In veel supermarkt producten (chips, bouillon etc.) zit gist als smaakmaker. Gist wordt toegevoegd omdat het 'body' aan de producten zou geven.
Is dit alleen iets van de voedselindustrie of gebruikt iemand ook wel eens instant bakkersgist in bijv. kruidenmixen/marinades?
gist als smaakmaker
gist als smaakmaker
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
-
cornelissen561
- Berichten: 14
- Lid geworden op: 31 jan 2008, 15:14
- Locatie: Amsterdam
Gistextract, een op basis van natuurlijke gistcellen door een langdurige fermentatie verkregen zalfachtig product, zeer rijk aan mineralen en vitaminen (vooral van het B-complex). Het product is in reformhuizen en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar onder de handelsnamen Vitam-R en Reformite. Gebruik gistextract als smaakmaker in soepen, sauzen en andere gerechten, of als broodbeleg (zeer dun smeren); het is
zout en kleurt de gerechten donker.
zout en kleurt de gerechten donker.
Deze Niels?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Marmite
Geeft inderdaad extra "body"....Heeft dit iets met het zogenaamde umami te maken?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Marmite
Geeft inderdaad extra "body"....Heeft dit iets met het zogenaamde umami te maken?
marmite
ik zie het wel eens in de supermarkt, maar loop er eigenlijk altijd voorbij.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Ik gebruik altijd edelgist om soepen een iets hartigere smaak te geven...
Je hebt er maar een klein beetje van nodig.
Of om veganistische kaas-achtige (heel heeel ruim genomen:P) sausjes of kaas voor op de pizza van te maken.
Offf gecombineerd met 'zijde tofu' en andere dingetjes voor een vegan quiche beslag.
Maar ik weer niet of jullie dit soort gist bedoelden...ik zou niet weten waar ik 'gewone gist' doorheen zou moeten gooien, behalve als ik dingen zou willen laten rijzen.
Je hebt er maar een klein beetje van nodig.
Of om veganistische kaas-achtige (heel heeel ruim genomen:P) sausjes of kaas voor op de pizza van te maken.
Offf gecombineerd met 'zijde tofu' en andere dingetjes voor een vegan quiche beslag.
Maar ik weer niet of jullie dit soort gist bedoelden...ik zou niet weten waar ik 'gewone gist' doorheen zou moeten gooien, behalve als ik dingen zou willen laten rijzen.
