Vroege Hollandse asperges

Het seizoen van ons ‘witte goud’ lijkt steeds eerder te beginnen. Hoe kan dat?
Voor aspergetelers was het vroeger een kwestie van hoge zandbedden aanleggen en wachten tot de witte asperges omhoog kwamen. Rond 1 mei barstte de bovenkant van de aspergebedden, en konden de roomwitte stengels van de wortelkluit los gestoken worden. Tegenwoordig start de oogst al veel eerder. Door diverse innovatieve vervroegingstechnieken is het ‘witte goud’ uit de volle grond half maart al steekklaar.

Asperge bedden

Warm bed
Hoe de telers moeder natuur om de tuin leiden? Ze versnellen het groeiproces door zwart UV-bestendig plasticfolie over hun aspergebedden te trekken. Het materiaal houdt de zonnewarmte beter in het bed vast en zorgt voor een snellere opwarming van de grond. Ook fijn: door deze toepassing kan de teler zijn asperges steken wanneer het hem uitkomt. Het plastic laat absoluut geen licht door. En geen licht wil zeggen dat de asperge wit blijft - een paar zonnestralen kleurt het roomwit eerst violet en daarna groen.

Plastic over asperges

Plastic plus
Bij plasticfolie alleen blijft het meestal niet. Zo spannen telers boogvormige plastic minitunnels over de met folie bedekte aspergebedden - dit vangt extra zonnewarmte op. Blaastunnels vervroegen de teelt nog iets meer. Een ventilator blaast constant lucht bij deze grote lage tunnels van dik kunststof naar binnen, zodat ze bol komen te staan. Ook hierbij zorgt de zon voor de warmte. En als de Nederlandse zon nou niet voldoende schijnt? Daar is een oplossing voor. In de grond ingegraven verwarmingsslangen verwarmen de aspergebedden kunstmatig.

Asperge steken

Eerder wel, later niet
Het moge duidelijk zijn; de huidige teelttechnieken laten de temperatuur van de aspergebedden flink oplopen, zodat de asperges vroeger de grond uitkomen. Maar het seizoen langer rekken; daar begint geen teler aan. Traditiegetrouw stoppen alle telers er op 24 juni (Sint-Jansdag) mee. En dat is echt nodig. Alleen dan kunnen de aspergeplanten nog voldoende voedsel naar de wortels sturen, en is de teler opnieuw verzekerd van een goede oogst. Hoe vroeg die komend jaar dan ook mag beginnen.

Tekst: Emmelien Smit


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca