groentes in dessert
groentes in dessert
wat vinden jullie van groentes in dessert
interesant
leuk
helemaal niks
interesant
leuk
helemaal niks
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: groentes in dessert
De Leuf heeft een fantastisch groenten dessert met verschillende bereidingen van selderij.
Echt super goed gemaakt!
Echt super goed gemaakt!
Practice what you preach
Re: groentes in dessert
ik gebruik regelmatig groentes in dessert, wortel, paprika, tomaat, ui, chillipeper, avocado
super
super
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!
Re: groentes in dessert
Ik vind het niet zo bijzonder.....
Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...
Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: groentes in dessert
Leo schreef:Ik vind het niet zo bijzonder.....
Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...
Een dame blanche ?


Groenten op je dessert, kan best leuk zijn en ook lekker. Doe het ook wel eens, maar vind het zeker niet ubergeil ofzo.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re: groentes in dessert
Ik heb nee gestemd. Maar selder, rabarber, engelwortel en van die dingen kunnen eigenlijk wel. Maar niet te vaak en niet te veel. Liever ook room, vanille, kaneel...
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: groentes in dessert
Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.Cees schreef:Leo schreef: Een dame blanche ?![]()
![]()
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan

Practice what you preach
- berexstone
- Berichten: 673
- Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07
Re: groentes in dessert
Groentes in dessert. Ja, uiteraard.
Over de 'Dame Blanche' bij "De Slagmolen". Ik heb op video wat van de TV serie 'Ons Sterrenkookboek' (Vitaya, Belgium). Bert Meeuwis maakt daar een 'Dame Blanche', het vanille ijs van hoevemelk is al behoorlijk aan het smelten en krijgt een complete melt-down als de chocolade saus erover wordt gegoten. En dat op de buis. Les (?) : de warme chocolade saus altijd apart serveren (?). In een zilveren saucière, bien attendu !
Over de 'Dame Blanche' bij "De Slagmolen". Ik heb op video wat van de TV serie 'Ons Sterrenkookboek' (Vitaya, Belgium). Bert Meeuwis maakt daar een 'Dame Blanche', het vanille ijs van hoevemelk is al behoorlijk aan het smelten en krijgt een complete melt-down als de chocolade saus erover wordt gegoten. En dat op de buis. Les (?) : de warme chocolade saus altijd apart serveren (?). In een zilveren saucière, bien attendu !
Re: groentes in dessert
Pastinaak met chocolade en sinasappel 

Re: groentes in dessert
Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!JeroenTrimbos schreef:Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.Cees schreef:Leo schreef: Een dame blanche ?![]()
![]()
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re: groentes in dessert
Ik weet het niet, ik stem voorlopig nog even niet. Zou je bijvoorbeeld een tarte tatin van rode paprika kunnen serveren zowel als voorgerecht als dessert? Met een bolletje sorbet of roomijs van paprika?
Re: groentes in dessert
Ik maak zelf al jaren een bavarois van komkommer met chocoladesaus, is heerlijk en perfect dus volmondig ja!! en wat van de talrijke notentaarten, worteltaart, pompoentaart etc... zeer populair in de states en hier een beetje miskend.
Dus volmondig ja, maar je hebt groenten en groenten....
Dus volmondig ja, maar je hebt groenten en groenten....

Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Dave
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: groentes in dessert
Ja dezelfde. Vanille ijs, room, chocoladesaus en tuilles in een mega portie.Cees schreef: Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.
Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.
Practice what you preach
Re: groentes in dessert
Wist ik niet, weer wat geleerdJeroenTrimbos schreef:
Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.

Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re: groentes in dessert
Het is denk ik een kwestie van "out of the box" denken.
De meeste mensen (gasten) zijn nog steeds geneigd om alles in hokjes en vakjes te verdelen.
Maar rabarber is bijvoorbeeld een groente en vrijwel iedereen eet dit als dessert (huiselijke kring)
Tomaat is feitelijk fruit maar is dankzij Heinz geboekt in de categorie groenten, fruit na? lekker, tomaat na? huh?!
Een aardbei is strikt genomen geen vrucht (zaden zitten aan de buitenzijde)... Enfin, we hebben nu eenmaal een systeem waarin bepaalde zaken op een bepaalde plek horen en afwijken daarvan geeft onrust.
Gelukkig zijn er chefs die deze betreden paden durven te vermijden en die de boel op z'n kop zetten, dat pakt soms goed uit en soms ook helemaal niet.
Als iemand witte chocolade met kaviaar combineert is dat een revolutie en hebben we het over foodpairing waarom dan niet in dezelfde theorie van wat past bij wat, groenten gebruiken als dessert?
Ik vind het in elk geval een interessante ontwikkeling
De meeste mensen (gasten) zijn nog steeds geneigd om alles in hokjes en vakjes te verdelen.
Maar rabarber is bijvoorbeeld een groente en vrijwel iedereen eet dit als dessert (huiselijke kring)
Tomaat is feitelijk fruit maar is dankzij Heinz geboekt in de categorie groenten, fruit na? lekker, tomaat na? huh?!
Een aardbei is strikt genomen geen vrucht (zaden zitten aan de buitenzijde)... Enfin, we hebben nu eenmaal een systeem waarin bepaalde zaken op een bepaalde plek horen en afwijken daarvan geeft onrust.
Gelukkig zijn er chefs die deze betreden paden durven te vermijden en die de boel op z'n kop zetten, dat pakt soms goed uit en soms ook helemaal niet.
Als iemand witte chocolade met kaviaar combineert is dat een revolutie en hebben we het over foodpairing waarom dan niet in dezelfde theorie van wat past bij wat, groenten gebruiken als dessert?
Ik vind het in elk geval een interessante ontwikkeling
Re: groentes in dessert
Dat out-of-the-box denken is natuurlijk prima, maar het moet niet voor het shock-effect zijn (knoflookijs = BAH). Het moet bovenal lekker zijn, en je moet wel de groente proeven, anders is het gelul.
En trouwens is het wel zo nieuw? Volgens mij zijn er al erg veel groentedesserts, met name groente ijs (om kinderen in de VS aan de groenten te krijgen
). Ik noem er een paar: wortel, doperwt, ketchup, broccoli. mais, spinazie, pompoen, miso, knoflook...
Ennuh er zijn zelfs boeken over geschreven: "Vegetable Desserts: Beyond Carrot Cake and Pumpkin Pie" van Schafer & Miller, 1998; en, "Desserts With A Difference: Carrot Cake, Fennel Tart, and Other Surprising and Delicious Vegetable Desserts" van Stone, 1993.
En trouwens is het wel zo nieuw? Volgens mij zijn er al erg veel groentedesserts, met name groente ijs (om kinderen in de VS aan de groenten te krijgen

Ennuh er zijn zelfs boeken over geschreven: "Vegetable Desserts: Beyond Carrot Cake and Pumpkin Pie" van Schafer & Miller, 1998; en, "Desserts With A Difference: Carrot Cake, Fennel Tart, and Other Surprising and Delicious Vegetable Desserts" van Stone, 1993.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
- berexstone
- Berichten: 673
- Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07
Re: groentes in dessert
Zoals ik boven al zei : ja. Maar een stapje verder kan ook, wat te denken van een nagerecht bestaande uit fruit, groente en...VIS. In 2008 in Marrakech gegeten. Het was het dessert van een drie gangen menu. Voor-, Hoofd- en Nagerecht bij de recepten afdeling op het koksforum.
Re: groentes in dessert
ZeeTong Picasso als dessert, jammie!!
(durft iemand dat eigenlijk nog op de kaart te zetten tong picasso?)
(durft iemand dat eigenlijk nog op de kaart te zetten tong picasso?)
Re: groentes in dessert
tuurlijk....
Denk dat je het wel op een eigentijdse versie moet presenteren...
Denk dat je het wel op een eigentijdse versie moet presenteren...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
- berexstone
- Berichten: 673
- Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07
Re: groentes in dessert
Zeetong Piet Casso, is nog best lekker ook eigenlijk...is toch met gember in de saus ? (en banaan, druif, perzik, paprika en zo).
Aan het meer van Annecy hadden ze in 1984 nog een restaurantje waar ze 'truite Picasso' hadden.
Aan het meer van Annecy hadden ze in 1984 nog een restaurantje waar ze 'truite Picasso' hadden.
Re: groentes in dessert
Wat dacht van Asuki ijs (Rode bonen ijs) heerlijk!!!
Re: groentes in dessert
Ik vind het wel interessant maar ik ben toch een beetje van de goede vanille ijs, met goede tofee saus en verse banaan.
Lekker simpel, mag nog wel wat meer aangekleed worden maar heerlijk...
Lekker simpel, mag nog wel wat meer aangekleed worden maar heerlijk...
Zit niet in het vak, maar het is wel een grote hobby.
Denk erover om in het vak te stappen dmv leer/werk traject (klik!) als huidige opleiding niet slaagt.
Denk erover om in het vak te stappen dmv leer/werk traject (klik!) als huidige opleiding niet slaagt.
Re: groentes in dessert
Vorige week bij Arzak nog een super dessert op waarbij de de helder vanille dessert met knoflook gecombineerd.
Re: groentes in dessert
ik was laatst bij Ivy daar hebben ze een ongelovelijk lekker dessert. met macadamia noten eendelever en vanille ijs echt super!
Re: groentes in dessert
Gekarameliseerd witlof met aardbeien, vanilleroomijs en sabayon van elexir d'anvers.
Super!
Super!