Informatie over keukenmessen

Iedereen kent ze wel van TV; de messensets die nooit bot worden enwaarmee je zelfs autobanden en hamers kunt snijden. Het spreekt mensen blijkbaar enorm aan, maar helaas is dit een mythe. Hoewel er zeker verschil bestaat tussen de staalsoorten van verschillende messen, worden alle messen op den duur bot. Een messenset met messen die niet bot worden bestaat simpelweg niet.

mesProfessionele keuken
Wil je weten wat een goed mes is, dan moet je eens in een professionele keuken kijken. Wie weet immers beter waaraan een goed mes moet voldoen dan iemand die de hele dag met zijn messen bezig is?

De meeste koks hebben hun eigen messenset. Deze gaat ’s avonds mee naar huis, en gaat de volgende dag weer mee naar het werk. Soms in een fraaie koffer maar vaak ook in een z.g.n. roltas.

Het belangrijkste mes van de kok is - hoe kan het ook anders – het koksmes. Dit is een groot mes het een hoog lemmet dat gebruikt wordt om, in razend tempo, grote hoeveelheden voedsel te snijden. De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.

Producenten
Er zijn een flink aantal producenten, die kwaliteitsmessen produceren. De meeste komen uit een drietal landen: Duitsland, Frankrijk en Japan.

Vrijwel alle Duitse messenproducenten zijn gevestigd in de stad Solingen. Vaak wordt Solingen als een merknaam gezien, maar dat is het zeker niet.
Duitse messen zijn echte werkpaarden. Een goede staalkwaliteit en een degelijke constructie. Wüsthof Dreizack en Zwilling J.A. Henckels zijn de bekendste merken, al wordt de laatst genoemde niet meer volledig in Duitsland geproduceerd.

Goldhamster, tegenwoordig bekend onder de naam Solicut, is bekend geworden met de First Class serie, die het onder de professionele koks erg goed doet. Een Duits-klinkende naam is geen garantie voor een goed mes. Er worden in lage-lonen-landen messensets geproduceerd, die onder de meest Duits-klinkende namen worden verkocht. Rosenbaum, Breitenbach en Henckelbach zijn enkele voorbeelden.

Frankrijk is bekend van de Sabatier messen. Net als Solingen is dit geen merknaam, maar in dit geval meer een soortnaam. Sabatier is een onbeschermde naam, dus je moet goed uitkijken wat je koopt. Diamant Sabatier en Lion Sabatier zijn de bekendste kwaliteitsmerken.

Fuso is een lijn van Lion Sabatier, die afwijkt van de clasieke Sabatier-vormgeving. Sabatier messen zijn meestal iets lichter uitgevoerd dan Duitse messen. De staalsoort is iets zachter, waardoor ze hun scherpte iets sneller verliezen, maar ook makkelijker aan te zetten (scherp te maken) zijn.

In Japan worden de meest exclusieve messen gemaakt. Japanse messen zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Over het algemeen zijn ze dunner en van een hardere staalsoort dan Europese messen, waardoor ze kwetsbaarder en moeilijker te onderhouden zijn. Je krijgt er echter wel sublieme snij-eigenschappen voor terug.
Japanse messen mag je bijvoorbeeld niet aanzetten op een gewoon aanzetstaal.

Hiervoor is het staal te hard. Een keramisch of gediamanteerd aanzetstaal mag wel gebruikt worden, maar de echte japanner slijpt zijn messen op een keramische slijpsteen. Het merk Global is inmiddels razend populair met zijn vlijmscherpe, lichte messen die geheel van roestvast staal zijn gemaakt, maar er zijn ook talloze minder bekende merken die zeer bijzondere messen leveren.

Zo maakt Kai zeer mooie messen van hoogwaardig VG-10 staal, opgesloten tussen twee lagen damast-staal, die de messen het fraaie uiterlijk geven.
Chroma maakt de Porsche Design messen. Deze messen worden gekenmerkt door een strake moderne lijn, en functioneel ontwerp.

Zwilling J.A. Henckels, een Duits merk, produceert in Japan zeer bijzonder messen met als typenaam Twin Cermax. Een ongekende hardheid van 66 Rockwell, een vlijm scherpe snede (de scherpste die wij af fabriek gezien hebben) en een bijzonder mooi ontwerp. Alleen aan de prijs moet je even wennen…

Hoe goed is jouw mes ?

Iedereen werkt graag met een goed en scherp mes, maar vaak merkt men pas dat men lange tijd met slechte messen heeft gewerkt zodra men een echt goed mes gebruikt. Om te bepalen met wat voor messen u werkt hebben we hier een paar handige trucs.

Bekijk het mes
Voor dat we gaan beginnen het testen van de scherpte, is het verstandig om eerst eens het mes goed te bekijken. Het is moeilijk om op papier uit te leggen hoe je een goed mes herkent, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten.

Dikte
Kijk eens naar de dikte van het mes. 
vleesmes

De bovenstaandestaande afbeelding toont twee vleesmessen. 
Op het eerste gezicht lijken beide messen er op elkaar en lijkt het grootste verschil in het handvat te zitten. 
Er is echter een veel belangrijker verschil: de dikte van het lemmet.

doorgeslepenOm dit verschil zichtbaar te maken hebben we beide messen doorgeslepen. 

Hierdoor wordt de doorsnede van het mes zichtbaar.
Het lemmet van het bovenste mes is bovenaan 1,4 mm dik en de dikte loopt geleidelijk af naar 0,35mm bij de snede.
Het lemmet van het onderste mes, is bovenaan 3 mm dik, is in het midden nog steeds 3 mm dik en de dikte loopt dan geleidelijk af naar 1,5 mm bij de snede.
Om makkelijk te snijden moet een mes dun zijn. De dikte direct bij de snede bepaalt voor een groot deel de scherpte van een mes. Zelfs als het mes aan een slijpbeurt toe is, zal een dun mes nog redelijk snijden.0,35 mm is een prima dikte voor een vleesmes. Bij een koksmes, dat was zwaarder belast wordt, mag de dikte iets meer zijn: 0,45 mm is nog prima. De dikte van de rug is o.a. afhankelijk van de hoogte van het mes. Bij koksmessen mag deze ca. 3,5 mm zijn en bij vleesmessen ca. 1,5 tot maximaal 2 mm.

doorsnede

Het afgebeelde ‘Rosenbaum’ vleesmes is veel te dik. Het heeft geen zin om zo’n mes te (laten) slijpen. Laat je ook niet misleiden door de Duitse termen die op het mes zijn aangebracht. Dit mes is in China gemaakt en wordt voor minder dan 1 dollar geëxporteerd. Weggooien en de miskoop heel snel vergeten is de beste optie.

Er zijn twee uitzonderingen op dit verhaal: Hakbijlen en eenzijdig geslepen Japanse messen. Hakbijlen meten tegen een stootje kunnen en zijn daarom enkele millimeters dik en bovendien convex geslepen. Deba’s en Sashimimessen zijn Japanse messen die bedoeld zijn voor het zeer dun uitsnijden van groente en vlees. Deze messen zijn eenzijdig en zeer scherp geslepen. Omdat ze alleen gebruikt worden voor het snijden van dunne plakjes is de dikte bij deze messen geen bezwaar.

Een te grote dikte van het lemmet aan de snede kan ook veroorzaakte zijn door het te vaak slijpen van het mes. Omdat een lemmet naar de rug toe steeds dikker wordt, zal de snede ook steeds dikker worden als je het mes vaak slijpt. Als je zuinig bent op je messen en ze slijpt met bijvoorbeeld een keramische staaf, dan zal dit niet snel gebeuren. Zelfs bij professioneel gebruik kun je dan zonder problemen een jaar of tien met je mes doen.

Laat je je messen vaak door een professionele slijper slijpen, dan zal je mes veel sneller op zijn. Professionele slijpers slijpen je mes elektrisch, en nemen daarbij veel materiaal af. Er zijn ook slijpers die je mes uitdunnen, maar dan moet je erg uitkijken dat je mes niet te dun wordt gemaakt.

Als er geen sprake is van beschadigingen die moeten worden weggewerkt, of een te dikke snede, laat je mes dan niet elektrisch slijpen, maar doe het zelf op een keramische staaf. Dat gaan veel makkelijker dan je denkt, en sneller dan op en neer fietsen naar de slijper.

Stabiliteit
Een mes kan te dik zijn, maar kan ook te dun zijn. Goedkope messen zijn vaak gemaakt van bandstaal met een te dunne rug. Een mes moet stabiel (stug) genoeg zijn voor het doel waarvoor het is gemaakt. Uitzondering zijn natuurlijk fileermessen en flexibele uitbeenmessen.

Karteling
kartel
Alleen speciale messen als broodmessen en tomatenmessen mogen voorzien zijn van een karteling.
Hebben alle messen in uw set een karteling? Dan is dat een teken dat de messen van een inferieure kwaliteit staal zijn gemaakt. De karteling is dan bedoeld om het slechte staal te maskeren en het mes toch nog een beetje te laten snijden (of beter: zagen).Een karteling geeft veel wrijving tijdens het snijden en geeft een rommelig resultaat. Een mes dat gemaakt is van een goede kwaliteit staal heeft geen karteling nodig om scherp te blijven, en zal veel prettiger snijden dan een gelijkvormig mes met een kartel.

Visuele staat van het mes
Nadat we met de voorgaande stappen de aard van het mes hebben beoordeeld, gaan we kijken naar de staat van het mes. We gaan hierbij van groot naar klein.

Afgebroken puntjes, hapjes uit het lemmet
Bekijk het lemmet goed. Zijn er afgebroken puntjes, of hapjes uit het lemmet dan duidt dit niet altijd op een slechte kwaliteit, maar vaak op een slechte eigenaar. 
Een goed mes is gemaakt van gehard staal, en dat is nou eenmaal brosser dan zacht staal. Beschadigingen van messen kun je voorkomen door de messen netjes op te bergen. Voorkom dat messen tegen elkaar kunnen stoten. Een messenblok of magneetstrip is een prima optie. Wil je ze toch in een la opbergen, zorg dan dat je het lemmet beschermt met een hoes of zo.Een andere oorzaak van afgebroken puntjes en stukjes uit het lemmet is vaak wrikken of hakken. Gebruik een mes nooit als schroevendraaier of breekijzer en gebruik alleen een hakbijl om te hakken.

Verbogen puntjes en verbogen stukjes van het lemmet
Om een mes van goede kwaliteit staal te verbuigen, moet er heel wat gebeuren. Bij een val op de punt, wil het puntje nog wel eens verbuigen en bij het hakken van botten met een koksmes, kunnen er stukjes van het lemmet verbuigen. Bij gewoon gebruik, is het echter niet mogelijk om een goed mes te verbuigen. Heeft uw mes bij gewoon gebruik toch een verbogen lemmet of een verbogen puntje opgelopen, dan is dat meestal een teken dan een slechte kwaliteit staal.

Scherpte: visuele controle
Als uit de voorgaande controles blijkt dat je een goed mes hebt, dan wordt het zinvol om eens naar de scherpte te kijken. Houdt het mes met de snede naar een lichtbron gericht, en kijk of je het licht in de snede ziet spiegelen.

Zie je het licht over de hele lengte spiegelen, dan is je mes zeker aan een slijpbeurt toe. Zie je het licht op enkele plaatsen spiegelen, hoef je je mes niet gelijk te slijpen. Het licht een beetje aan de eisen die je aan je mes stelt.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
21 t/m 23 september 2020

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca