gist als smaakmaker

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

gist als smaakmaker

Bericht door Maurits »

In veel supermarkt producten (chips, bouillon etc.) zit gist als smaakmaker. Gist wordt toegevoegd omdat het 'body' aan de producten zou geven.

Is dit alleen iets van de voedselindustrie of gebruikt iemand ook wel eens instant bakkersgist in bijv. kruidenmixen/marinades?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
cornelissen561
Berichten: 14
Lid geworden op: 31 jan 2008, 15:14
Locatie: Amsterdam

Bericht door cornelissen561 »

Ik gebruik gist in brood, erg lekker. :wink:

Ik ben nog nooit een recept of iemand tegengekomen die gist gebruikt anders dan in brood.
AJAX!
Dii-Jee
Berichten: 29
Lid geworden op: 28 jan 2008, 22:20
Locatie: Alphen aan den Rijn

Bericht door Dii-Jee »

cornelissen561 schreef:Ik gebruik gist in brood, erg lekker. :wink:

Ik ben nog nooit een recept of iemand tegengekomen die gist gebruikt anders dan in brood.
oliebollen :wink:
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Bericht door Niels »

Gistextract, een op basis van natuurlijke gistcellen door een langdurige fermentatie verkregen zalfachtig product, zeer rijk aan mineralen en vitaminen (vooral van het B-complex). Het product is in reformhuizen en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar onder de handelsnamen Vitam-R en Reformite. Gebruik gistextract als smaakmaker in soepen, sauzen en andere gerechten, of als broodbeleg (zeer dun smeren); het is
zout en kleurt de gerechten donker.
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 515
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Bericht door Pluter »

Deze Niels?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Marmite

Geeft inderdaad extra "body"....Heeft dit iets met het zogenaamde umami te maken?
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

marmite

Bericht door Leo »

Afbeelding

ik zie het wel eens in de supermarkt, maar loop er eigenlijk altijd voorbij.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits »

Dat is echt goor! Net als vegimite en bovril.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
ingenting
Berichten: 49
Lid geworden op: 19 mar 2007, 19:49
Locatie: Assen, Drenthe

Bericht door ingenting »

Ik gebruik altijd edelgist om soepen een iets hartigere smaak te geven...
Je hebt er maar een klein beetje van nodig.

Of om veganistische kaas-achtige (heel heeel ruim genomen:P) sausjes of kaas voor op de pizza van te maken.

Offf gecombineerd met 'zijde tofu' en andere dingetjes voor een vegan quiche beslag.


Maar ik weer niet of jullie dit soort gist bedoelden...ik zou niet weten waar ik 'gewone gist' doorheen zou moeten gooien, behalve als ik dingen zou willen laten rijzen.
Plaats reactie