Vooruitblik MICHELIN Sterren 2025-2026

Op 6 oktober 2025 vindt de presentatie van de Nederlandse MICHELIN Sterren plaats. Welke restaurants krijgen hun eerste Ster, wie gaat naar twee Sterren en welke Sterren vallen af? En komt er na 7 jaar eindelijk een nieuw driesterrenrestaurant bij? Lees het in onze jaarlijkse vooruitblik, die dit jaar een jubileumeditie is, omdat we die voor de tiende keer hier op Kokswereld publiceren.

Tekst: Astrid Schreuders
Hoofdfoto: Soenil Bahadoer en Annu Bachu van GEM. in Gemert

Inleiding

Wij gebruiken in deze vooruitblik de officiële spelling die MICHELIN hanteert, zoals ‘MICHELIN Ster’, ‘Groene MICHELIN Ster’ en afleidingen daarvan. Een * staat voor het aantal MICHELIN Sterren.

Net als in 2024 wordt de Sterrenceremonie in MECC Maastricht gehouden, waar van 6 tot en met 8 oktober 2025 horecavakbeurs BBB Maastricht plaatsvindt. Omdat MICHELIN werkt met een online restaurantselectie, kunnen actualiteiten als restaurantsluitingen en chefswissels snel worden verwerkt. Ook worden er door het jaar heen nieuwe restaurants in de selectie opgenomen. Of deze daarnaast ook nog bekroond worden met een Ster, weten we op 6 oktober 2025.

De nieuwe Bib Gourmands worden op 29 september 2025 bekendgemaakt, waardoor de presentatie op 6 oktober zich voornamelijk zal toespitsen op de ‘rode’ MICHELIN Sterren en de Groene MICHELIN Sterren voor duurzaam werkende restaurants.

Gebrande langoustine bij GEM in Gemert, creatie van chef Soenil Bahadoer
Gebrande langoustine bij GEM. in Gemert, creatie van chef Soenil Bahadoer

Over deze vooruitblik

Deze vooruitblik is zoals altijd gebaseerd op de noteringen in restaurantgidsen Gault&Millau (GM) (gidspresentatie 10 februari 2025) en Lekker500 (Lekker) (gidspresentatie 4 november 2024). Daarnaast nemen we tips van goed ingevoerde horecaprofessionals mee en letten we ook op restaurants die hoog scoren bij restaurantrecensenten van dagbladen.

Vervallen Bib Gourmands – die bij goedpresterende restaurants een indicatie kunnen zijn voor het toekennen van een Ster – kunnen we niet meenemen omdat deze pas na de publicatie van onze vooruitblik bekendgemaakt worden. Ook de Groene MICHELIN Sterren worden buiten beschouwing gelaten. We focussen ons alleen op de ‘rode’ MICHELIN Sterren.

Paulina Kasimovaitė en Kalai van Vossen van Cellar Door in Woudrichem, waar Baltische en Zeeuwse roots versmelten met Franse finesse
Paulina Kasimovaitė en Kalai van Vossen van Cellar Door in Woudrichem, waar Baltische en Zeeuwse roots versmelten met Franse finesse

Vervallen Sterren wegens sluiting

De afgelopen 12 maanden sloten diverse Sterrenzaken de deuren: Coulisse* in Amsterdam, De Lindehof** in Nuenen, Fitzgerald* in Rotterdam, Flavours* in Weert, Pikaar* in Hilvarenbeek en Meliefste* in Wolphaartsdijk.

Hiermee verliest Nederland in ieder geval 6 Sterrenrestaurants wegens sluiting. In de vorige periode sloten eveneens 6 Sterrenrestaurants de deuren, waarbij aangetekend moet worden dat die periode 17 maanden duurde.

Flicka* in Kerkdriel heeft aangekondigd per eind december 2025 te sluiten, zodat de teller eind 2025 zeker op 7 gesloten Sterrenrestaurants uitkomt.

Zout & Citroen* in Oosterhout kondigde eind 2024 aan in de loop van 2025 te gaan sluiten en onder een andere naam elders in Oosterhout op een nieuwbouwlocatie te heropenen. De start van de bouw laat nog op zich wachten, zodat Bram en Patricia Helleman voorlopig hun gasten blijven verwennen op de huidige locatie.

Verkoop Sterrenrestaurants

Chef Tom Lamers van Het Koetshuis* in Bennekom en gastvrouw Anoeshka Lamers werden in januari 2025 mede-eigenaar van ’t Raedthuys* in Duiven. Het plan is dat zij het restaurant na drie jaar volledig overnemen van Hans den Engelsen en Karina van der Kolk. Het restaurant staat nog steeds met een Ster in de selectie en dat lijkt logisch gezien de geleidelijke eigendomsoverdracht.

Joris Peters verkocht zijn Aan de Zweth* in maart 2025 aan Justin Koopman en Indy Chiron Akkermans. MICHELIN haalde het restaurant direct uit de selectie en daarmee verdween ook de Ster. Chef Justin heeft een mooi trackrecord met functies als (sous)chef bij FG** en Parkheuvel** in Rotterdam en ’t Ganzenest* in Rijswijk. GM heeft de zaak nog niet kunnen opnemen en MICHELIN heeft op het moment van publicatie van deze vooruitblik nog niet aangekondigd dat Aan de Zweth in de selectie wordt opgenomen.

Aan de Zweth in Schipluiden dat een nieuwe chef-eigenaar kreeg en de MICHELIN Ster verloor
Aan de Zweth in Schipluiden dat een nieuwe chef-eigenaar kreeg en de MICHELIN Ster verloor

In augustus 2025 kreeg De Gieser Wildeman* in Noordeloos een andere eigenaar. René Tichelaar en Danny Dwarswaard gaven hun zaak (inclusief bistro) over aan chef Marco van der Wijngaard. Op het moment van publicatie van deze vooruitblik staat het restaurant nog steeds in de selectie, inclusief Ster.

Chefswissels Sterrenrestaurants

Chef Tom Lamers verliet eind 2024 Het Koetshuis* in Bennekom voor ’t Raedthuys in Duiven. Hij werd opgevolgd door zijn rechterhand Jurre Klein Bleumink, toen al ruim 5 jaar werkzaam in de keuken van Het Koetshuis. MICHELIN heeft aan deze wissel geen consequenties verbonden, gezien het feit dat het restaurant in de selectie gebleven is, inclusief Ster. GM waardeert de keuken van Jurre met 16 punten, wat in onze vooruitblik ruim voldoende is voor een Ster.

Jurre Klein Bleumink nam de keuken van Het Koetshuis over; 16 GM-punten bleven behouden
Jurre Klein Bleumink nam de keuken van Het Koetshuis over; 16 GM-punten bleven behouden

De Librije

Op 23 april 2025 werd Nederland en de internationale gastronomie opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Jonnie Boer, chef-eigenaar van het enige driesterrenrestaurant in Nederland, De Librije in Zwolle. Jonnie werd al jaren terzijde gestaan door zijn rechterhand chef Nelson Tanate, die al ruim 14 jaar bij De Librije werkt en inmiddels mede-eigenaar is. Het was daarom logisch dat Nelson na Jonnies overlijden het culinaire roer volledig overnam.

We zullen moeten afwachten of het wegvallen van Jonnie consequenties heeft voor de derde Ster, die sinds 2004 aan de gevel prijkt. Duidelijk is dat Nelson en Jonnie een hecht team vormden, dat Nelson al jaren de dagelijkse leiding in de keuken heeft en mede-verantwoordelijk is voor onder meer de creativiteit, innovatie en de visie van De Librije

Op die titel en als mede-eigenaar is hij een sleutelfiguur in de toekomst van het restaurant. Het zou daarom verbazingwekkend zijn als hier een Ster weggenomen zou worden. Daarnaast spreekt uit de tekst van de MICHELIN recensie (zoals gepubliceerd op het moment van schrijven van deze vooruitblik) zoveel respect voor het team dat het wel heel zuur zou zijn als het aantal Sterren afgeschaald zou worden.

Familie Boer en chef Nelson Tanate: samen de toekomst van De Librije
Familie Boer en chef Nelson Tanate: samen de toekomst van De Librije

Kanshebbers een of twee MICHELIN Sterren nieuwkomers (geopend vanaf oktober 2024)

De afgelopen periode opende een aantal nieuwe restaurants dat een goede kans maakt op een MICHELIN Ster. Het gaat onder meer om GEM. in Gemert met chef Soenil Bahadoer, Create in Eijsden-Margraten met chef Guido Braeken en Wild Atelier in Hoog Soeren (gesitueerd in de Echoput) met chef Jonathan Zandbergen. Deze chefs hebben zich bewezen door in voorgaande restaurants minimaal een (Jonathan) dan wel twee Sterren te koken (Soenil en Guido).

Kagoshima wagyu A5 en Irish Mór oester bij Create in Eijsden-Margraten met chef Guido Braeken
Kagoshima wagyu A5 en Irish Mór oester bij Create in Eijsden-Margraten met chef Guido Braeken

GM heeft ze nog niet kunnen opnemen en MICHELIN heeft nog niet aangekondigd dat ze in de selectie worden opgenomen. Aangezien MICHELIN in september (na de publicatie van deze vooruitblik) nog met nieuwe toevoegingen in de selectie komt, is de kans groot dat deze restaurants worden opgenomen én dat ze op 6 oktober een Ster krijgen. Wordt een restaurant vóór 6 oktober niet opgenomen in de selectie, dan kan het ook geen Ster krijgen. Spannend wordt of Guido Braeken net als in Julemont weer direct 2 Sterren krijgt en of Soenil Bahadoer zijn in Nuenen achtergelaten 2 Sterren direct weer terugkrijgt.

Dan is er Mario Ridder, wiens Azurite in Delft op 2 september 2025 is geopend. Mario heeft jarenlang in De Zwethheul** en Joelia* MICHELIN Sterren gekookt en hij heeft voor Azurite de ambitie uitgesproken om tot de top 10 van Nederland te horen en voor 2 MICHELIN Sterren te gaan. De vraag is of de tijdspanne voor MICHELIN lang genoeg is geweest om tot een afgewogen oordeel te komen.

Wild Atelier in de Echoput, Hoog Soeren met de veelbelovende chef Jonathan Zandbergen
Wild Atelier in de Echoput, Hoog Soeren met de veelbelovende chef Jonathan Zandbergen

Kanshebbers MICHELIN Ster langer bestaande restaurants

Bij de al langer bestaande restaurants gooien onder meer de volgende restaurants (op basis van de notering in Lekker en GM of omdat ze vaak getipt worden) hoge ogen voor een Ster:

Katseveer in Wilhelminadorp, Rozewied in Kortgene, Cellar Door in Woudrichem, Le Sable in Veldhoven, Mei Wah in Eindhoven, Valuas in Venlo (dat in 2022 de Ster verloor), Damianz in Roermond, Ambrozijn in Valkenburg, Vanille in Eijsden, 6&24 in Den Haag, Villa la Ruche in Voorburg, Le Vieux Jean in Delft (met Bib Gourmand), De Saffraan in Amersfoort, Broederenklooster in Zutphen, Aroma in Vaassen, Nassau in Groningen, Eindeloos in Leeuwarden, Kitchen Nieuwland in Broek in Waterland, Mano in Haarlem en Saam in Amstelveen.

In Utrecht: 273 en Hemel & Aarde.
In Rotterdam: Tres, Yano en De Harmonie – Restaurant 23.
In Amsterdam: Choux, Troef, Vermeer, Taiko (dat niet in de selectie staat) en Lastage (dat in 2023 de ster verloor).

Vorig jaar kreeg Nederland er 10 nieuwe restaurants met één MICHELIN Ster bij en vielen er 12 af.

Kanshebbers tweede MICHELIN Ster

Afgaande op de ranking in GM en Lekker of omdat ze vaak getipt worden, zouden de volgende restaurants die nu één Ster hebben, kans maken op een tweede Ster:

Bij Jef in Den Hoorn, Noor in Groningen, Kasteel Heemstede in Houten, Zarzo in Eindhoven, Sabero in Leende en De Leuf in Ubachsberg.

Afgelopen jaar kreeg Nederland er één nieuwe tweesterrenzaak bij en vielen er 2 af.

Een van de kansmakers voor een tweede MICHELIN Ster is de familie Van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg
Een van de kansmakers voor een tweede MICHELIN Ster is de familie Van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg

Kanshebbers derde MICHELIN Ster

Op dit moment telt Nederland maar één driesterrenrestaurant: De Librije in Zwolle. Sinds de editie 2018 is er geen nieuw driesterrenrestaurant meer bijgekomen.

Afgaande op de top 10 van Lekker en vanaf 18,5 punten GM zijn de huidige tweesterrenrestaurants Tribeca in Heeze, Brut172 in Reijmerstok en Spectrum en 212 in Amsterdam favoriet voor een derde Ster.

Hierbij noemen we ook Ciel Bleu in Amsterdam, dat weliswaar op 12 in Lekker staat, maar door GM met 19 punten is bedeeld.

Onthulling MICHELIN Sterren 2025

De Nederlandse MICHELIN Sterren (en de Groene MICHELIN Sterren) worden op maandag 6 oktober 2025 onthuld in MECC Maastricht tijdens de Horecavakbeurs BBB Maastricht. De ceremonie is alleen op uitnodiging toegankelijk. Het event is live via het YouTube kanaal van MICHELIN te bekijken. Bezoekers van de BBB-beurs kunnen de ceremonie volgen via diverse beeldschermen.

Fotografie: Tony Perez, Buro Food, Ian Moerings, Lyan van Furth, Nina Slagmolen, Pieter D’Hoop, Corina van Manen, Guy Houben

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Restaurantgidsen

De impact van de Michelinster

De impact van de Michelinster

Wat is de impact van een Michelinster? We vroegen het aan twee chefs die vorig jaar een Michelinster kregen: Thomas van van Flicka en Danny van O&O.

Edwin Kats Jozua Jaring en Jarno Eggen over de Michelinster

Edwin Kats, Jozua Jaring en Jarno Eggen over Michelinster

We laten chefs Edwin Kats, Jozua Jaring en Jarno Eggen aan het woord over de impact van de Michelinster die ze kregen.

Michelin-sterren in Tokio

Michelinsterren in Tokio

Veel restaurants met Europese keuken staan in de Michelingids. Lees over de Michelinsterren in Tokio van Chef Shuzo Kishida van restaurant Quintessence***.

Tekst: Bobbie van der List

Onze partners