De nieuwe Michelingids
Op 6 oktober 2025 is de nieuwe online Michelin-selectie gepresenteerd, inclusief de sterren voor 2025/2026. Voor het tweede jaar op rij vond de bekendmaking plaats tijdens de vakbeurs BBB in Maastricht.
Bekijk hier de nieuwe sterrenrestaurants in Nederland en een handig totaaloverzicht per restaurant van Michelinsterren, Gault&Millau-punten en Lekker top 100. Je vindt hier ook een toelichting op de diverse Michelin-onderscheidingen zoals (Groene) sterren, Bib Gourmands en bestekjes.
Wie kreeg dit jaar een nieuwe Michelinster?
In 2025 ontvingen twee restaurants twee sterren, en vijf restaurants kregen hun eerste Michelinster. In Nederland heeft slechts één restaurant het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle. Twee restaurants hebben voor het eerst de groene Michelinster in de wacht gesleept. Dit brengt het totaal aantal restaurants met de groene ster op 23.
Aantal sterren |
Plaats |
Naam |
---|---|---|
| Gemert | Gem by Soenil Bahadoer |
| Eijsden | Create by Guido Braeken |
| Nootdorp | Calva |
| Amsterdam | Choux |
| Aalten | Olde Marckt |
| Amsterdam | Cue |
| Delft | Novaela |
| Arnhem | Konijnenvoer |
| Rotterdam | Tres |

Twee nieuwe MICHELIN-sterren voor GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert
Alle Michelinsterrenrestaurants van 2025/2026
Alle restaurants met Michelinsterren, klik op de naam om door te klikken naar de website van het restaurant.
Michelinsterren |
Naam |
Plaats |
Gault&Millau |
Lekker |
---|---|---|---|---|
3
| De Librije | Zwolle | 19.5 | 2 |
2
| Ciel Bleu | Amsterdam | 19 | 12 |
2
| 212 | Amsterdam | 18.5 | 7 |
2
| De Groene Lantaarn | Staphorst | 18 | 3 |
2
| Parkheuvel | Rotterdam | 17.5 | 18 |
2
| Fred | Rotterdam | 17.5 | 9 |
2
| Spectrum | Amsterdam | 18.5 | 5 |
2
| De Lindenhof | Giethoorn | 18 | 20 |
2
| François Geurds Restaurant | Rotterdam | 17.5 | 31 |
2
| Gem by Soenil Bahadoer | Gemert | 15.5 of minder | 101 |
2
| De Nieuwe Winkel | Nijmegen | 17.5 | 6 |
2
| Inter Scaldes | Kruiningen | 17 | 16 |
2
| De Treeswijkhoeve | Waalre | 17.5 | 21 |
2
| Flore | Amsterdam | 17.5 | 8 |
2
| Create by Guido Braeken | Eijsden | 15.5 of minder | 101 |
2
| t’ Nonnetje | Harderwijk | 18 | 19 |
2
| De Bokkedoorns | Overveen | 17.5 | 25 |
2
| Vinkeles | Amsterdam | 17.5 | 23 |
2
| Tribeca | Heeze | 19 | 4 |
2
| Aan de Poel | Amstelveen | 17 | 29 |
2
| Brut 172 | Reijmerstok | 18.5 | 1 |
1
| ’t Lansink | Hengelo | 15.5 of minder | 51 |
1
| Karel 5 | Utrecht | 16 | 101 |
1
| Spetters | Breskens | 16.5 | 78 |
1
| Tout a Fait | Maastricht | 15.5 of minder | 101 |
1
| Restaurant Affect | Zwolle | 15.5 of minder | 101 |
1
| Alma | Oisterwijk | 15.5 of minder | 30 |
1
| Wiesen | Eindhoven | 16.5 | 101 |
1
| Maeve | Utrecht | 15.5 of minder | 101 |
1
| RIJKS® | Amsterdam | 17 | 69 |
1
| De Kromme Watergang | Hoofdplaat | 16.5 | 17 |
1
| De Leuf | Ubachsberg | 17 | 10 |
1
| Bolenius | Amsterdam | 16 | 33 |
1
| Soigné | Bussum | 15.5 of minder | 101 |
1
| Chateau Neercanne | Maastricht | 15.5 of minder | 46 |
1
| Calva | Nootdorp | 15.5 of minder | 101 |
1
| ’t Ganzenest | Rijswijk | 15.5 of minder | 58 |
1
| Zarzo | Eindhoven | 17 | 15 |
1
| Amarone | Rotterdam | 15.5 of minder | 66 |
1
| Central Park | Voorburg | 15.5 of minder | 83 |
1
| RON Gastrobar | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| De Swarte Ruijter | Holten | 15.5 of minder | 101 |
1
| Oonivoo | Uden | 15.5 of minder | 101 |
1
| Bougainville | Amsterdam | 15.5 of minder | 39 |
1
| Perceel | Capelle aan den IJssel | 16.5 | 65 |
1
| Voltaire | Leersum | 15.5 of minder | 91 |
1
| Choux | Amsterdam | 16 | 101 |
1
| Noor | Groningen | 16.5 | 32 |
1
| Joann | Enschede | 15.5 of minder | 98 |
1
| Brass Boer Thuis | Zwolle | 15.5 of minder | 101 |
1
| Wils | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Kasteel Heemstede | Houten | 17.5 | 26 |
1
| Valuas | Venlo | 15.5 of minder | 64 |
1
| Daalder | Amsterdam | 15.5 of minder | 73 |
1
| Noble Kitchen | Croimvoort | 15.5 of minder | 101 |
1
| De Burgemeester | Linschoten | 16 | 101 |
1
| Triptyque | Wateringen | 15.5 of minder | 70 |
1
| Olde Marckt | Aalten | 15.5 of minder | 101 |
1
| Apicius | Bakkum | 15.5 of minder | 101 |
1
| Flicka | Kerkdriel | 15.5 of minder | 101 |
1
| De Nederlanden | Vreeland | 17 | 62 |
1
| Bloemenbeek | De Lutte | 16 | 101 |
1
| De Gieser Wildeman | Noordeloos | 15.5 of minder | 43 |
1
| Cue | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Mos | Amsterdam | 16 | 79 |
1
| ML | Haarlem | 15.5 of minder | 101 |
1
| The Millen | Rotterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Basiliek | Harderwijk | 15.5 of minder | 49 |
1
| Lutum | Wijk bij Duurstede | 15.5 of minder | 68 |
1
| Sense | Den Bosch | 15.5 of minder | 101 |
1
| Latour | Noordwijk aan Zee | 16 | 57 |
1
| Bistro de la Mer | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Novaela | Delft | 15.5 of minder | 101 |
1
| Sinne | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Ratatouille Food&Wine | Haarlem | 16.5 | 101 |
1
| Joelia | Rotterdam | 17 | 74 |
1
| Tante Koosje | Loenen a/d Vecht | 15.5 of minder | 101 |
1
| De Moerbei | Warmond | 15.5 of minder | 101 |
1
| Restaurant Showw | Amsterdam | 15.5 of minder | 45 |
1
| De Juwelier | Amsterdam | 15.5 of minder | 80 |
1
| Calla’s | Den Haag | 15.5 of minder | 27 |
1
| Zout & Citroen | Oosterhout | 15.5 of minder | 72 |
1
| Codium | Goes | 16.5 | 101 |
1
| The White Room | Amsterdam | 15.5 of minder | 52 |
1
| Zeezout | Rotterdam | 15.5 of minder | 77 |
1
| De Heeren van Harinxma | Beetsterzwaag | 16.5 | 41 |
1
| ’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht | 16.5 | 101 |
1
| Marrees | Weert | 15.5 of minder | 101 |
1
| Zenith | Apeldoorn | 16 | 101 |
1
| De Kas | Amsterdam | 16 | 76 |
1
| Bij Jef | Den Hoorn Texel | 17 | 13 |
1
| LIZZ | Gouda | 15.5 of minder | 101 |
1
| Vermeer | Amsterdam | 16.5 | 40 |
1
| De Kromme Dissel | Heelsum | 15.5 of minder | 53 |
1
| Merlet | Schoorl | 17 | 34 |
1
| Pieters Restaurant | Bergambacht | 15.5 of minder | 97 |
1
| Da Vinci | Maasbracht | 16.5 | 22 |
1
| Vista | Willemstad | 15.5 of minder | 36 |
1
| Demain | Cadzand | 16 | 101 |
1
| Lars | Amsterdam | 15.5 of minder | 60 |
1
| La Provence | Driebergen-Rijsenburg | 17 | 85 |
1
| Versaen | Ravenstein | 15.5 of minder | 86 |
1
| De Woage | Gramsbergen | 15.5 of minder | 101 |
1
| Cheval Blanc | Heemstede | 15.5 of minder | 101 |
1
| O&O | Sint Willebrord | 15.5 of minder | 48 |
1
| Onder de Linden | Aduard | 16 | 56 |
1
| Kaatje bij de Sluis | Blokzijl | 15.5 of minder | 84 |
1
| Beluga Loves You | Maastricht | 15.5 of minder | 24 |
1
| Restaurant Smink | Wolvega | 16.5 | 44 |
1
| Restaurant 1857 | Roosendaal | 15.5 of minder | 101 |
1
| Zoldering | Amsterdam | 15.5 of minder | 101 |
1
| Rijnzicht | Doornenburg | 17 | 99 |
1
| Sabero | Leende | 17.5 | 101 |
1
| Au Coin des Bons Enfants | Maastricht | 15.5 of minder | 101 |
1
| Yamazato Restaurant | Amsterdam | 15.5 of minder | 61 |
1
| Monarh | Tilburg | 15.5 of minder | 90 |
1
| Wolfslaar | Breda | 16 | 87 |
1
| De Vlindertuin | Zuidlaren | 16.5 | 37 |
1
| Odille | Sint Oedenrode | 15.5 of minder | 92 |
1
| Atelier | Gulpen | 16.5 | 38 |
1
| ’t Raedhuys | Duiven | 15.5 of minder | 101 |
1
| One | Roermond | 16.5 | 81 |
1
| Studio | Maastricht | 15.5 of minder | 101 |
0
| Het Seminar | Zenderen | 15.5 of minder | 101 |
0
| Neder | Alkmaar | 15.5 of minder | 101 |
0
| Restaurant Vannu | Bavel | 15.5 of minder | 101 |
0
| Het Kook Atelier op Oost | Den Burg Texel | 15.5 of minder | 71 |
0
| Mearkas | Eastermar | 15.5 of minder | 101 |
0
| Heimat | Utrecht | 15.5 of minder | 101 |
0
| Rotonde | Rotterdam | 15.5 of minder | 101 |
0
| Flores | Nijmegen | 15.5 of minder | 101 |
0
| Héron | Utrecht | 15.5 of minder | 101 |
0
| Konijnenvoer | Arnhem | 15.5 of minder | 101 |
0
| Lokaal | Doetinchem | 15.5 of minder | 101 |
0
| Tres | Rotterdam | 16 | 101 |
0
| Hof aan Zee | Koudekerke | 15.5 of minder | 101 |
0
| Morille | Koudekerke | 15.5 of minder | 101 |
0
| Aan Sjuuteeänjd | Schinnen | 15.5 of minder | 101 |

Wat betekenen de Michelinsterren?
De sterren duiden op de uitzonderlijke kwaliteit van een keuken. Een beperkt aantal restaurants krijgt in de Michelingids één, twee of drie sterren. Er zijn in de gids namelijk meer aanduidingen en onderscheidingen, zoals de bestekjes, de Bib Gourmands en de Groene Sterren. Een restaurant kan maximaal drie Michelinsterren verdienen.
Omrijtijd & Michelinsterren
De waarde van de Michelinsterren wordt uitgedrukt in ‘omrijtijd’. In een poging het autogebruik te stimuleren, introduceerde bandenfabrikant André Michelin in 1900 de eerste Michelingids. De gids had als doel chauffeurs te wijzen op goede restaurants en hotels. Rond 1926 introduceerde men de Guide Michelin met de eerste ster voor restaurants. Later in de jaren dertig werden de tweede en derde ster toegevoegd. Pas in 1957 ontvingen Nederlandse restaurants voor het eerst een Michelinster.
- Eén ster: de keuken is van hoge kwaliteit en een stop waard.
- Twee sterren: de keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard.
- Drie sterren: de keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en wordt beschouwd als een reisbestemming op zich.

Gebrande langoustine bij GEM. in Gemert, creatie van chef Soenil Bahadoer
Zo gaan de Michelin-inspecteurs te werk
Verschillende Michelin-inspecteurs gebruiken dezelfde criteria om een gerecht te beoordelen. Er wordt gekeken naar de kwaliteit en smaak van de onderdelen van de geserveerde gerechten en naar de kwaliteiten en creativiteit van de chef. Ook moet het niveau constant zijn. Scoor je herhaaldelijk goed, dan kom je in aanmerking voor een Michelinster.
Scoor je slechter dan eerder, dan kun je een ster verliezen. De inspecteurs gaan niet over één nacht ijs: elk restaurant wordt meermaals bezocht. Michelin-inspecteur zijn is een fulltime beroep. Inspecteurs zijn in dienst van Michelin en gedragen zich als gewone gast, ze zijn dus anoniem.
Bibs, Groene Sterren en bestekjes
Als het om de keuken gaat kent de Michelingids twee soorten onderscheidingen. De sterren staan voor een uitzonderlijke kwaliteit van de keuken. Voor het niveau daaronder zijn er de Bib Gourmands. Daarbij staat “Bib’ voor de afkorting van Bibendum, het Michelinmannetje.
De Bib Gourmand is een onderscheiding voor een restaurant dat een opvallend goed menu serveert voor een schappelijke prijs. Met andere woorden: een restaurant dat een menu aanbiedt met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
De bestekjes (1 tot 5) staan voor de mate van comfort van het restaurant, zoals de inrichting. Ze staan los van de keuken. Nieuw sinds 2021 is de Groene Ster voor restaurants die strijden voor een duurzame gastronomie en een duurzame toekomst.
Michelin Bib Gourmand
De Bib Gourmand is een onderscheiding voor een restaurant met een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier. Waar Bib Gourmand restaurants eerst verplicht waren een kwalitatief goed driegangen keuzemenu voor maximaal 39 euro aan te bieden om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, heeft Michelin de koppeling hiermee losgelaten. Voortaan speelt het bedrag van de totale rekening een rol, maar een concrete richtlijn wordt niet gegeven. Volgens Michelin moet het de keuze van een chef zijn om scherp geprijsd te werken.
Groene Ster
Bekroont restaurants die voortrekker zijn op het gebied van gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten, verkleinen ecologische voetafdruk en voedselverspilling en die veel doen aan recycling en duurzaam management.
Bestekjes
Bij het toekennen van de sterren kijken de inspecteurs niet naar het interieur, de ambiance, of de kwaliteit van de bediening. Die punten worden los beoordeeld en worden in de gids aangeduid met één (redelijk comfortabel) tot vijf bestekjes (luxe).