Presentatie restaurantgids Gault&Millau 2025
De Gault&Millau-gids presentatie vond plaats op maandag 10 februari 2025 om 13.00 uur in Tivoli Vredenburg in Utrecht in bijzijn van honderden professionals uit de restaurantwereld. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants tot de absolute top van Nederland. Anders dan vorig jaar verschijnt er dit jaar wel een papieren Gault&Millau gids, daarin staan alleen de restaurants met 16 punten of meer opgenomen.
Awardwinnaars Gault&Millau 2025
Tijdens de lancering zijn de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van 2025. In totaal namen 20 winnaars een Award in ontvangst. De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen.
Titel |
Restaurant & plaats |
Naam |
---|---|---|
Chef van het Jaar | Rijks®, Amsterdam | Joris Bijdendijk |
Jonge Chef van het Jaar | Merlet, Schoorl | Marco Helsloot |
Gastvrouw van het jaar | Joann, Enschede | Mandy Overbeek |
Lifetime Achievement Award | De Librije, Zwolle | Jonnie en Thérèse Boer |
Best Dutch Chef Abroad | PRU, Phuket Thailand | Jimmy Ophorst |
Hoogste nieuwkomer van het jaar | Cadzand-Bad | Demain |
Ambachtsman van het jaar | Parkheuvel, Rotterdam | Erik van Loo |
Sommelier van het jaar | Inter Scaldes, Kruiningen | Tessa van de Wouw |
Wijnkaart van het jaar | Amsterdam | Bougainville |
New Chef on the Block | Arnhem | Konijnenvoer |
Groenterestaurant van het jaar | Bavel | Vannu |
Prijs Plezier van het jaar | Amsterdam | Europizza |
Ontdekking van het jaar | Jisp | De Lepelaar |
Mediterraan restaurant van het jaar | Amsterdam | Toscanini |
Aziatisch restaurant van het jaar | Amstelveen | Amber Garden |
Bistronoom van het jaar | Den Haag | CRU |
Terras van het jaar | Cromvoirt | Noble Kitchen |
Cocktailbar van het jaar | Amsterdam | Flying Dutchmen Cocktails |
Gault&Millau Groenterestaurant van het jaar: Vannu in Bavel
Restaurant Vannu in Bavel is door Gault&Millau bekroond tot Groenterestaurant van het Jaar 2025, een erkenning voor de creatieve en verfijnde groentekeuken van chef-kok Gijs Kemmeren en mede-eigenaar Iris Saaman. De gerechten van Vannu worden gekenmerkt door een speelse en doordachte benadering, waarbij de seizoenen en de omgeving een belangrijke rol spelen. Op dezelfde dag werd Kemmeren ook uitgeroepen tot New Chef On The Block, wat zijn innovatieve aanpak onderstreept. De veelzijdigheid van groenten staat centraal in zijn keuken, waarin hij telkens nieuwe mogelijkheden ontdekt en uitwerkt. Deze award bevestigt het succes van die visie.

De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Joris Bijdendijk, chef van Rijks*, restaurant Wils * en Wils Bakery Café in Amsterdam
Gault&Millau 2025
Alle restaurants met hoger dan 16 Gault&Millau-punten, klik op de naam om door te klikken naar de website van het restaurant.
Gault&Millau |
Naam |
Plaats |
Michelinsterren |
Lekker |
---|---|---|---|---|
19.5 | De Librije | Zwolle |
3
| 2 |
19 | Tribeca | Heeze |
2
| 4 |
19 | Ciel Bleu | Amsterdam |
2
| 12 |
18.5 | Spectrum | Amsterdam |
2
| 5 |
18.5 | 212 | Amsterdam |
2
| 7 |
18.5 | Brut 172 | Reijmerstok |
2
| 1 |
18 | De Groene Lantaarn | Staphorst |
2
| 3 |
18 | De Lindenhof | Giethoorn |
2
| 20 |
18 | t’ Nonnetje | Harderwijk |
2
| 19 |
17.5 | Sabero | Leende |
1
| 101 |
17.5 | De Treeswijkhoeve | Waalre |
2
| 21 |
17.5 | Kasteel Heemstede | Houten |
1
| 26 |
17.5 | Parkheuvel | Rotterdam |
2
| 18 |
17.5 | Fred | Rotterdam |
2
| 9 |
17.5 | Vinkeles | Amsterdam |
2
| 23 |
17.5 | François Geurds Restaurant | Rotterdam |
2
| 31 |
17.5 | De Nieuwe Winkel | Nijmegen |
2
| 6 |
17.5 | Flore | Amsterdam |
2
| 8 |
17.5 | De Bokkedoorns | Overveen |
2
| 25 |
17 | Aan de Poel | Amstelveen |
2
| 29 |
17 | Taiko Asian Cuisine | Amsterdam | 0 | 101 |
17 | Bij Jef | Den Hoorn Texel |
1
| 13 |
17 | Inter Scaldes | Kruiningen |
2
| 16 |
17 | La Provence | Driebergen-Rijsenburg |
1
| 85 |
17 | Rijnzicht | Doornenburg |
1
| 99 |
17 | Joelia | Rotterdam |
1
| 74 |
17 | RIJKS® | Amsterdam |
1
| 69 |
17 | Zarzo | Eindhoven |
1
| 15 |
17 | Merlet | Schoorl |
1
| 34 |
17 | De Leuf | Ubachsberg |
1
| 10 |
17 | De Nederlanden | Vreeland |
1
| 62 |
16.5 | Perceel | Capelle aan den IJssel |
1
| 65 |
16.5 | De Kromme Watergang | Hoofdplaat |
1
| 17 |
16.5 | One | Roermond |
1
| 81 |
16.5 | Restaurant Smink | Wolvega |
1
| 44 |
16.5 | Vermeer | Amsterdam |
1
| 40 |
16.5 | De Vlindertuin | Zuidlaren |
1
| 37 |
16.5 | ’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht |
1
| 101 |
16.5 | Da Vinci | Maasbracht |
1
| 22 |
16.5 | Wiesen | Eindhoven |
1
| 101 |
16.5 | Aan De Zweth | Schipluiden | 0 | 47 |
16.5 | Codium | Goes |
1
| 101 |
16.5 | De Heeren van Harinxma | Beetsterzwaag |
1
| 41 |
16.5 | Ratatouille Food&Wine | Haarlem |
1
| 101 |
16.5 | Atelier | Gulpen |
1
| 38 |
16.5 | Noor | Groningen |
1
| 32 |
16.5 | Spetters | Breskens |
1
| 78 |
16 | Choux | Amsterdam |
1
| 101 |
16 | Onder de Linden | Aduard |
1
| 56 |
16 | Orangerie de Pol | Doetinchem | 0 | 101 |
16 | Mos | Amsterdam |
1
| 79 |
16 | Bloemenbeek | De Lutte |
1
| 101 |
16 | Katseveer | Wilhelminadorp | 0 | 35 |
16 | Damianz | Roermond | 0 | 101 |
16 | PUUR ZEE by Imko’s | Wijk aan Zee | 0 | 101 |
16 | Bolenius | Amsterdam |
1
| 33 |
16 | Tres | Rotterdam | 0 (nieuw) | 101 |
16 | Bridges | Amsterdam | 0 | 42 |
16 | Rantrée | Maastricht | 0 | 101 |
16 | Zenith | Apeldoorn |
1
| 101 |
16 | De Kas | Amsterdam |
1
| 76 |
16 | De Burgemeester | Linschoten |
1
| 101 |
16 | Het Koetshuis | Bennekom | 0 | 59 |
16 | Karel 5 | Utrecht |
1
| 101 |
16 | Demain | Cadzand |
1
| 101 |
16 | Latour | Noordwijk aan Zee |
1
| 57 |
16 | Wolfslaar | Breda |
1
| 87 |
16 | BAK | Amsterdam | 0 | 101 |

Gault&Millau Best Dutch Chef Abroad 2025
Drie jonge chefs zijn uitgeroepen tot de nieuwste New Chefs On The Block. Josephien Blom (Héron, Utrecht), Dani Hoefnagels (Demain, Cadzand) en Demian Parasmo (Konijnenvoer, Arnhem) worden erkend om hun eigen stijl en visie op gastronomie. Tijdens een bijeenkomst in het Slachtstraat Filmtheater werden zij voorgesteld als veelbelovende talenten binnen de culinaire wereld. Elk van hen heeft een unieke aanpak, variërend van hyperlokale gerechten tot innovatieve plantaardige creaties en verfijnde eenvoud. Deze titel benadrukt hun groeiende invloed en de manier waarop ze de toekomst van de gastronomie vormgeven.
Josephien Blom combineert haar artistieke achtergrond met een sterke focus op lokale ingrediënten bij Héron. Dani Hoefnagels heeft in korte tijd een Michelinster behaald met Demain en streeft naar perfectie in elk gerecht. Demian Parasmo brengt met Konijnenvoer een innovatieve plant-based keuken tot leven en zet zich in voor een positieve werkcultuur. Hun passie, vakmanschap en toewijding maken hen tot inspirerende figuren in de culinaire wereld. Met deze erkenning worden ze in de schijnwerpers gezet als de toekomst van de Nederlandse gastronomie.

New Chefs on the Block: vlnr Dani Hoefnagels, Josephien Blom en Demian Parasmo, foto: Cobus Boele