op 24 juni (Sint-Jansdag) mee. En dat is echt nodig. Alleen dan kunnen de aspergeplanten nog voldoende voedsel naar de wortels sturen, en is de teler opnieuw verzekerd van een goede oogst. Hoe vroeg die komend jaar dan ook mag beginnen. Lees ook over een andere groente die juist geen zonlicht ziet: witlof.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Zilte zeegroente

Zilte zeegroente

Zeegroente lamsoor en zeekraal groenten hebben een zilte smaak en een sappige bite. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen.

Zaadje wortel witlof

Zaadje, wortel, witlof!

Vroeger smaakte witlof bitter. Nu niet meer. Of in elk geval een stuk minder. Bitter of zoet, onder de grond of in water, dit is hoe de stronkjes geteeld worden.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg
Een voorbeeld van Kleurrijke oer-aardappelen

Kleurrijke oer-aardappelen

Van de gekleurde oer-aardappelen is de truffelaardappel bij veel chefs het meest bekend. Er is echter veel meer te ontdekken.

Onze partners