Komijnzaadjes zijn de zaadjes van de bloem van de komijnplant. We kennen komijn ook wel als ‘djinten’ wat van de Indonesische naam voor komijn afkomt: jintan. De komijnplant groeit zo’n beetje overal tussen het Midden-Oosten tot aan de Middellandse Zee. Vandaar dat komijn ook in zoveel verschillende keukens een glansrol speelt. Denk bijvoorbeeld aan geurige curry’s, kruidige dukkah, Spaanse chorizo en natuurlijk ook onze komijnekaas.

Warm, kruidig en anijsachtig
De komijnplant behoort tot de schermbloemenfamilie. Net zoals anijs, karwij en venkel. Het is dus niet gek dat deze zaadjes een beetje op elkaar lijken en soms zelfs voor elkaar worden aangezien. Ze lijken dan ook duidelijk op elkaar qua smaaksegment. Komijn-, anijs-, karwij- en venkelzaad smaken allemaal warm, kruidig en anijsachtig. Maar de subtiele verschillen in smaak zorgen er wel voor dat ze niet zomaar inwisselbaar zijn.

Karwij of komijn?
Er bestaat veel verwarring over het verschil tussen karwijzaad en komijn. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat karwij ook wel ‘kummel’ wordt genoemd (wat is afgeleid uit het Duits). Nog een andere naam van karwij is ‘wilde komijn’. Bovendien lijken karwij en komijn behoorlijk op elkaar qua smaak. Maar let op, de smaak van karwij is twee keer zo sterk als dat van komijn. Daarnaast is de smaak van karwijzaad nog iets pittiger en heeft het een vage hint van dille. Wees dus voorzichtig met het gebruiken van karwij, zeker wanneer het als vervanging dient van komijn.

Anijs- en venkelzaad
Anijs- en venkelzaad smaken vergelijkbaar als komijn en karwij, maar dan wat zoeter en frisser. En natuurlijk met die kenmerkende anijsachtige smaak. Die niet echt anders uit te leggen valt dan… anijs.












