Komijnzaad: klein van stuk, groot van smaak

Komijn heeft een super herkenbare en uitgesproken smaak: warm, notig, iet wat bitter en met een vleugje pepermunt. Dit komt vooral vrij bij het roosteren en stuk wrijven van de zaadjes. Maar ook in zijn geheel is de smaak van deze zaadjes niet te missen en wordt het in allerlei verschillende gerechten gebruikt. Van curry en dukkah tot aan onze Hollandse komijnekaas. Maar wat is het nou precies?

Komijnzaadjes zijn de zaadjes van de bloem van de komijnplant. We kennen komijn ook wel als ‘djinten’ wat van de Indonesische naam voor komijn afkomt: jintan. De komijnplant groeit zo’n beetje overal tussen het Midden-Oosten tot aan de Middellandse Zee. Vandaar dat komijn ook in zoveel verschillende keukens een glansrol speelt. Denk bijvoorbeeld aan geurige curry’s, kruidige dukkah, Spaanse chorizo en natuurlijk ook onze komijnekaas.

Komijnzaad wordt geoogst
Komijnzaad wordt geoogst

Warm, kruidig en anijsachtig

De komijnplant behoort tot de schermbloemenfamilie. Net zoals anijs, karwij en venkel. Het is dus niet gek dat deze zaadjes een beetje op elkaar lijken en soms zelfs voor elkaar worden aangezien. Ze lijken dan ook duidelijk op elkaar qua smaaksegment. Komijn-, anijs-, karwij- en venkelzaad smaken allemaal warm, kruidig en anijsachtig. Maar de subtiele verschillen in smaak zorgen er wel voor dat ze niet zomaar inwisselbaar zijn.

Curry van oesterzwammen met koriander en komijnzaad
Curry van oesterzwammen met koriander en komijnzaad

Karwij of komijn?

Er bestaat veel verwarring over het verschil tussen karwijzaad en komijn. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat karwij ook wel ‘kummel’ wordt genoemd (wat is afgeleid uit het Duits). Nog een andere naam van karwij is ‘wilde komijn’. Bovendien lijken karwij en komijn behoorlijk op elkaar qua smaak. Maar let op, de smaak van karwij is twee keer zo sterk als dat van komijn. Daarnaast is de smaak van karwijzaad nog iets pittiger en heeft het een vage hint van dille. Wees dus voorzichtig met het gebruiken van karwij, zeker wanneer het als vervanging dient van komijn.

Venkelzaad
Venkelzaad

Anijs- en venkelzaad

Anijs- en venkelzaad smaken vergelijkbaar als komijn en karwij, maar dan wat zoeter en frisser. En natuurlijk met die kenmerkende anijsachtige smaak. Die niet echt anders uit te leggen valt dan… anijs.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Cacao hoe maak je daar chocola van

Cacao: hoe maak je daar chocola van?

Diep in Zuid-Amerika, in de Amazone, groeit oorspronkelijk de cacaoboom. Chocola is er in talloze varianten en valt natuurlijk niet zo van de boom.

Ahornsiroop getapt en ingekookt esdoornsap

Ahornsiroop: van boomsap tot geliefde siroop

Ahornsiroop wordt gemaakt van de esdoornboom. Je kent het waarschijnlijk als maple syrup. Maar hoe maak je eigenlijk siroop van een boom?

oergranen farro en teff

Oergranen farro en teff

Een bekend oergraan is spelt. Maar er zijn er meer: farro en teff bijvoorbeeld. Wat is het verschil tussen graan en oergraan en hoe gebruik je ze in de keuken?

Onze partners